Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Samo tri žličice? Čak i domaći džemovi su šećerne bombe

Džemovi su najbogatiji voćem, no ono preradom gubi hranjiva svojstva. Zbog velike količine šećera stručnjaci ne preporučuju više od tri žličice pekmeza na dan

Potrošač 24sata
Foto: Potrošač 24sata
4 komentara

Marmelade, džemovi i pekmezi razlikuju se po količini voćnog udjela. Prema pravilniku, u džemovima mora biti najmanje 350 grama voća na 1000 grama proizvoda, u marmeladama 200 grama, a u pekmezu udjel šećera ne smije biti veći od 25 posto u odnosu na voće. Voće može biti u komadićima, u obliku voćne kaše, voćne pulpe, ekstrakta voća ili soka od voća. U pravilu na kraju proizvodnje mora što više podsjećati na svježe voće. 

- Imajte na umu da je riječ o proizvodu s dodanim šećerom i da ga ne treba konzumirati više od dvije-tri žličice dnevno, bez obzira je li džem, marmelada ili pekmez industrijski proizveden ili iz bakine kuhinje - kaže nutricionistica Jasna Ćerić i dodaje da je uvijek bolje birati proizvode sa što manjim udjelom šećera. Neki proizvodi ne sadrže aditive, ali vjerojatno imaju više šećera koji služi kao konzervans, što prema pravilniku nije nužno navesti u deklaraciji. 

To je slučaj s Androsovim džemom Bonne Maman, koji je od svih navedenih najkvalitetniji. Sadrži rafinirani šećer koji je bogatiji mineralima, ali svejedno kaloričan, kaže nutricionistica. Ukuhavanjem i industrijskom obradom voća gubi se velik dio korisnih hranjivih tvari koje sadržava svježe voće. Ponajprije su to vitamini topljivi u vodi, poput onih iz B skupine. Stoga, ako na proizvodu i piše da je “potpuno prirodan”, poput Dida Božinog džema od kupine, valja imati na umu da to ne znači da jedete zdrav voćni obrok.

Svima nama poznat okus

Vitaminkin pekmez od šljiva je uobičajeni proizvod, ukuhana kaša voća kojoj se dodaje šećer i dodaci. Okus je to na koji smo se navikli, ali konzumacija treba biti umjerena, kaže nutricionistica.

Potpuno je prirodan

Dida Božin ekstra džem od kupine na etiketi nosi natpis ‘potpuno prirodan’ što je točno, no valja imati na umu da nije riječ o svježem voću, iako je njihov udio velik te da je proizvod bogat šećerom.

Dona ima bogat okus

Donina marmelada od brusnice i jabuka ima bogat okus zahvaljujući 45 posto udjela voćne kaše, od čega je 30 posto brusnice. Sadrži još šećer, tvar za želiranje i limunsku kiselinu, što je uobičajeno.

Ima čak 50 posto voća (Best buy)

Androsov džem Bonne Maman najkvalitetniji je od svih spomenutih proizvoda jer ima čak 50 posto udjela marelice. Ne sadrži aditive, a kao konzervans mu služi rafinirani šećer.

Mora imati petinu voća

Podravkina marmelada od brusnice po propisu sadrži bar 200 grama kaše brusnice na kilogram marmelade, no to voće zbog obrade više nema koristi za naš organizam, kaže nutricionistica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message