Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Zastara: kada počinje teći i na što morate pripaziti?

Zastara: kada počinje teći i na što morate pripaziti?
1

- U slučaju da, recimo, nakon godinu i jedan dan od dospijeća računa HEP tuži dužnika, on može istaknuti prigovor zastare -

VIDEO

Godinu dana nakon dospijeća računa za režije nastupa zastara.  Ako Plinara ili HTV nakon tog vremena pokrenu ovrhu, imate pravo na prigovor u roku od osam dana od primanja rješenja o ovrsi. Zastara za plaćanje režijskih troškova stanovanja poput struje, vode, plina, telefonskih računa ili televizijske pristojbe je jedna godina od dospijeća svakog pojedinog računa. 

- U slučaju da, recimo, nakon godinu i jedan dan od dospijeća računa HEP tuži dužnika, on može istaknuti prigovor zastare - pojašnjava odvjetnik s 20-godišnjim iskustvom u građanskom, trgovačkom i ovršnom pravu Marin Domjanović. No upozorava i da javni bilježnik, koji vodi ovršni postupak, neće po službenoj dužnosti odbiti ovršni prijedlog, nego građanin sam mora poslati prigovor zastare. 

Ako primjerice HEP ili Plinara pokrene ovršni postupak, a istekao je rok od godine dana kako građanin nije platio račune, dužnik svejedno mora staviti prigovor zastare. Primjerice, zametnuli ste negdje račune i niste platili dvije rate plina za rujan i listopad 2011. godine, pa ste se potom oglušili na opomene ili ih čak niste ni dobili, i rok za naplatu u ovršnom postupku je istekao 30. studenoga 2012. godine. Ako Plinara nakon toga pokrene ovršni postupak zbog duga, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi. Tada možete u prigovoru javnom bilježniku uložiti prigovor zastare. Nakon toga će javni bilježnik poslati spis na rješavanje sudu pa će sud obustaviti postupak. No bitno je poštovati rok za prigovor koji je osam dana od primitka rješenja o ovrsi. 

Ako ste rješenje o ovrsi primili u ponedjeljak, prvi dan roka je u utorak, a posljednji dan je opet u utorak za tjedan dana i ističe točno u ponoć. Prigovor se ne mora osobno odnijeti javnom bilježniku, može se poslati i poštom, i to čak osmog dana do ponoći. Nije bitno kada će stići, samo da je poslano u roku od osam dana. No mora se poslati preporučeno kako bi se imao dokaz o slanju. 

Zastare za ostale parnične, ovršne i druge građanske postupke su tri ili pet godina i regulirane su Zakonom o obveznim odnosima. Postoji i specifičan zastarni rok od 10 godina za ovrhe pravomoćnih presuda. Znači, ako stranka vodi protiv nekoga parnicu zbog bilo čega, temeljem bilo kakvog pravnog odnosa, i dobije pravomoćnu presudu, može bilo kada u roku od 10 godina pokrenuti ovrhu. Ali ako prođe i jedan dan dulje, onda je u zastari. 

1. Prigovor se šalje javnom bilježniku

Javni bilježnik ne odbacuje automatski pokretanje ovršnog postupka i u slučaju da je prošla godina dana od dospijeća računa. Dužnik mora sam uložiti prigovor zastare i poslati ga bilježniku.

2. Sud prekida ovršni postupak

Kada javni bilježnik dobije prigovor zastare, šalje spis na rješavanje sudu koji će nakon zakonske procedure, ako je prigovor osnovan, obustaviti ovršni postupak koji se vodi protiv “dužnika”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno