Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Sterilizirano ili pasterizirano: Koje mlijeko je bolje za vas?

Sterilizirano ili pasterizirano: Koje mlijeko je bolje za vas?
1

"Mlijeko je izdašna i hranjiva namirnica te dragocjen izvor kalcija i vitamina B2, pa svaki dan treba biti prisutno u prehrani, osobito kod djece, starijih i bolesnih"

VIDEO

Za djecu je najbolje svježe, pasterizirano mlijeko. U njemu su sačuvane sve hranjive tvari, kaže nutricionist dr. Ignac Kulier. Zamolili smo ga da nam objasni razliku između svježeg i trajnog mlijeka te pojmove vezane uz mlijeko. Pasterizacija je zagrijavanje mlijeka na 72°C u trajanju od nekoliko pa do 15 minuta. Time se uništavaju patogeni oblici bakterija. Podložno je kvarenju pa se mora čuvati u hladnjaku i stalno, pa i pri transportu, biti na hladnom. Prodaje se kao svježe i traje do tjedan dana, ovisno o temperaturi na kojoj se čuva. 

Sterilizacija je zagrijavanje mlijeka na temperaturu na kojoj ugibaju sve bakterije, virusi i gljivice. Ono je 100 posto sigurno, sterilno je pa se ne kvari te je dugotrajno. Najviše se koristi kratkotrajna sterilizacija. Na nekoliko sekundi mlijeko se zagrijava na 140°C. Tim postupkom uništen je mali dio vitamina, onih koji su osjetljivi na visoku temperaturu. Trajno mlijeko je teže probavljivo. 

Homogenizacija je postupak kojim se brzom vrtnjom, miješanjem u homogenizatoru, usitnjuju krupne kapljice masti. Te krupne kapljice razbijaju se u vrlo sitne kako bi mlijeko bilo lakše probavljivo i da bi se masnoća jednako rasporedila na sve mlijeko. Zbog toga je ujednačeno bijelo i na takvom mlijeku se ne diže, tj. ne nakuplja vrhnje kao na domaćem. Sva mlijeka koja se danas prodaju su homogenizirana. 

Mliječna mast u mlijeku može biti između 0,9 i 3,8 posto. Mlijeko s 3,8 posto je najhranjivije i po okusu najbolje jer masnoća donosi okus u ustima. Najslabije je s 0,9 posto. Njemu je obrana masnoća pa ostaje samo vodenasti, nemasni dio. Kad se pogleda prema svjetlu, to mlijeko je plavkasto. U njemu su ostali proteini, minerali, voda i minimum masnoće. - Mlijeko je izdašna i hranjiva namirnica te dragocjen izvor kalcija i vitamina B2, pa svaki dan treba biti prisutno u prehrani, osobito kod djece, starijih i bolesnih - dodao je Kulier.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu