Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Sredstva za čišćenje: Na ove sastojke valja obratiti pažnju

Sredstva za čišćenje: Na ove sastojke valja obratiti pažnju
5

Oni koji žive u dijelovima Hrvatske u kojima je voda tvrda, odnosno puna kamenca, trebaju birati sredstva za čišćenje s neionskim tvarima...

VIDEO

Glavni sastojci sredstava za čišćenje kupaonice su tvari čiji se jedan dio lijepi na nečistoću a drugi na vodu. Taj dio koji ‘‘voli’’ nečistoću potom se povezuje s vodom kojom ispiremo. Na taj način odlazi i nečistoća.

Te tvari nisu opasne za kožu jer ih koristimo u malim količinama. Ipak, smatra se da određene kemikalije u sredstvima za čišćenje mogu iritirati kožu ili izazvati alergijske reakcije. Primjer za to je linalool, čest sastojak eteričnih ulja, koji se i inače koristi za bolji miris kozmetike i sredstava za čišćenje. Stoga je preporučljivo prilikom pranja kupaonice nositi rukavice.

 Nadalje, dokazano je da kod astmatičara pojedine kemikalije iz sredstava mogu uzrokovati napadaje ili pogoršanje stanja. Također, miješanje ili istodobno korištenje sredstava za čišćenje nije poželjno. Treba izbjegavati istodobno korištenje sredstava koja sadrže amonijak i klor. To je još jedan razlog za pažljivo čitanje deklaracija. Sredstva za čišćenje kupaonica mogu sadržavati amonijak, pa ih ne treba kombinirati za sredstvom za čišćenje WC-a, koje može imati klor. Nije uputno staviti sredstvo za čišćenje WC-a i pustiti ga da stoji, a u međuvremenu čistiti ostatak kupaonice. Pare koje se miješaju iz ta dva sredstva mogu izazvati poteškoće pri disanju. U svakom slučaju, kupaonicu nakon čišćenja treba dobro provjetriti.

 Neka sredstva za čišćenje sadrže i bitrex, tvar koja je jako gorka, a zadatak joj je spriječiti djecu da progutaju otrov. Od pet sredstava za čišćenje čiji smo sadržaj usporedili tu gorku tvar ima samo DM-ov Denk-mit.

 Tvari koje su zadužene za čišćenje u sredstvima ima manje od pet posto. No one se međusobno razlikuju.

 Ako pročitate deklaraciju, vjerojatno će vam zapeti za oko da su tvari koje čiste najčešće anionske ili neionske. Imate li problema s tvrdom vodom, treba birati sredstva s neionskim aktivnim tvarima. To je zato što tvrda voda u sebi ima minerala, najčešće magnezija i kalcija, a anionske tvari na sebe vole vezati upravo te minerale. Pritom one zapostavljaju nečistoću i ostavljaju je na površini kupaonice. Neionske tvari nečistoću s površine kupaonice uvijek lijepe na sebe i ‘‘vuku’’ je sa sobom bez obzira na količinu minerala. Zbog toga oni koji žive u dijelovima Hrvatske u kojima je voda tvrda, odnosno puna kamenca, trebaju birati sredstva za čišćenje s neionskim tvarima.   

Sanitar

Sadrži tvar koja čisti bez obzira na tvrdoću vode, no ima i spoj koji dodatno omekšava vodu. za bolji miris tu je limunska kiselina, a sanitar sadrži i spojeve koji ubijaju bakterije.     

Arf

Sadrži tvari za čišćenje kojima efikasnost opada što je voda tvrđa, a to može rezultirati nepotpunim čišćenjem. sadrži mirise i konzervanse.   

Denk-Mit

Sadrži tvari koje dobro čiste bez obzira je li voda tvrda ili nije. od drugih se razlikuje po tome što ima gorku tvar, koja onemogućuje gutanje.     

W5 

Lidlovo sredstvo za čišćenje kupaonice W5 jednako će dobro očistiti kupaonicu i s tvrdom i s mekom vodom. Na deklaraciji ne piše koje mirisne tvari sadrži.  

Cif

Cifova učinkovitost ne ovisi o tvrdoći vode, pa se može koristiti posvuda. sadrži linalool, čiji miris može iritirati dišne putove, te spoj koji ubija mikrobe.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja