Obavijesti

Promo sadržaj

AI Revolucija - Transformacija i izazovi u svijetu tehnologije i poslovanja

AI Revolucija - Transformacija i izazovi u svijetu tehnologije i poslovanja

Od autonomnih asistenata koji nam pomažu organizirati dan do personaliziranih iskustava u online svijetu, AI postaje neizostavni dio naše svakodnevnice.

AI je već neko vrijeme tehnologija koja se koristi u razvoju niza proizvoda i usluga. Primjena umjetne inteligencije bitno je promijenila usluge koje svakodnevno konzumiramo, u svim mogućim područjima, poput odgoja i obrazovanja, zdravstvu, javnom prijevozu i slično. Osim za potrebe razvoja naprednih i modernih usluga, AI se koristi i u optimizaciji industrijskih proizvodnih procesa.  

No, postoje neki aspekti koje pomalo zabrinjavaju širu javnost.  

Prema izvješću investicijske banke Goldman Sachs, umjetna inteligencija (AI) mogla bi zamijeniti ekvivalent od 300 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom. 

Generativna umjetna inteligencija, koja može stvoriti slike, video, audio, tekst i 3D modele, može se koristiti za stvaranje uvjerljivog deepfake sadržaja kojima se, na primjer može manipulirati javnost. To itekako izaziva zabrinutost zbog širenja dezinformacija, lažnih vijesti i smanjenja povjerenja u medije i javni diskurs.  

U bližoj budućnosti AI će transformirati način na koji radimo, automatizirajući rutinske zadatke i omogućujući radnicima da se usredotoče na kreativnije i strateške poslove. Alati pokretani umjetnom inteligencijom pomoći će stručnjacima da analiziraju velike količine podataka, identificiraju trendove i donesu bolje odluke. No, jedno je sigurno, za učinkovito korištenje AI u svom radu, bit će potrebno razviti nove vještine i znanja. 

Nastavimo s još dobrih primjera umjetne inteligencije…  

Jedan od češćih primjera korištenja je svakako u korisničkoj podršci, gdje chatbotovi i virtualni pomoćnici pogonjeni umjetnom inteligencijom mogu obraditi korisničke upite, pružiti podršku i ponuditi personalizirane preporuke, učeći kroz podatke, a u konačnici oslobađajući ljudske agente za rješavanje složenijih zadataka.  

AI može optimizirati marketinške kampanje analizirajući ponašanje kupaca, preferencije i prethodne interakcije kako bi isporučio ciljane oglase i personalizirane ponude. Algoritmi umjetne inteligencije također mogu predvidjeti ponašanje kupaca, identificirati prilike za povećanje prodaje i poboljšati stvaranje potencijalnih kupaca.  

Poznato je kako su Sjedinjene Države  lider u razvoju umjetne inteligencije, s tehnološkim divovima poput Googlea, Facebooka i Microsofta, no i u Hrvatskoj imamo malu, ali jako uspješnu i kreativnu zajednicu AI stručnjaka.  

Neke od njih ugostili smo na #MARKETING panelu koji je održan u lipnju u live izdanju i pričali o temi čija aktualnost i relevantnost neprestano i ubrzano raste. 

Dženan Lojo, direktor TIS Grupe, Nataša Mitrović, direktorica marketinške agencije Why Not i Ivan Biliškov, direktor softverske tvrtke Codeasy i osnivač startupa Necogi, u iznimno zanimljivom razgovoru istaknuli su  sjajne primjere AI primjene. 

Otkrili su nam kakve proizvode  razvijaju kombinirajući različite znanosti i napredne AI algoritme, kako integriraju umjetnu inteligenciji u projekte svojih klijenata koji žele transformirati svoje poslovanje, ali i koji su izazovi u razvoju ove napredne tehnologije. 

Hajdi Ćenan, suosnivačica i CEO AI startupa AIRT i predsjednica CRO STARTUP udruge, dobro je upućena u temu te  je sjajno moderirala panel. 

Pogledajte video koji uskoro donosimo na kanalima 24sata, saznat ćete kako nas AI mijenja, kako nam pomaže ubrzati procese u poslovanju, što sve može, ali i što ne može! 

 

Ne propustite!  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb
"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.