Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Pitanja čitatelja: Trgovac nije dužan kupcu vratiti novac?

Pitanja čitatelja: Trgovac nije dužan kupcu vratiti novac?
1

Doznali smo odgovore na vaša pitanja: Treba li trgovac kupcu vratiti novac ili može ponuditi zamjenu za drugi artikl? Smije li HZZO samoinicijativno produžiti policu?

VIDEO

Treba raskinuti ugovor prije nego što istekne

Pitanje: Za dopunsko zdravstveno sam potpisao na godinu. Nisam plaćao. Produljili su ga sami i dugujem im 2500 kuna. Je li to u redu? 

Odgovor: Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja sklapa se na razdoblje od godinu dana s mogućnošću automatskog produljenja na još godinu dana. Dakle, nakon isteka osiguravateljnog razdoblja od godinu dana ugovor će se smatrati važećim i za sljedeće osiguravateljno razdoblje od još jedne godine pod istim uvjetima po kojima je sklopljen ako se ugovaratelj najkasnije 60 dana prije isteka ugovorenog razdoblja pisanim putem ne izjasni da ne želi produljenje sklopljenog ugovora, odgovorili su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Trgovac nije dužan kupcu vratiti novac

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pitanje: Kupila sam majicu koju sam poslije htjela vratiti jer mi nije bila dobra. U trgovini kažu da majicu mogu zamijeniti za nešto drugo ali da novac ne vraćaju. Zašto je to tako?

Odgovor: Zakonom o zaštiti potrošača nije obuhvaćena mogućnost odustajanja od kupnje. U slučaju da se potrošač nakon kupnje predomisli te odluči vratiti kupljeni proizvod i tražiti povrat novca, trgovac nije dužan uvažiti takav zahtjev. U ovom slučaju trgovac je dobro postupio jer je odlučio zadržati kupca i ponudio mu je zamjenu za nešto drugo iz njegove trgovine. Trgovcu je svakako u interesu da izađe kupcu u susret i ponudi zamjenu, što potvrđuje dobru poslovnu praksu trgovca. Trgovac je dužan prema Zakonu o obveznim odnosima uvažiti reklamaciju i vratiti novac samo ako se materijalni nedostatak na proizvodu pokazao u roku šest mjeseci od dana kad je potrošač kupio taj proizvod. 

Vaš problem je i naš problem

Prevareni ste ili ne znate riješiti neki problem? Javite se na 0800 242424, ili e-mail: potrosac@24sata.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang