Obavijesti

Potrošač

Komentari 7

Ovisno o gradu: Režije za stan koji je prazan iznose 222 kune

Ovisno o gradu: Režije za stan koji je prazan  iznose 222 kune
1

U Zagrebu se paušal za odvoz otpada plaća i kad u stanu nitko ne živi. Iznos ovisi o broju odvoza u toj ulici. Kao da otpad stvaraju nekretnine a ne ljudi

VIDEO

Dogodi li se da je stan ostao prazan jer je na primjer baka otišla u dom za starije, istražili smo što se mora plaćati po punoj cijeni, a što se može plaćati manje.

Najveći paradoks je da se odvoz smeća u Zagrebu plaća jednako, bez obzira živi li netko u stanu ili ne. Zagrebački holding ga protuzakonito naplaćuje prema četvornome metru stana. Tek nakon što tri mjeseca nitko ne koristi stan može se zatražiti da Holding počne naplaćivati tzv. hladni pogon, odnosno tražiti smanjenje računa. Dakle i prazni kvadrati proizvode otpad iako tri mjeseca u kantu nitko nije ubacio smeće.

- Zakon kaže da se odvoz naplaćuje po količini otpada. Ako u stanu nitko ne živi i ne predaje se smeće, ne bi ga ni trebalo plaćati - rekla nam je odvjetnica Dijana Kladar.

A u Holdingu i hladni pogon obračunavaju prema broju odvoza tjedn, iako smeće ne odvoze. Za stan od 50 četvornih metara, koji smo uzeli za primjer, razlika u naknadi za hladni pogon može biti 2,50 kuna. Za jedan zamišljeni odvoz tjedno plaća se 14,25 kuna, za dva 15,50 kuna, a za tri 16,74 kune. Zamolbi za plaćanje hladnog pogona za smeće treba priložiti i potvrdu očitanja brojila struje koja se dobije u HEP-u. To što se ne troši struja, Holding prihvaća kao dokaz da u stanu nitko ne živi. Na zamolbi je upozorenje da se svaka promjena mora dojaviti u roku osam dana i da će, utvrde li prema stanju vodomjera ili brojila električne energije da se prostor ipak koristio, Holding naplatiti i odvoz smeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brojilo struje dokaz je da se stan ne koristi i u Splitu. Plaćanja se može biti oslobođen ako je stan prazan. Ni u Osijeku i Rijeci smeće se ne plaća ako je stan prazan. U Osijeku se odvoz smeća može odjaviti unaprijed i ako se na primjer odlazi tri mjeseca na more. No u osječkom Unikomu napominju da se ljudi moraju prijaviti u mjestu gdje borave. Nude mogućnost i plaćanja 155 kuna godišnjeg paušala za one koji povremeno borave u stanu. U Rijeci je taj paušal 41 posto redovite cijene.

Za struju i plin, ako nema potrošnje, plaća se fiksna naknada. Elektri i plinari treba dostaviti očitanje brojila kako bi odobrili plaćanje samo paušala. Za plin je to u Rijeci i Osijeku 16,25 kuna, a u Zagrebu je od 1. siječnja jeftinije, odnosno 12,50 kuna. Naknada HEP-u je 21,75 kuna i uvijek se plaća.

Kako bi Holdingu plaćali samo taj fiksni dio za vodu, treba se javiti predstavniku stanara, odnosno suvlasnika u zgradi. On mora dojaviti promjenu broja članova kućanstva. Ako zgrada nema predstavnika, promjena se prijavljuje obrascem koji treba dostaviti do 25. u mjesecu.

Iz Zagrebačkog holdinga su nam rekli da se komunalna naknada i naknada za uređenje voda plaćaju isto bez obzira na korištenje stambenog prostora.

U Zagrebu te troškove obračunava Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo i na jednom su računu pa smo ih u tablici naveli kao komunalnu naknadu. Ako se u zgradi u kojoj je stan naplaćuje pričuva, i nju treba plaćati bez obzira na to živi li netko u stanu. Cijena ovisi o dogovoru suvlasnika, a prosječno je dvije kune po četvornome metru pa smo toliko računali u tablici.      

Paušal za vodu u Rijeci jeftiniji nego u Osijeku

U Rijeci se komunalna naknada plaća 15 kuna, a vodna 10 kuna. Paušal za vodu je 19,19 kuna, a za plin 16,25 kuna i to je fiksni dio koji se uvijek plaća, bez obzira na potrošnju, kao i za struju 21,75 kuna. Ukupno je to 82,19 kuna. Iznos pričuve ovisi o dogovoru suvlasnika, a najmanje može biti 1,53 kune po četvornome metru što za stan od 50 kvadrata, koji smo uzeli za primjer, iznosi 76,50 kuna. Ukupno 136,94 kune.

U Osijeku je fiksni dio za vodu 28,25 kuna. Smeće se za prazan stan ne plaća, kao ni u Rijeci, a paušal za plin i struju su isti, 16,25 kuna i 21,75 kuna. Obavezna komunalna naknada je 28 kuna, a vodna 10 kuna. Ukupno je to 82,19 kuna.

U Splitu je komunalna naknada oko 35 kuna.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang