Obavijesti

Potrošač

Komentari 17

Uštede na računima: Gdje je povoljnije plaćati komunalije?

Uštede na računima: Gdje je povoljnije plaćati komunalije?
1

U Fini se mogu platiti gotovo sve režije bez naknade, a plaćanje je povoljnije u pošti nego na šalterima banaka. Saznajte koje opcije su dostupne kako bi više uštedjeli

VIDEO

Godišnje možete uštedjeti i stotine kuna pazite li gdje plaćate režije. Najjeftinije je plaćati ih na šalterima tvrtki, primjerice u HEP-u, Vodovodu ili Plinari. Mnogima je možda jednostavnije skoknuti do Fine koja ima ugovore s velikim brojem tvrtki, ali i bankama te zakladama. Za račune tvrtki s kojima imaju dogovor ne uzimaju proviziju. Zagrepčani, primjerice, tako osnovne režije poput plina, struje, grijanja, vode, HRT-a... mogu plaćati bez naknade. Naknada za ostale račune iznosi najviše 75 kuna po računu.

Za račun od 1300 kuna platit ćete 12,61 kunu. Za isti račun u Hrvatskoj pošti izdvojit ćete dvostruko veći iznos, 23,79 kuna naknade ako s njima nemaju poseban dogovor. Po računu uzimaju proviziju 1,83 posto od iznosa. Na poleđini računa obično su naznačene blagajne na kojima nećete platiti proviziju, a popis imaju i na interenetskim stranicama.

Upravo internet štedi vrijeme i novac. Podmirivanje režija internet bankarstvom jedno je od najpovoljnijih, no nemojte zaboraviti da, osim naknade po plaćenom računu, plaćate još i mjesečno članstvo. Za račune unutar vaše matične banke provizija je kunu, a za one u drugim bankama dvije kune.

U RBA ćete tako za Diners račun od 4786 kuna platiti oko 16 kuna naknade. Za račune koji nisu unutar banke oni uzimaju 0,35 posto provizije na iznos. Trajni nalog je također štedljiva opcija jer se u većini banaka ne naplaćuje ništa. Dobar izbor su i tzv. gradske blagajne (primjerice u Slavonskom Brodu i Virovitici), u kojima se mogu plaćati računi gradskih tvrtki za nula kuna naknade. Provjerite ima li je i vaš grad. 

Pješice najbolje do Fine

Naknada je 4,80 kuna po uplati za iznose do 494,85 kuna, odnosno 0,97 posto za iznose računa koji su veći od 494,85 kuna.

Provizije Pošte i u bankama

Najmanji iznos naknade u Pošti je pet, a najveći 80 kn po računu. Na šalterima banaka je najmanji šest, a najveći čak sto kuna.

Bilo kuda, net posvuda

Klijenti banaka koji imaju internet-bankarstvo mogu račune plaćati u bilo koje vrijeme, 24 sata na dan, i to s bilo kojeg mjesta s pristupom internetu. Naknade su niže, no plaća se i članstvo.

Plaćanje u Konzumu i Tisku

U Konzumu se naplaćuje naknada od 2,90 kuna po svakom računu, a za plaćanje na kioscima Tiska iznosi 2,99 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume