Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Tri puta zgažen: Povrat poreza i radnici koji ga uzalud čekaju

Tri puta zgažen: Povrat poreza i radnici koji ga uzalud čekaju
1

Mnogi radnici povrat poreza čekaju da bi tim novcem pokrpali rupe u kućnom budžetu. No oni kojima poslodavac ne plaća doprinose i porez, ostat će bez povrata poreza

VIDEO

Država tim ljudima okreće leđa i novac koji bi trebao sjesti na njihove tekuće račune ostaje u državnoj blagajni. Zbog nemara države, radnici kojima poslodavac nije plaćao doprinose i porez dvostruko su kažnjeni. Oni koji su nakon gubitka posla odlučili pokrenuti samostalnu djelatnost mogli bi, ni krivi ni dužni, biti kažnjeni čak tri puta. U toj nezavidnoj situaciji našao se naš čitatelj. Prošle godine radio je za tvrtku u kojoj je dobio tri plaće, ali poslodavac mu za taj period nije platio doprinose i porez. Još je tri mjeseca radio, ali bez plaće, i potom dao otkaz. Nakon razdoblja nezaposlenosti pokrenuo je samostalnu djelatnost i sam odgovara za plaćanje poreza i doprinosa te ih uredno podmiruje. 

Za razliku od radnika koji su zaposleni kod nekog poslodavca, on ne može birati hoće li ili ne predati godišnju poreznu prijavu. Po zakonu on je mora predati, pa i ako je to za njega nepovoljno. 

- Porezna uprava nije ništa učinila da kazni poslodavca što nije plaćao poreze i doprinose, a ni poslije kad nije isplaćivao plaću. Kako sam pokrenuo samostalnu djelatnost, imao bih pravo povrata poreza jer sam jedno vrijeme bio nezaposlen. Međutim, knjigovotkinja mi je otkrila da ne samo da neću dobiti povrat na koji sam računao nego ću još možda i trebati državi platiti porez, odnosno razliku koju nije platio poslodavac za moju plaću - očajan je čitatelj. 

Neplaćeni doprinosi

Prvi put je kažnjen kad nije dobivao plaću, a nisu mu plaćeni ni doprinosi, zbog čega će imati manju mirovinu. Poslodavac je u predstečaju, nema vrijedne imovine i porezna ništa ne može naplatiti. Drugi je put kažnjen jer ne može ostvariti povrat poreza, a treći put jer će on sad možda morati platiti iznos koji za njega nije uplatio poslodavac. Ovakav pravni rašomon je moguć, a Porezna uprava nemilosrdna. Porezni obveznik je uvijek osoba, stoji u njihovu odgovoru, a poslodavac samo solidarno odgovara. 

U Poreznoj upravi nisu nam odgovorili što učiniti u konkretnom slučaju. Kažu da povrat poreza ne može dobiti jer porez nije ni uplaćen. Prešućuju da su oni trebali naplatiti taj novac od poslodavca, kao i doprinose. Samo u slučaju stečaja tvrtke radnik bi eventualno mogao tražiti povrat, ali u našem slučaju to se nije dogodilo - zbog sporosti pravosuđa. Porezna je savjetovala i da eventualno radnik sam uplati porez, pa da onda ostvari povrat. Za čovjeka koji nije primio tri plaće i opterećen je kreditima, kao što je naš čitatelj, to je nemoguća misija. Ali to u državi nikog nije briga.

1. Radnik mora platiti grijeh poslodavca

Iako ste uredno predali godišnju poreznu prijavu, a poslodavac, znali vi to ili ne, nije platio porez, nećete dobiti novac. U Poreznoj kažu da je povrat moguć tek kad ga poslodavac uplati.

2. Stečaj možda donese koju kunu

Radnik u redovnom radnom odnosu možda će i doći do koje kune povrata poreza ako je nad poslodavcem otvoren stečaj ili sanacija. Uvjet je da radnik nije dobivao bruto plaću.

3. Do povrata ako sami platite porez

S obzirom na to da se povrat poreza može ostvariti samo ako je država podmirena, iz Porezne napominju da radnik ima i mogućnost sam platiti obračunati porez na dohodak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode