Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Paštete: Malo mesa, previše soli koja je opasna za srce

Paštete: Malo mesa, previše soli koja je opasna za srce
1

Nutricionisti upozoravaju da se paštete rade od “lošeg” mesa - hrskavica, repova i crijeva. Pune su konzervansa koji izvlače kalcij iz kostiju

VIDEO

Paštete u prekomjernim količinama treba izbjegavati jer koriste natrijev nitrat kao konzervans, pojačivač boje i okusa te polifosfate kao emulgator, a ti su sastojci u velikim količinama toksični, kaže nutricionistica Jasna Čerić. Paštete mogu biti opasne za djecu i trudnice ako se jedu svaki dan. Utječu na kosti i slabe ih jer izvlače kalcij iz kostiju. Iako su paštete koje se prodaju na domaćem tržištu zdravstveno ispravne, upozorava da se zapravo rade od mesa lošije kvalitete - masnog i  vezivnog tkiva te iznutrica: - Količina mesa kreće se od 25 do 50 posto. Bjelančevina ima najmanje osam posto. Paštete ne predstavljaju opasnost za zdravlje ako se konzumiraju povremeno, no trebali bismo znati jedemo li prerađeni komad mesa ili hrskavicu, rep, njušku, tetivu, crijevo ili neki drugi dio životinje -. 

Argeta paštete su među boljima jer imaju više mesa, a proizvođač ističe da nemaju konzervanse. Kao sredstvo za zgrušavanje koristi se krumpirov škrob, kaže Čerić. U receptu za paštete koristi se puno soli jer služi kao konzervans, a u većim količinama opasna je za zdravlje. Poželjno je koristiti jednu čajnu žličicu na dan. Sve iznad toga predstavlja opasnost za bubrežne i srčane bolesnike te za osobe s povišenim krvnim tlakom. 

Argeta kokošja pašteta: Nema nimalo konzervansa

Argeta kokošja pašteta ima 30 posto kokošjeg mesa, a ostatak su bjelančevine, škrob, ulje, voda i sirutka. U 100 grama (jedna konzerva ima 95 grama) ima čak 322 kcal, a to je koliko ima i svinjski odrezak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

PPK jetrena pašteta: Ima opasne konzervanse

Ova pašteta ima 30 posto svinjskog mesa te još 12 posto masnog tkiva i kožica. Na deklaraciji su navedena i tri emulgatora - E412, E621 i konzervans E250, koji nije preporučljiv za alergičare.

Gavrilović čajna pašteta: Nema točnog sastava

I ova pašteta, kao i prethodna, sadrži konzervans E250, a u svojem sastavu ima 30 posto svinjskog mesa. Dodano je još i masti te iznutrica, no nije navedena njihova točna količina.

Gavrilović jetrena pašteta: Samo 15 posto mesa

Jedna od najpopularnijih Gavrilovićevih pašteta ima samo 15 posto mesa, odnosno svinjskog masnog tkiva i svinjske jetre. Time definitivno ne ulazi u konkurenciju zdrave prehrane. 

PIK Piketa: Malo mesa i antioksidans

Jetrena pašteta Piketa sličnog je sastava kao i srodna Gavrilovićeva. Ima 15 posto mesa, ali je na njezinoj deklaraciji istaknuto da ima i antioksidans E316, koji dulje čuva svježinu hrane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang