Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Uštedite na struji: Velike račune možemo smanjiti sami

Uštedite na struji: Velike račune možemo smanjiti sami
1

Perite rublje na 40 stupnjeva umjesto na 60 jer perilica tako troši upola manje struje. Klima troši tri posto manje ako se željena temperatura digne za stupanj

VIDEO

Mijenjanjem navika u kućanstvu možete smanjiti račune za električnu energiju sami, bez HEP-u konkurentskih poduzeća koja obećavaju uštedu. Među najvećim potrošačima u kućanstvu su klima, termoakumulacijska peć, pećnica, perilica za rublje i perilica posuđa. Na klimi možete uštedjeti tako da smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stupnju možete uštedjeti oko tri posto struje. Ako rublje perete na 40 stupnjeva, a ne na 60, perilica će trošiti dvostruko manje. Također, ugasite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi. Veliki potrošači su i hladnjak i ledilica, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja. Također, hladnjak i ledenicu držite na hladnim mjestima u kući i pazite da u njih stavljate dobro ohlađenu hranu. Na primjer, u hladnim uvjetima ledenica ne crpi toliko energije na hlađenje kao na toplome mjestu. 

Ako je premjestite iz prostorije u kojoj je 20 stupnjeva u prostoriju hladniju za tri stupnja, uštedjet ćete oko deset posto električne energije. Struju možete uštedjeti i ako smanjite količinu robe koju peglate iako to ne znači da morate hodati zgužvani. 

Savjetujemo da izvadite rublje iz perilice odmah nakon pranja, dobro rastegnete rukama i objesite jer tako neće biti potrebe za peglanjem. Ali ako baš volite savršeno ravnu odjeću, vađenje rublja odmah iz perilice i rastezanje skratit će vam vrijeme peglanja pa ćete i tako uštedjeti. I, pokušajte odoljeti peglanju ručnika, posteljine, kuhinjskih krpa... Također, zamijenite obične žarulje štednima jer one troše do 80 posto manje energije i traju oko deset puta dulje od običnih.

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuhajte na veliko i spremajte u manje paketiće pa u škrinju ili ih kuhajte za dva, tri dana. Nije ista potrošnja struje ako palite štednjak svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput tjedno.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje u stand by (na čekanju) funkciji nego ih isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 posto energije iako je ugašen. Oko šest posto struje u kućanstvu odlazi na uređaje u stand by funkciji.

3. Pazite na temperaturu 

Pazite da vam vrata hladnjaka ili ledenice nisu dugo otvorena jer će inače puno topline ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati spustiti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera