Obavijesti

Projekt za brigu o najmlađima „Umag-grad djece 2010–2020“

Projekt za brigu o najmlađima „Umag-grad djece 2010–2020“
8

U sklopu projekta Grad Umag će najkasnije do 2020. godine izgraditi i rekonstruirati sve osnovne škole i vrtiće te izgraditi novi centralni vrtić na području grada Umaga.

Grad Umag u cilju kontinuiranog razvoja zdrave zajednice, skrbi i brine za sve generacije svojih sugrađana. No, najveća je briga usmjerena najmlađim generacijama, od njihova rođenja pa sve do kraja njihova školovanja. Umag se izrazito visokim standardom kojeg je postavio u podršci najmlađima, može pohvaliti pred mnogim gradovima diljem Lijepe naše.

U sklopu projekta "Umag-Grad djece 2010-2020" Grad Umag će izgraditi i rekonstruirati sve osnovne škole i vrtiće te izgraditi novi centralni vrtić na području grada Umaga, do najkasnije 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta će u konačnici iznositi oko 75 milijuna kuna. Uz dva centralna vrtića, na području Umaga djeca borave u još 12 područnih vrtićkih objekata. Od područnih škola do sada je Grad Umag rekonstruirao ili izgradio tri škole te četiri vrtića, a preostaju još tri područna odgojno-obrazovna objekta. Upravo je prije 14 dana, 4. rujna, u naselju Petrovija ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović zajedno s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom te direktorom Fonda za zaštitu okoliša i prirode Svenom Mȕllerom, položio kamen temeljac za početak izgradnje područnog vrtića i škole u tom naselju. Unatoč činjenici kako u ostalim dijelovima Hrvatske postoji tendencija zatvaranja područnih škola i vrtića, Grad Umag čini suprotno jer cijeni vrijednosti i radi na očuvanju tradicije svakog naselja.

Grad Umag ima jasan i čvrst stav vezano za smještaj djece u odgojno-obrazovne objekte. Već 5 godina svako dijete ima osiguran boravak u jaslicama i vrtićima, čime je Grad Umag jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji se ovom činjenicom može pohvaliti.

U Umagu se kontinuirano ulaže i u centralne škole u Umagu. Nedavno je u osnovnoj školi sa hrvatskim nastavnim jezikom dovršena potpuno nova kuhinja sukladno zahtjevima HACCP sustava, dok je u školi sa talijanskim nastavnim jezikom dovršena vanjska fasada zgrade, a za navedene radove utrošeno je oko 2 milijuna kuna.

Osim osiguravanja nadstandardnog sadržaja vrtića i škola, Grad Umag brine i u ostalim segmentima o svojoj djeci. Od samog početka djetetova života, roditelji u Umagu za novorođenče dobivaju 1.500,00 KN, odnosno dodatnih 500,00 KN do godine dana djetetova života u slučaju slabog imovinskog stanja roditelja. Trošak koštanja vrtića u Umagu iznosi oko 3.000 KN po djetetu. Učešće roditelja je pritom  600,00 KN, a razliku plaća Grad Umag. Za drugo dijete roditelj plaća 30% manje, za treće 50% manje, a za svako naredno dijete jaslice i vrtić su besplatni. Navedenim Grad Umag ima jedno od najnižih učešća roditelja u cijeni vrtića, uzimajući u obzir nadstandard kojeg djeci pruža. A navedeni nadstandard osim infrastrukture, odnosi se na struku koja je u vrtićima djeci osigurana. Stoga sva djeca imaju na raspolaganju pedagogicu, psihologicu, edukacijsko-rehabilitacijskog terapeuta, medicinsku sestru, profesora kineziologije, a u planu je i logoped. Za sve osobe slabijeg imovnog stanja i djecu s teškoćama u razvoju vrtić i jaslice su također besplatni.

Osnovnoškolskoj djeci Grad Umag osigurava produženi boravak te besplatan prijevoz, a jedan je od rijetkih gradova diljem države koji svakom osnovnoškolcu osigurava besplatne udžbenike. Srednjoškolcima je prijevoz sufinanciran u iznosu od oko 25% cijene koštanja prijevoza. Za ukupni financirani i sufinancirani prijevoz Grad Umag troši oko 2 mil KN godišnje. Osim navedenog, osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima s odličnim školskim uspjehom,  Grad Umag osigurava novčanu nagradu. Djeci iz obitelji slabijeg imovnog stanja Grad Umag daje potporu za  srednjoškolsko obrazovanje 500 kn mjesečno, a za studente 1.000,00 kn mjesečno.

U konačnici slobodno se može naglasiti kako Grad Umag kontinuirano brine i skrbi o najmlađim sugrađanima, pružajući im iz godine u godinu novi i kvalitetniji sadržaj, a sve u cilju zdravog sveopćeg razvoja naših najmlađih koji su generatori razvoja jedne zdrave i zadovoljne zajednice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'
Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo