Obavijesti

Potrošač

Komentari 48

'Voda nam smrdi na naftu, a ne dopuštaju da se priključimo'

'Voda nam smrdi na naftu, a ne dopuštaju da se priključimo'
1

Obitelj s petero djece mora se tuširati vodom koja smrdi na naftu. 'Komunalac' nema 51.000 kuna da ih priključi na vodovod, a ne dopušta im da se spoje sami

VIDEO

Obitelj Jarpun iz Ulice Topolje u Lukarišću kraj Dugog Sela prije tri godine nije mogla dobiti vodovod zbog nelegalno sagrađene kuće. Ishodili su pravomoćno rješenje o legalizaciji objekta, no dugoselsko komunalno poduzeće Dukom sad kaže da za njih nema novca.

- Riječ je o tri kuće koje imaju pravo na priključak za vodu. U poduzeću Dukom izradili su nam troškovnik na iznos od 51.000 kuna i, uz objašnjenje da oni sad nemaju novca, ponudili su nam da sami sve platimo, a oni će nam kroz pet godina novac vratiti. Mi to nećemo, a i nemamo odakle - govori očajna Suzana Jarpun (40).

Dok prebire po papirima, pojašnjava kako joj je suprug Josip (40) prije mjesec dana otišao raditi u Njemačku, a ona je u kući ostala skrbiti o djeci Juri (19), Luciji (18), Igoru (14), Ani (10) i bolesnoj Jeleni (7).

U kuću su se uselili 2011. Kako nisu mogli dobiti priključak, iskopali su bunar. Ta voda služila im je za tuširanje, kupanje i kuhanje, no u posljednje vrijeme, zbog blizine naftne bušotine, voda je masna, žuta i smrdljiva. Kako bi djeci osigurala vodu za piće, Suzana je povremeno odlazila na obližnji hidrant, ali netko ju je prijavio, pa joj je komunalno i to onemogućilo. Po pitku vodu sad odlazi kod tete, no i dalje se tuširaju i peru u prljavoj bunarskoj vodi.

- Pogledajte, ona izgleda kao sok od jabuke, a ne kao voda. U kući više nemam ni jednog bijelog ručnika, svi su žuti i masni s flekama, kao i WC školjka, tuš kabina te perilica rublja. Sve moram prati sa solnom kiselinom - žali se nesretna žena.

Nadležnom komunalcu predložili su i da sami prokopaju kanal jer bi ih to došlo jeftinije, no taj su prijedlog odreda odbili.

- Rekli su nam da će nas staviti u trogodišnji plan i ponudili da nam stave vodomjer nekoliko stotina metara dalje od kuća. Ni na to nismo pristali jer taj vodomjer ne bi bio zaštićen, a troškovi vode dijelili bi se na sve tri kuće. Ako ću plaćati vodu, onda će vodomjer biti u mojem dvorištu - kaže Suzana dodajući kako nije u redu da ispaštaju zato što tvrtka nema novca.

Obitelj živi od zajamčene minimalne naknade i dječjeg doplatka, no, kaže, obaveze uredno podmiruju i nisu dužni.

- Znate, strašno vam je to kad se otuširate, a umjesto po gelu za tuširanje, vi smrdite po nafti - kaže Suzana nadajući se da će se problem napokon riješiti.

U Dukomu su nam potvrdili da su stanarima ponudili da sami plate trošak, sukladno članku 214. Zakona o vodama, te da im postave vodomjer koji bi obračunavao cijenu nabave i distribucije te se raščlanjivao na svih pet obitelji.

- Oni su to sve odbili - rekli su nam u Dukomu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume