Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Putovanje: U bus mogu i ljubimci ako se svi putnici slože

Pas može samo u vlakove s kupeima, u zrakoplov samo jedan manji ljubimac, a veći će morati s prtljagom. Na trajektu je besplatno, ali ne smije u zatvoreno

Thinkstock
Foto: Thinkstock
2 komentara

Većina autobusnih prijevoznika kaže da u njihovim autobusima nije dopušten prijevoz kućnih ljubimaca. Tek dio prijevoznika primit će ljubimca u kavezu u autobus, ali se moraju s time složiti i ostali putnici. Budući da ljubimac mora biti u kavezu koji se smješta na sjedalo do vlasnika, tako se mogu prevesti samo manje životinje. Većeg psa možete povesti vlakom, ali sa psom se smije samo u vlakove koji imaju odjeljke. Tako, na primjer, do Splita nećete moći nagibnim vlakom nego običnim koji vozi noću. Malog psa može se držati u krilu ako ne smeta ostalim putnicima. Mali pas je visok do 30 centimetara mjereno u prednjem dijelu do vrha leđa. Svi psi moraju imati brnjicu i biti na kratkoj uzici. Putuje li se spavaćim kolima, putnik mora zakupiti cijeli odjeljak, a pas ne smije na krevet. Pri kupnji karte treba se raspitati jer na linijama na kojima autobusi zamjenjuju vlak ljubimac s vama ne može nastaviti put.

Do mora se s ljubimcem može i zrakoplovom. U zrakoplov možete u kavezu ponijeti psića ili mačku, ali samo u kavezu maksimalne veličine 115 centimetara. To je zbroj visine, širine i dužine kaveza. Kavez sa životinjom smije imati do osam kilograma. Za sve letove u domaćem prometu cijena karte je 187,50 kuna. Veći psi mogu se prevesti u teretnom prostoru. Za manji kavez plaća se 312,50 kuna, a za veći 375 kuna

Iz Croatia Airlinesa savjetuju da se prijevoz kućnog ljubimca rezervira što je moguće ranije jer je ograničen broj životinja koje se mogu prevoziti na jednom letu. Kad stignete do mora, bez brige. Ljubimci s vama mogu besplatno na Jadrolinijine trajekte. Psi moraju nositi brnjicu i biti na povodniku, mačke moraju biti u kutiji, a ptice u kavezu. No životinje ne smiju s vama u zatvorene prostore za putnike. I u autobusu, i u vlaku, i na trajektu, i u zrakoplovu izuzetak su psi vodiči slijepih. Oni ne moraju imati brnjicu i svuda mogu s vlasnikom. Za njih se ne plaća karta.

ZOO Mobil je za ljubimce, a u Eko Taxi mogu s vama

U Eko taxi ljubimci mogu s vama, no prije treba naručiti auto opremljen kavezima za prijevoz životinja. ZOO Mobil je specijalizirani prijevoz za ljubimce, a njime možete i dalje od Zagreba. Gradska vožnja do šest kilometara je 50 kuna. Za udaljenija odredišta start je 20 kuna plus pet kuna po kilometru.

Dobro je znati...

  • Za malog psa u kutiji za transport plaća se puna autobusna karta jer zauzima sjedalo 
  • U vlaku se za životinje plaća pola karte drugog razreda, a za male je besplatno 
  • Neki taksisti ne žele voziti ljubimce, drugi ih primaju, ali se vožnja posebno naručuje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message