Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Trebaju li trgovci istaknuti cijenu na svakom proizvodu?

Trebaju li trgovci istaknuti cijenu na svakom proizvodu?
1

Koliko puta vam se dogodilo da se na računu kupljenog proizvoda nalazi različita cijena od navedene u trgovini? Je li riječ o kršenju potrošačkih prava?

VIDEO

Vjerojatno ste se barem jedanput zatekli u trgovini u kojoj kod određenog proizvoda nije bila istaknuta njegova cijena ili je ona pak bila različita od cijene koju su vam upisali prilikom izdavanje računa na blagajni. Je li riječ o nemaru trgovaca ili jednom od potrošačkih trikova kojima se potrošače mami na kupovinu kršeći njihova prava?

Otvoren put prevarama potrošača

U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača nam je Tomislav Lončar, tajnik udruge, rekao kako su mišljenja da u postojećim zakonima postoji nesrazmjer u pravima i obvezama potrošača i trgovaca. 

''Zakonom o zaštiti potrošača iz 2003.g. potrošači su imali jedno jako važno pravo, a to je da je cijena bila na svakom proizvodu. Uredbom tadašnjeg Ministarstva gospodarstva taj je članak jednostavno maknut ili derogiran i ministarstvo, a ne Sabor, je promijenilo zakon. Trgovci ne moraju više stavljati cijene na proizvode, a mi potrošači ne znamo i ne možemo usporediti račun s cijenama proizvoda i na taj način se otvara put prevarama potrošača.''

Trgovac mora istaknuti iznos cijene

Članak 9. važećeg Zakona propisuje kako trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos utvrđene maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda ili usluge koje pruža i rezervnih dijelova koje prodaje s uslugom. 

Navodi se također i kako maloprodajna cijena te cijena za jedinicu mjere prethodno zapakiranog proizvoda mora biti istaknuta na proizvodu, odnosno ambalaži ili na prodajnom mjestu, kao i u izlogu. ''Na proizvodu ili na prodajnom mjestu ne smiju se istaknuti druge cijene, osim u slučaju rasprodaje, sniženja te stečaja tvrtke'', piše u Zakonu.

Krši se pravilnik o jediničnim cijenama

Unatoč toj odredbi, Lončar smatra kako je glavni problem u tome što je jedinična cijena koja mora biti označena na proizvodu napisana sitnim brojevima. ''Ona je napisana tako malim brojkama da je često nevidljiva, što je u suprotnosti s pravilnikom o jediničnim cijenama. Našim državnim inspektorima to očito ne smeta jer svi oni vrlo dobro vide'', dodao je.

Navodi i kako je jedan od velikih problema to što u Zakonu o zaštiti potrošača često nema prekršajne odredbe ili sankcije za nekoga tko se ne pridržava zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana