Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

Usporedba cijena hrane u trgovinama: Što je poskupjelo?

Usporedba cijena hrane u trgovinama: Što je poskupjelo?
2

Prosječna cijena mlijeka je 13,55 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine, maslac je 23 posto skuplji nego prošli mjesec, no kupus, mrkva i ulje su pojeftinili

VIDEO

Cijena litre Dukat mlijeka u svim trgovačkim centrima odavno je prešla šest kuna. Jedino u Billi mlijeko stoji 5,49 kuna, ali i to je na akciji. Usporedbe radi, u prosincu 2012. cijena litre mlijeka Zbregov iste masnoće mogla se kupiti za 4,59 kuna. To znači da je mlijeko u godinu dana poskupjelo gotovo dvije kune. 

Prije 13 mjeseci najskuplje mlijeko u trgovačkim centrima stajalo je 5,79 kuna. Na portalu Supermarketi.info izračunali su da je u tom razdoblju prosječna cijena mlijeka porasla 13,55 posto. No neke cijene su rasle i na mjesečnoj razini. Skuplji su uglavnom oni artikli koji su u prosincu bili na akcijama. Dukatov maslac poskupio je 22,98 posto. Najskuplji je u Getrou i Konzumu, gdje mu je cijena 18,29 kuna, a najjeftiniji u Plodinama. Tamo na akciji stoji 13,99 kuna. 

Šećer je od prosinca poskupio 18,52 posto. Cijena oraha narasla je 42,32 posto. Neke namirnice su u mjesec dana pojeftinile. Tikvice su 20 posto jeftinije, a cijena namaza ABC Belje manja je 14,75 posto. Iako je siječanj skuplji od prosinca, na portalu kažu da je stanje od ulaska u EU bolje. Pojeftinjenja idu sporo, ali ih ima.  

Kupus je čak 73 posto jeftiniji nego u lipnju, mrkva 38 posto

Iako sporo, cijene od ulaska u Europsku uniju padaju. Kupus je danas u prosjeku jeftiniji 73 posto nego što je bio u lipnju prošle godine. Mrkva je jeftinija u svih sedam trgovačkih centara i to 38 posto. Manje ćete platiti i kilogram jabuka te grejpa, ali i čokoladu Dorina mljeveni lješnjak, u prosjeku 22,45 posto.

Uljima su cijene pale za trećinu

Viša stopa PDV-a još nije povisila cijenu biljnih ulja. Štoviše, u odnosu na lipanj Zvijezdino suncokretovo ulje jeftinije je 28 posto, a cijena Zvijezdina biljnog ulja pala je 22 posto.

Kivi dijeta: 37 posto skuplji

Jedeš sve osim kivija, to je vic o dijeti na koju će mnogi, sudeći po cijeni koja je između 12 i 15 kuna za kilogram. U odnosu na siječanj 2013. skuplji je 37,04 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume