Obavijesti

Promo sadržaj

10.000 igrača Hrvatske Lutrije sudjelovalo u međunarodnom znanstvenom istraživanju

10.000 igrača Hrvatske Lutrije sudjelovalo u međunarodnom znanstvenom istraživanju
3

Kako bi osigurala da igra ostane samo zabava, Hrvatska Lutrija kontinuirano provodi program odgovornog priređivanja igara na sreću temeljen na međunarodnim standardima

Kao dio tog programa, Hrvatska Lutrija uspostavila je aktivnu suradnju sa znanstvenicima i stručnjacima iz područja ovisnosti o kockanju, a najnovije istraživanje proveo je tim stručnjaka iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske.

„Online istraživanja ovako velikih razmjera u Hrvatskoj su rijetka, i ovo je izniman primjer suradnje između hrvatskih priređivača igara na sreću i znanstvenika s ciljem prikupljanja podataka. Željeli bismo zahvaliti Hrvatskoj Lutriji za njihov afirmativni pristup u ovom projektu kojim doprinosimo novim spoznajama i mogućnostima za procjenu problematičnog kockanja“ – kazao je profesor Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je dio međunarodnog istraživačkog tima.

Istraživanje je provedeno u veljači 2020. godine s ciljem razumijevanja navika igranja online igrača i njihovim eventualnim problematičnim ponašanjem. Ova saznanja važna su kako za europski tako i za hrvatski kontekst. Naime, tržište online igara na sreću u Europi naraslo je u zadnje četiri godine više od 1.5 puta, dok je u prošloj godini 40 posto svog prihoda na tržištu igara na sreću u Hrvatskoj došlo upravo iz online izvora. Igračima se online kanalima nudi brži i lakši pristup željenim igrama bez prostorno-vremenskih ograničenja. No u isto vrijeme su izloženi brojnim ilegalnim priređivačima igara na sreću, koji osim što ne poštuju zakone Republike Hrvatske te ne pridonose državnom proračunu, ugrožavaju sigurnost igrača agresivnim marketinškim praksama.

Upravo je sigurnost igrača ključan dio odgovornog priređivanja igara, kojeg Hrvatska Lutrija primjenjuje kao standard u svim procesima svog poslovanja. Hrvatska Lutrija kontinuirano financijski podupire, provodi i sudjeluje u znanstvenim istraživanjima kojima je cilj stjecanje novih znanstvenih spoznaja u ovom području, sa svrhom kvalitetnije zaštite igrača i informiranja šire javnosti o potrebi odgovornog igranja. Sada, ovo novo istraživanje nudi vrijedne nalaze za usavršavanje alata kojima se procjenjuje problematično kockanje. Inovativnost se sastoji u tome da se predloženi instrument procjene usmjerava na konkretna ponašanja tijekom igranja, a ne na razvoj štetnih psihosocijalnih posljedica, što procjenjuju dosadašnji instrumenti. Time se priređivačima omogućavaju drukčije i sveobuhvatnije informiranje igrača o odgovornom igranju kako bi zadržali bolju kontrolu nad načinom sudjelovanja u igrama na sreću. Hrvatska Lutrija svojim online igračima već nudi nekoliko alata kojima se mogu procijeniti i spriječiti pojave problema povezanih s prekomjernom igrom. Uz instrumente procjene, igračima se nude i opcije ograničenja maksimalnog iznosa raspoloživog za igru, odnosno dozvoljenog gubitka kao i ograničenje iznosa raspoloživog za uplatu i isplatu s HL računa.

10.000 igrača Hrvatske Lutrije sudjelovalo je u ovom istraživanju kojem je cilj izrada novog instrumenta za procjenu problematičnog kockanja online igrača: „Kako bi razvili korisne alate za odgovorno igranje igara na sreću, povratne informacije od stvarnih igrača su iznimno važne. U ovom istraživanju temeljenom na odgovorima 10.000 hrvatskih online igrača, našli smo kako određena ponašanja, kao što su primjerice često ulaganje novca i „lov na gubitke“, može biti indikativno za potencijalno problematično kockanje. Poduzeća poput Hrvatske Lutrije mogu koristiti ove informacije kako bi bolje zaštitili svoje igrače“ – istaknuo je doktor znanosti Michael Auer, jedan od voditelja projekta.

Casino igre i sportsko klađenje, obje igre visokog rizika za razvoj problematičnog kockanja, čine više od 80 posto svih online igara na hrvatskom tržištu. Stoga su online alati za odgovorno priređivanje igara vrlo vrijedni u stvaranju zaštitnih mehanizama kojima bi se spriječili neželjeni učinci na pojedinca i društvo.

Hrvatska Lutrija će u skladu sa svojom politikom odgovornog priređivanja igara na sreću nastaviti kontinuirano unaprjeđivati svoj program i dalje pružati potporu i ostvarivati suradnju s relevantnim stručnjacima u cilju stvaranja sigurnijeg online okruženja za igranje kako bi igra ostala zabava.

Za više informacija o odgovornom priređivanju igara Hrvatske Lutrije posjetite web stranice: https://www.lutrija.hr/hl/odgovorno-priredujemo-nase-igre

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu „Evaluation & the Health Professions“:

Development of the Online Problem Gaming Behavior Index: A New Scale Based on Actual Problem Gambling Behavior Rather Than the Consequences of it - Michael Auer, Neven Ricijas, Valentina Kranzelic, Mark D. Griffiths, 2023 (sagepub.com)

Statistike o europskim tržištima industrije igara na sreću:

https://www.egba.eu/resources/statistics/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume