Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Šećerne bombe: Gazirana pića podižu adrenalin, štete i srcu

Šećerne bombe: Gazirana pića podižu adrenalin, štete i srcu
1

Umjetni sokovi i čajevi slabe koncentraciju, a tko ih pije svaki dan, u godinu dana može se udebljati pet kilograma. Za zdravlje i normalnu kilažu - izbacite slatka pića

VIDEO

Debljanje, dijabetes tipa 2, opterećenje jetre, manjak minerala u bubrezima i slaba koncentracija samo su neke od posljedica koje izaziva prekomjerno konzumiranje gaziranih pića i ledenih čajeva u bočicama. Pokazalo je to više istraživanja, a i nutricionisti se slažu da je takve napitke najbolje što više izbjegavati. Nutricionistica Irena Švenda tvrdi da se svakodnevnim unosom takvih pića u organizam čovjek može udebljati pet kila u godini dana. 

To se događa ako pijenjem sokova premašujemo dnevne potrebe za kalorijama, a to je često slučaj. Kad ljudi žele smršavjeti, prvo im se preporučuje da izbace slatka pića, slatkiše i grickalice jer takve namirnice nisu nužna hrana - kaže nutricionistica. Osim ostalih štetnih sastojaka, gazirani sokovi sadrže velike količine šećera i kofeina koji kod čovjeka naglo dižu razinu glukoze u krvi.

Odjednom se osjeća višak energije i hiperaktivnost. Kofein djeluje preko nadbubrežne žlijezde na lučenje adrenalina, koji utječe na srce. Takva kombinacija pogubna je za djecu. Ledeni čajevi imaju podjednake količine šećera i kalorija kao i Coca-Cola i ostala gazirana pića, makar se vjeruje da su zdraviji.

Umjetna sladila potiču želju za slatkim, a u suvišnim količinama mogu izazvati glavobolje. Iako se pića koja sadrže voćni šećer fruktozu umjesto umjetne saharoze smatraju zdravijima, u prevelikim količinama potiču nakupljanje masnog tkiva na trbuhu i povećavaju rizik od dijabetesa. Žeđ je najbolje gasiti vodom i nezaslađenim čajevima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U pola čaše 10,6 grama šećera

Najpoznatije gazirano piće pri vrhu je liste pića po broju kalorija. U 100 ml nalazi se 42 kcal, što znači da jednaka količina napitka sadrži 10,6 grama šećera. Opasna je za jetru.

Najviše potiče debljanje

Napitak Pepsi sadrži poveći broj kalorija. U 100 ml pića ima 44 kcal. Razina šećera u Pepsiju je također visoka. U istoj količini pića ima 11 grama šećera. Potiče debljanje.

Prepuna umjetnih sladila

Coca-Cola Zero navodno uopće ne sadrži šećere i nema kalorija. Međutim, od sladila sadrži ciklamat, acesulfam K i aspartam koji potiču želju za slatkim i izazivaju glavobolje.

Skida hrđu s metala

Sky Cola u 100 ml sadrži 11 grama šećera. To je čak 5,5 žličica. Ima 44 kcal, a sadrži fosfornu kiselinu, koja se rabi kao sredstvo za čišćenje metala i uklanjanje hrđe u industriji.

Sadrži previše fruktoze

Napitak Siti Cola iz Lidla u 100 ml ima 8,5 g šećera i 23 kcal. Loše utječe na jetru i srce, tvrdi nutricionistica. Tko je učestalo pije, za godinu dana može se udebljati i do četiri kilograma.

Šećera ima poput Coca-Cole

iako većina misli da su čajevi zdraviji od gaziranih sokova, ledeni čaj Nestea sadrži 32 kcal i 7,6 grama šećera u 100 ml. nutricionisti kažu da sadrži šećera gotovo kao i Coca-Cola. 

Potiče masno tkivo

Fanta je gazirani napitak s okusom naranče koji u 100 ml ima 42 kcal, tj. 10,2 grama šećera. Isto kao i svi gazirani napitci, uništava jetru i potiče stvaranje masnog tkiva.

Utječe na srce i jetru

Malo manje šećera od Fante ima Sprite. U 100 ml napitka ima jednako kalorija kao i Fanta, ali šećera ima manje, 10,1 gram. Pošto je gaziran, utječe na jetru, srce i pretilost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.