Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Zastara: kada počinje teći i na što morate pripaziti?

- U slučaju da, recimo, nakon godinu i jedan dan od dospijeća računa HEP tuži dužnika, on može istaknuti prigovor zastare -

Thinkstock
Foto: Thinkstock
4 komentara

Godinu dana nakon dospijeća računa za režije nastupa zastara.  Ako Plinara ili HTV nakon tog vremena pokrenu ovrhu, imate pravo na prigovor u roku od osam dana od primanja rješenja o ovrsi. Zastara za plaćanje režijskih troškova stanovanja poput struje, vode, plina, telefonskih računa ili televizijske pristojbe je jedna godina od dospijeća svakog pojedinog računa. 

- U slučaju da, recimo, nakon godinu i jedan dan od dospijeća računa HEP tuži dužnika, on može istaknuti prigovor zastare - pojašnjava odvjetnik s 20-godišnjim iskustvom u građanskom, trgovačkom i ovršnom pravu Marin Domjanović. No upozorava i da javni bilježnik, koji vodi ovršni postupak, neće po službenoj dužnosti odbiti ovršni prijedlog, nego građanin sam mora poslati prigovor zastare. 

Ako primjerice HEP ili Plinara pokrene ovršni postupak, a istekao je rok od godine dana kako građanin nije platio račune, dužnik svejedno mora staviti prigovor zastare. Primjerice, zametnuli ste negdje račune i niste platili dvije rate plina za rujan i listopad 2011. godine, pa ste se potom oglušili na opomene ili ih čak niste ni dobili, i rok za naplatu u ovršnom postupku je istekao 30. studenoga 2012. godine. Ako Plinara nakon toga pokrene ovršni postupak zbog duga, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi. Tada možete u prigovoru javnom bilježniku uložiti prigovor zastare. Nakon toga će javni bilježnik poslati spis na rješavanje sudu pa će sud obustaviti postupak. No bitno je poštovati rok za prigovor koji je osam dana od primitka rješenja o ovrsi. 

Ako ste rješenje o ovrsi primili u ponedjeljak, prvi dan roka je u utorak, a posljednji dan je opet u utorak za tjedan dana i ističe točno u ponoć. Prigovor se ne mora osobno odnijeti javnom bilježniku, može se poslati i poštom, i to čak osmog dana do ponoći. Nije bitno kada će stići, samo da je poslano u roku od osam dana. No mora se poslati preporučeno kako bi se imao dokaz o slanju. 

Zastare za ostale parnične, ovršne i druge građanske postupke su tri ili pet godina i regulirane su Zakonom o obveznim odnosima. Postoji i specifičan zastarni rok od 10 godina za ovrhe pravomoćnih presuda. Znači, ako stranka vodi protiv nekoga parnicu zbog bilo čega, temeljem bilo kakvog pravnog odnosa, i dobije pravomoćnu presudu, može bilo kada u roku od 10 godina pokrenuti ovrhu. Ali ako prođe i jedan dan dulje, onda je u zastari. 

1. Prigovor se šalje javnom bilježniku

Javni bilježnik ne odbacuje automatski pokretanje ovršnog postupka i u slučaju da je prošla godina dana od dospijeća računa. Dužnik mora sam uložiti prigovor zastare i poslati ga bilježniku.

2. Sud prekida ovršni postupak

Kada javni bilježnik dobije prigovor zastare, šalje spis na rješavanje sudu koji će nakon zakonske procedure, ako je prigovor osnovan, obustaviti ovršni postupak koji se vodi protiv “dužnika”.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message