Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Zauvijek blokirani: Žrtve lihvara nema tko odblokirati?

Zauvijek blokirani: Žrtve lihvara nema tko odblokirati?
1

Žena je uzela kredit u lihvarskoj tvrtki čiji su zaposlenici u zatvoru, a registrirana je s nepostojećim OIB-om. Fina joj rate kredita i dalje skida s računa i uplaćuje kriminalcima

VIDEO

Najmanje 160 ljudi prevarila je i opljačkala tvrtka Axia, koja je preko poslovnica u Hrvatskoj davala kredite uz lihvarske kamate. Na ljudima koji su bili primorani uzeti veći ili manji novčani kredit zaradili su više od 15 milijuna kuna i zaplijenili velik broj nekretnina dužnicima. Zato su napokon i uhićeni u svibnju prošle godine. No neke žrtve još imaju u šaci. 

Jedna od prevarenih, koja se dvije godine pokušava riješiti blokade računa je, i Baranjka (40). 

- U ožujku 2010. podigla sam 4000 kuna kredita. Trebala sam ga otplaćivati 10 mjeseci po 720 kuna. Dali su mi da kod bilježnika ovjerim bjanko zadužnicu. Rate sam plaćala do listopada, kad mi je kasnila plaća. Nazvala sam i rekla im to i molila da me pričekaju do plaće, na što su pristali. No već su idući mjesec pustili zadužnicu i blokirali mi račun. Sve su mi uzeli. Fina me blokirala - pripovijeda svoju noćnu moru majka dvoje djece koja živi od 3000 kuna plaće. 

Veći dio sad odlazi na ovrhu. Boreći se s blokadom, stiže joj novi problem. Axijini odvjetnici šalju joj ovrhu na kuću i traže njenu prodaju. - Kad sam dobila ovrhu, više mi se nisu htjeli javljati na telefon. Njihovi odvjetnici htjeli su mi uzeti i kuću, ali je sudac, srećom, to odbio i ustvrdio da im dugujem još samo 1000 kuna - rekla je nesretna žena, kojoj ni sud nije riješio problem. - Uskok je u međuvremenu uhitio 17 djelatnika Axije iz Hrvatske i jednog iz Slovenije te se nad njima vodi istraga. Otišla sam u Finu s rješenjem od suda i tražila da mi ukinu blokadu, no oni to ne žele. Kažu da dugujem Axiji još 7000 kuna, a da je zadužnica poslana na 50.000 - kaže D. Č. Š. - Ispada da im moram platiti sav novac sa zadužnice. Nemam nikakva prava i mogućnosti to zaustaviti - nemoćna je nasamarena žena. 

- Očajna sam jer dajem prevarantima pola svoje plaće i to sjeda na račun njihove tvrtke, koja je blokirana. Ministarstvo nije moglo biti korektno pa blokirati i uplate nas prevarenih - ljuta je Baranjka, potpuno nemoćna u mreži u kojoj, čini se, nema baš nikakva prava. 

Koliko smo uspjeli neslužbeno doznati, prevarenoj ženi račun može biti blokiran cijeli život jer ga nema tko odblokirati. Odgovorni čovjek iz Axije ili je nestao ili, zapravo, ne postoji. Direktor te tvrtke je Dustin Adam Starkey, koji je registrirao firme s američkom putovnicom za koju naši sugovornici nisu sigurni da nije falsifikat. Osim toga, netko je pri registraciji priložio i OIB koji je, doznajemo, nepostojeći.

Potrošač: Ministarstvo i Fina ovdje bi trebali intervenirati

U Ministarstvu financija kažu da Fina nije zadužena za utvrđivanje načina izdavanja zadužnica, a prevarenoj ženi savjetuju da pokrene privatnu tužbu. - Koga tužiti kad su svi u zatvoru – pita žena koja je "blokirana". I u društvu Potrošač kažu da Finin posao nije provjeravati zadužnice. Ipak, savjetuju čitateljici da piše upravi Fine i Ministarstvu financija. Neka priloži sudsko rješenje i zamoli ih da interveniraju u ovom slučaju jer je očigledno riječ o kaznenom djelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode