Obavijesti

Promo sadržaj

Digitalno doba traži vrhunske dizajnere: Predstavljamo studij koji ih stvara

Digitalno doba traži vrhunske dizajnere: Predstavljamo studij koji ih stvara
4

Student dizajna u Algebri, Lovro Bjegović, autor je trofeja koji je nedavno dodijeljen pobjednicima humanitarne utrke „Wings for Life“. S Lovrom smo razgovarali o tome koliko su praktične vještine koje se stječu za vrijeme studija važne i što bi poručio kreativcima koji ove godine razmišljaju o upisu studija dizajna

Pobjednicima nedavno održane utrke „Wings for Life World Run“, koja se tradicionalno održava svake godine s ciljem pomoći zakladi Wings for Life i daljnjem istraživanju ozljeda leđne moždine i paraplegije, bit će dodijeljeni trofeji koje je dizajnirao mladi Lovro Bjegović, student druge godine preddiplomskog studija dizajna u Algebri.

Rijedak je inače slučaj da mladi dizajneri već za vrijeme studija imaju priliku napraviti svoja dizajnerska rješenja koja će se koristiti u praksi, no studijski programi dizajna na Algebri osmišljeni su baš s ciljem da se studenti što prije, kroz rad na stvarnim projektima, upoznaju s praktičnim radom i zahtjevima stvarnih projekata.

Suradnja s klijentima već tijekom studija

Jedna od glavnih uloga u obrazovanju je osigurati prijenos kvalitetnih kreativnih projekata iz realnog sektora, dakle iz samih tvrtki, unutar nastavnog procesa. Studenti su imali priliku analizirati projektni zadatak te kreativni brief koji je dostavio organizator. Uz mentorsku nastavu koja je bitan faktor u obrazovanju studenata, otvoren je put za stvaranje visokokvalitetnih idejnih rješenja uz pomno promišljanje cjelokupnog procesa od ideje do realizacije“, pojašnjava doc.art.dr.sc. Siniša Bogdanović, voditelj studija dizajna na Visokom učilištu Algebra. „Lovrin pobjednički dizajn koji je odabran za sam trofej dobar je primjer ovakve suradnje“, naglašava.

No, kako je mladi dizajner i student, Lovro Bjegović, osmislio samu ideju trofeja?

Ideja trofeja dolazi iz svrhe same utrke, a to su pronalazak lijeka i borba za liječenje leđne moždine. Nakon prvog sastanka u kojem smo dobili kratki brief o utrci, motive i smjernice koje moraju biti vidljive u trofeju počeo sam raspisivati ideje, asocijacije i samostalno još više istraživati o utrci i smjernicma koje smo dobili kako bi lakše razvio ideju“, priča nam Lovro. „Ideja dolazi iz ljudske kralježnice i 'hrvatskih kockica', a inspiracija mi je svakako bio Boris Ljubičić i njegove 'kockice'“, kaže Lovro o inspiraciji koja ga je potaknula na ovo rješenje.

Podrška na studiju bila je ključna

Kako je to već tijekom studija raditi na stvarnim projektima? „Rad na trofeju bilo je vrlo zanimljivo i uzbudljivo iskustvo“, priča Lovro Bjegović. „Sretan sam da studiram na studiju koji mi je pružio mogućnost sudjelovanja na ovakvom projektu gdje sam se susreo sa stvarnim klijentom i prvim pravim briefom. Svojim iskustvom i znanjem nastavnici su doprinijeli pretvaranju moje ideje u finalni produkt te me podupirali i motivirali za sudjelovanje u što više sličnih projekata“, rekao nam je Lovro.

Vještine koje studenti stječu za vrijeme studija – bez obzira radi li se o studiju digitalnog dizajna, 3D dizajna ili nekom od drugih preddiplomskih studija na Algebri – bit će im ključne jednoga dana kada se zaposle u digitalnoj ili kreativnoj agenciji, bez obzira bilo to u Hrvatskoj ili inozemstvu. Nakon dvije godine preddiplomskog studija, Lovro je prepoznao tu vrijednost praktičnih vještina koje stječe na nastavi i koje, baš kao u slučaju trofeja za „Wings for Life World Run“, već može primijeniti u praksi.

Studijski program ukorak s vremenom

Pritom je i naročito važno da studijski program ostaje aktualan i da se, u pogledu stjecanja znanja, prilagođava onome što se zaista i traži jednom kada se mladi dizajneri zaposle.

Proces visokoškolskog obrazovanja je u digitalnom dobu izložen konstantnim promjenama i prilagodbama novim okolnostima na tržištu kreativnih industrija. Kako bi naši studenti nakon završetka školovanja bili odmah spremni za tržište rada, izmjene koje provodimo unutar studijskog programa osiguravaju najmodernije alate i metode poučavanja. Trenutačno su u pripremi dva velika međunarodna projekta za preddiplomski i diplomski studij dizajna“, naglašava voditelj studija, doc.art.dr.sc. Siniša Bogdanović.

Predavanja i nastavnici su zanimljivi, metode rada su suvremene, zadaci su raznovrsni i praktični te je općenito okruženje vrlo motivirajuće i pozitivno. Studij mi je zasigurno ponudio odličan uvid u svijet dizajna te postavio dobre temelje za razvitak moje daljnje karijere“, komentira Lovro, koji će od jeseni krenuti u završnu godinu preddiplomskog studija dizajna.

Dobar dizajner mora biti inovativan i stvarati svježe ideje

Osim kreativnog načina razmišljanja i izražavanja, koji su neizostavan dio dizajnerskog zanimanja, Lovro Bjegović smatra da su za dobrog dizajnera važne i razne druge vještine, poput primjerice dobrog upravljanja vremenom zbog čestih suočavanja s vremenskim rokovima koji dizajnere čekaju u kreativnim agencijama. „Inovativnost je također bitna, a usko povezano s njom je i praćenje trendova pomoću kojih dizajneri ostaju u koraku s promjenama i spremni su za stvaranje svježih i ne već viđenih ideja“, poručuje.

Uloga dizajnera u digitalnom dobu je istančanija neko ikada prije. Potrebe tržišta u području osmišljavanja novih proizvoda i usluga dokazano prati trend uspona „digitalnih kreativaca“. Ti budući digitalni kreativci moraju poznavati aktualne alate, metode te dizajn proces oblikovanja različitih segmenata unutar realnog tržišta.

Sinergija znanja, poznavanja umjetnosti, socioloških fenomena, kulture i estetike, samo su neki od temeljnih kolegija koji omogućavaju mladim studentima da u periodu akademskog obrazovanja jednom postanu vrhunski profesionalci te 'kormilari' digitalnim morem“, zaključuje Bogdanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.