Za božićni ručak: Purice su 25, a domaće po 40 kuna kilogram | 24sata
Obavijesti

Potrošač

Komentari 33

Za božićni ručak: Purice su 25, a domaće po 40 kuna kilogram

Za božićni ručak: Purice su 25, a domaće po 40 kuna kilogram
3

Na tržnicama se domaća purica mogla kupiti po istoj cijeni po kojoj su uzgojene zamrznute prodavali u trgovačkim centrima. Sve se prodaju nevjerojatnom brzinom

VIDEO

Imamo purice, ali ostala je samo još ova, rekla nam je jučer prodavačica u Vindijinu dućanu na zagrebačkoj tržnici Kvartić. Već oko 9 sati trgovina je “spala” na jednu, pomalo kržljavu pticu. Sve ostalo je prodano.

- Ovih dana purice idu kao lude. Svi ih traže - kaže prodavačica vješto manevrirajući između nas i hrpe drugih kupaca koji su nahrupili u mesnicu. Prodavačica odmah predlaže da si naručimo jednu.

POGLEDAJTE VIDEO: Purice su već "pograbljene"

Pokretanje videa...

24sata Video 00:08

- Stići će odmah drugi dan. U prosjeku su teške 3-4 kilograma. Cijena je 40 kuna - nastavlja dalje. Po 40-ak kuna jučer su se kretale cijene i u drugim mesnicama na Kvatriću. Na nekim štandovima bile su po 42, negdje su se “bijele domaće purice” prodavale po 45 kuna. U jednoj mesnici kilogram je stajao čak 48 kuna.

- To su vam prave domaće. Rasle su i pasle travu u Svetom Ivanu Zelini - rekla nam je prodavačica. Neki prodavači su konkurenciji pokušali prkositi niskim cijenama, pa smo na jednom štandu našli blagdansku puricu na akciji.

- Stoje 39,90 kuna - rekla je žena s druge strane štanda. Te purice u Zagreb su stigle iz Hrvaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U trgovini Perutnine Ptuj purica u posebnoj, božićnoj ambalaži jučer se prodavala za 44,99 kuna po kilogramu.

Stockfood/Guliver

Da purice dobro idu, svjedočila je gužva u mesnicama.

- Pa ne može biti Božić bez purice - rekao nam je jučer kupac, potvrđujući ono što mnogi misle, osobito na sjeveru Hrvatske. Ono što je na Badnjak riba, to je za Božić pura.

- To je najpopularnija ptica na svijetu, a svi je vole gledati u njezinoj najprirodnijoj okolini, u pećnici štednjaka - kaže Željko Šatović s portala Volim meso u priči o blagdanskom stolu.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za najslasniju puricu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:35

Pura je u Europu došla iz Amerike, a Šatović piše da je već u 16. stoljeću postala dio božićne tradicije. U našim krajevima purica je najčešće u kombinaciji s mlincima.

To je možda najuobičajeniji, ali ne i jedini način na koji se purica može spremiti. Maštovitiji predlažu puricu s narančom, punjenu kestenima ili žemljama, a za što potpuniji doživljaj postoji recept za puricu s pjenušcem.

Po njemu, pura se puni kobasicama, uz sol, papar, ružmarin i kadulju. Tijekom pečenja zalijeva se pjenušcem. Bogato punjenje purice na dubrovački radi se od peciva, mlijeka, jaja, mladoga kravljeg sira, češnjaka, lješnjaka, celera, peršina i ribane mrkve. Radi bolje aromatičnosti u nadjevu su obavezne i mirisne trave. Da bi se napravila prava purica, hrskave korice i mekane unutrašnjosti, potrebne su godine iskustva. Znalci imaju svoje trikove.

- Kako ne bi bila suha, puricu teba početi peći na visokoj temperaturi i onda je smanjiti na 140 stupnjeva te peći lagano i polako - rekao je poznati chef Tomislav Gretić.

24sata


24sata


24sata


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!

Stručnjaci upozoravaju: Ovih 10 namirnica mogu uzrokovati rak!
PAZITE ŠTO JEDETE

Stručnjaci upozoravaju: Ovih 10 namirnica mogu uzrokovati rak!

Na crnoj listi nalazi se hrana koja se dokazano povezuje s nastankom malignih oboljenja. Stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost i preporučuju biranje zdravijih alternativa
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti