Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Oprez, vrebaju umirovljenike: Nikome ne dajte broj kartice!

"Dobar dan. Zovem iz banke": Prevaranti zovu starije ljude i pod izlikom da im žele pomoći traže od njih podatke o bankovnim računima, koje poslije ‘počiste’

Potrošač 24sata
Foto: Potrošač 24sata
0 komentara

Dobar dan. Zovem iz Zagrebačke banke zbog zlouporabe vaše kartice. Molim vas da mi kažete stanje na vašem računu i da pripremite PIN pa ćemo vam se javiti za pola sata, rekao je u telefonskom razgovoru muški glas Zagrepčanki (72), koja je unatoč upozorenjima o prevarantima povjerovala. Nije prošlo ni pola sata, tobožnji djelatnik banke ponovno je nazvao staricu sa skrivenog broja i poručio joj da će po njezine tri kartice ubrzo doći njegov kolega, koji će ih preuzeti i poništiti. Prijevara je, nasreću, na vrijeme spriječena jer su u međuvremenu starici u posjet stigli rođaci, koji su zvali policiju, pa na njena vrata prevaranti nisu ni pokucali jer su vjerojatno vidjeli policiju. Nažalost, ovo nije prvi slučaj takve prijevare jer su stariji građani laka meta. 

Prevaranti im se najčešće predstavljaju kao djelatnici banaka, Elektre, Plinare i slično te žrtvama navode kako im je netko pokušao ukrasti novac. Potom od njih traže da im pripreme kartice tekućeg ili deviznog računa te PIN kako ne bi došlo do daljnje zlouporabe kartice. Tijekom razgovora dogovore se kako će za 30-ak minuta doći djelatnik banke i preuzeti kartice s PIN-om, koje žrtve trebaju staviti u kuvertu. Odmah nakon preuzimanja kartica na bankomatu podižu maksimalan raspoloživi iznos s računa. Policija zato preporučuje građanima da im jave kad ih netko nazove s ovakvim i sličnim sumnjivim prijedlozima. I iz Hrvatske udruge banaka upozoravaju građane da ne nasjedaju na takve pozive jer djelatnici banaka ne traže takve podatke telefonom. 

- Ni banka niti kartična kuća koja je izdala karticu ne zna i nema pravo tražiti PIN ili neki drugi podatak o kartici - navode iz HUB-a u svom priopćenju. - Svaki korisnik kartice dužan je sam voditi računa o svakodnevnoj zaštiti podataka, odnosno da se kartica, broj kartice, broj na poleđini ili bilo koji drugi podatak ne daju trećim osobama - poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

Od 12 takvih prijevara, policija je riješila dvije

Samo u Zagrebu i okolici ove godine policiji je prijavljeno 12 takvih prijevara. Prvi slučaj zabilježen je u ožujku, a policija je do sada podigla kaznene prijave protiv samo dvije osobe. Prevaranti se najčešće predstavljaju kao djelatnici banke, HEP-a, plinare ili prodaju masažere.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message