Obavijesti

Potrošač

Komentari 7

Bez brige: Ovako se ispunjava obrazac za vašu prijavu

Bez brige: Ovako se ispunjava obrazac za vašu prijavu
1

S obzirom na trenutno podnošenje godišnje porezne prijave do 28. veljače 2014. godine, saznajte kako ispuniti obrazac

VIDEO

Za prijavu godišnje porezne prijave trebat će vam i DOH obrazac koji možete skinuti klikom na link. 

Od čega se sastoji obrazac?

Prva stranica - Na prvoj stranici obrasca upisujete svoje opće podatke poput imena i prezimena, adrese prebivališta ili boravišta, OIB-a, podaci o umirovljenju te invalidnosti, kao i podatak o broju računa otvoren kod banke i naziv te banke gdje će vam se isplatiti povrat poreza. Također, upisujete podatke o uzdržavanim članovima obitelji te iznos uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u tuzemstvu kao i iznos danih darovanja u tuzemstvu.  Primjer prve stranice DOH obrasca.

Druga stranica - Na drugoj stranici se upisuje dohodak od nesamostalnog rada i to se upisuju plaće i mirovine. Primjer druge stranice DOH obrasca.

Treća stranica - Treću stranu popunjavaju porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti koje se oporezuju kao samostalna djelatnost. Dohodak im se utvrđuje na temelju podataka iz poslovnih knjiga i evidencija, a prema priloženom izvatku (pregledu) iz poslovnih knjiga s podacima o ukupnim primicima i ukupnim izdacima. Primjer treće stranice DOH obrasca.  

Četvrta stranica je prazna.

Peta stranica - Petu stranicu prijave poreza na dohodak popunjavaju porezni obveznici koji su ostvarili:

  • dohodak od imovine i imovinskih prava
  • dohodak od kapitala
  • dohodak od osiguranja
  • drugi dohodak 
  • dohodak u inozemstvu

Primjer pete stranice DOH obrasca. 

Šesta stranica - Na šestoj stranici upisujete podatke o olakšicama, oslobođenjima i poticajima te popis dokumenata koje prilažete uz prijavu. Primjer šeste stranice DOH obrasca. 

Sedma i osma stranica - Na sedmoj i osmoj stranici godišnje porezne prijave svaki porezni obveznik može izračunati svoju godišnju obvezu poreza i eventualne razlike. Sedmu i osmu stranicu niste dužni ispuniti. Primjer sedme stranice DOH obrasca.  

Osma stranica - Primjer osme stranice DOH obrasca.  

Deveta stranica - Na devetoj strani obrasca nalaze se podaci o olakšicama, oslobođenjima i poticajima te popis priloženih isprava koje morate priložiti uz te upisati na obrazac. Primjer devete stranice DOH obrasca.

* Izračun poreza naveden na primjeru DOH obrasca izradili su nam stručnjaci ABC knjigovodstva iz Zagreba na temelju fiktivnih podataka. Fiktivni podnositelj prijave kojeg smo naveli je iz Zagreba, ima dvoje djece, mjesečna bruto plaća mu je 7500 kuna. Osim toga, imao je i autorski honorar, a darovao je i 2000 kuna u humanitarne svrhe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera