Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

Ne mogu pokriti minus na računu. Što mogu napraviti?

Ne mogu pokriti minus na računu. Što mogu napraviti?
1

Minusi na računu, a pogotovo nedopušteni minusi predstavljaju ogroman problem za velik broj građana u Hrvatskoj. Kako banke izlaze u susret takvim slučajevima?

VIDEO

Dugogodišnji sam klijent Zagrebačke banke i odnedavno sam na bolovanju. Sad sam zapela, ušla u nedopušteni minus i ne znam kako da se izvučem, požalila nam se čitateljica. Odgovor na pitanje kako ova žena može isplivati iz dužničkog pakla potražili smo u Zagrebačkoj banci. 

Država zaduženih

- I u ovoj i u sličnim situacijama pristupamo klijentu individualno kako bismo pronašli rješenje za nastale poteškoće. Takav pristup primjenjujemo još od 2009., s prvim negativnim utjecajima recesije na platežne mogućnosti građana. Klijentici je, s obzirom na dosadašnja dugovanja, ponuđen individualni model restrukturiranja zaduženja u jedan kredit s nižom kamatnom stopom - objašnjava Helena Ilić, glasnogovornica Zagrebačke banke. Dodaje kako takvim oblikom restrukturiranja banka može objediniti sve dugove po postojećim kreditima, ali i dodatno po eventualnim drugim neotplaćenim obavezama koji nisu povezani s bankom, poput primjerice režijskih troškova ili eventualnih trećih dugovanja. 

Dvije trećine klijenata je u minusu, u prosjeku od 3000 do 11.000 kuna

O čemu ovisi visina minusa?

Hrvatski građani bankama, prema minusima na tekućim računima, duguju oko 7,5 milijardi kuna. Situacija u zemlji je takva da radnici svaki dan ostaju bez posla, a tako i bez primanja, te postoji mogućnost da im banka smanji ili ukine minus. Primjerice, u Zagrebačkoj banci minus na tekućem računu daju na šest mjeseci. Visina minusa može biti od sto kuna do iznosa dvije mjesečne plaće. Hoće li nakon šest mjeseci minus rasti, padati, ostati isti ili biti ukinut, ovisi o urednim primanjima, discipliniranom otplaćivanju dugovanja i o onome na što su banke najviše “alergične” - odlasku u nedopušteni minus. 

Ostavljajte dio novca na računu kako bi dug po minusu sveli na minimum

Kako isplivati? 

Onima koji odu u “crveno” prijeti ukidanje dopuštenog minusa, ali to ne mora biti iznenađenje za klijenta. - Klijente obavještavamo više od mjesec dana prije o isteku datuma dopuštenog minusa ili o korekciji njegove visine - kažu u Zagrebačkoj banci. Zato, ako ste u minusu, a znate za koliko mjeseci vam ga mogu smanjiti ili ukinuti, pokušajte malo pomalo ostavljati novac na računu kako biste dugovanje sveli na minimum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući