Obavijesti

Potrošač

Komentari 119

Šoping lista: Deset obiteljskih ručkova koji stoje do 50 kuna

Šoping lista: Deset obiteljskih ručkova koji stoje do 50 kuna
1

Ručak za četvero: Na akcijama u trgovačkim centrima pile od 1,5 kilograma stoji 24 kune, a može se napraviti juha i pečenje. Staklenka cikle još je deset kuna...

VIDEO

Pile se može razrezati na komade, a od leđa i krila uz dodatak povrća za šest kuna napraviti dobra juha. Ostatak se ispeče u pećnici ili na tavi, a mast od pečenje iskoristi za preliti po mlincima koji stoje deset kuna. Staklenka cikle za salatu još je deset kuna i ručak stoji 50 kuna.

Cijelo pile Perutnine Ptuj trenutačno je na akciji u Kauflandu. Redovite cijene cijelih pilića su oko 24 kune kilogram. U Konzumu su na akciji varaždinski pohanci, kilogram je 17,69 kuna, a u pakiranju su obično dva manja pileta. Oni su bolji za pohanje jer komadi nisu preveliki i nema opasnosti da ostanu krvavi uz kost. Trebat će nam još dva jajeta, malo brašna i krušnih mrvica te masnoća za prženje. Kao prilog možemo poslužiti pire krumpir, a kilogram stoji pet kuna. Odlična salata za to jelo je crveni kupus, a kilogram se nađe za pet kuna. To je ukusan ručak za 30 kuna.

Pile razrezano na komade možemo i pirjati na luku. Čim više luka, to će umak biti bolji, a treba ga dvije-tri glavice što stoji najviše tri kune. U umak ćemo dodati i kiselo vrhnje za tri kune. Od brašna, jajeta i vode zamute se noklice i skuhaju u slanoj vodi te posluže kao prilog koji će stajati tri kune. I još zelena salata. U Dioni je kilogram kristal salate deset kuna, a za obitelj je dovoljna glavica do pola kilograma za pet kuna. Ručak će nas stajati ukupno 32 kune.

Ukusan i jednostavan ručak mogu biti i razne varijante rižota. Meso se poprži na luku, dodamo pakiranje zamrznutog graška i mrkve koje stoji oko šest kuna te na kraju pola kilograma riže za pet kuna. Treba nam i salata, a to u ovom slučaju može biti cikla. Staklenka stoji deset kuna. U Konzumu je svinjski but na akciji i kilogram stoji 25 kuna, a za ručak nam treba pola kilograma pa će nas svi sastojci bogatog rižota stajati 37 kuna.

Slično možemo napraviti i s prosom. Kilogram prosa u Biovegi stoji 27 kuna. Poprži se mrkva, luk i meso, zalije konzervom sjeckane rajčice i doda proso koje će upiti taj umak. U Lidlu je na akciji pureći file i kilogram stoji 47 kuna. Za ručak će nam trebati pola kilograma.Luk i mrkva su po dvije kune, konzerva sjeckane rajčice u Tommiju na akciji je tri kune te pola kilograma prosa za 13,50 kuna i ručak će stajati 44 kune.

Jednostavno jelo je i francuski krumpir. Potreban je kilogram i pol krumpira za pet kuna, deset jaja što je deset kuna i kiselo vrhnje za tri kune. Zelena salata je pet kuna i cijeli ručak oko 25. Složenac se može “pojačati” kuhanim kobasicama koje se narezane poslažu uz jaja na krumpir. Pakiranje kranjskih u Tommiju je 15,49 kuna, a cijena ručka “skače” na 35 kuna. Kobasice možemo zamijeniti i slanimom, da bolje zamiriši krumpir. U Lidlu na akciji kilogram pancete stoji 50 kuna. Možemo dodati i desetak dekagrama sira koji poslažemo po krumpiru. Francuski krumpir s jajima, slaninom i sirom tada će za četveročlanu obitelj stajati manje od 40 kuna.

Naveli smo neke primjere jeftinih ručkova za četveročlanu obitelj. Može se proći i jeftinije od navedenog kupi li se tjestenina na akciji po primjerice tri kune ili sami umutimo noklice za juhu ili prilog.

- Od ponuđenih jela najbolje su nutritivno usklađeni obrok s puretinom i prosom, sekeli gulaš i jetrica, za koje bi bilo bolje da su pečena. Sekeli gulaš s kiselim zeljem odličan je primjer kako zdrava prehrana ne znači sterilnu prehranu, nego da su zdravi i tradicionalni obroci i specijaliteti. Pod uvjetom da se odabere krta svinjetina i da ima kiselog zelja. Treba koristiti manje krumpira ili krumpir kuhan u ljusci i onda zgnječen, a ne pire s dodatkom vrhnja i maslaca - kaže nutricionist Nenad Bratković, voditelj savjetovališta za prehranu NutriKlinika.

Tjestenina bolognese s ribanim sirom 35 kuna     

Pola kilograma miješanog mljevenog mesa na akcijama je 16 kuna, pola kilograma tijesta šest, vrećica Vindijina ribanca osam, a malo ulja, rajčice, luka, češnjaka i začina ne može biti više od pet kuna. Ručak je 35 kuna, ima i za litru frankovke Iločkih podruma u njihovim točionicama.     

Dinstana svinjska jetrica, palenta i butelja 44 kuna     

Najvažnije je povjerenje u mesara zbog jetrica, izvrsnih kad su svježa, a “sačuvaj Bože” kad nisu. Kilogram je 10 kuna, a pola kilograma palente za šest. Mast, začini i salata od svježeg kupusa su šest-sedam kuna pa ostane i za butelju španjolskog crnog vina tempranillo (Vrutak, 21,60 kuna).     

Za 50 kuna špinat, jaja, pire krumpir i graševina     

Zamrznuti špinat može se pronaći za sedam kuna (450 grama), za tri kune bit će dovoljno krumpira, a 10 jaja na akcijama je 10 kuna. Čak i ako se uzmu dva špinata, u “budžetu” će ostati i za butelju graševine ili chardonnaya Erdutskih vinograda koje u Plodinama sad stoje 23 kune.     

Jednostavan i zdrav sekeli gulaš je manje od 40 kuna     

Svinjski but na akciji je u Konzumu i 750 grama stoji 18,33 kune. Kilogram kiselog zelja u glavici je 11 kuna, krumpira ima za četiri, a čašica kiselog vrhnja je tri kune. Treba još glavica luka, malo ulja ili masti i začina te je jednostavan i ukusan zimski ručak za četvero manje od 40 kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu