Obavijesti

Promo sadržaj

Hrana, hormoni i mikrobiota ženskog tijela

Hrana, hormoni i mikrobiota ženskog tijela
4

Maja Obrovac Glišić, mag. nutricionizma, donosi kako hrana i životne navike utječu na naše sluznice i sveukupnu tjelesnu mikrobiotu, naše „mikro društvo“, a posljedično i na žensko zdravlje.

Sluznica našeg probavnog trakta je, poput one vanjske, naša unutarnja koža. To je mjesto susreta svega onog što konzumiramo i unosimo u naše veličanstveno tijelo. U nastavku Maja Obrovac Glišić, mag. nutricionizma, donosi kako hrana i životne navike utječu na naše sluznice i sveukupnu tjelesnu mikrobiotu, naše „mikro društvo“, a posljedično i na žensko zdravlje. 

Hrana i mikrobiota 

Za početak, valja napomenuti da ljudsku mikrobiotu čine svi mikroorganizmi (bakterije, gljivice i virusi) koji žive u/na ljudskom tijelu. 

Hrana koju biramo može podržati rast i raznolikost naše mikrobiote ili ga suzbiti. Hrana bogata dodanim šećerima, hrana koju ne toleriramo, loše oralno zdravlje i neregulirano zdravlje želuca, već će u ustima stvoriti nepovoljan milje za naše „mikro društvo“, a isto se onda prenosi na crijeva i rodnicu.  

S druge strane, mnoštvo hrane koju naše tijelo individualno tolerira i uspješno probavlja, možda sirovo povrće, sjemenke, orašidi, cjelovita hrana, dat će tom „mikro društvu“ hranu, ali i povoljan medij za rast i razvoj. Na primjeru crijevne sluznice: njoj trebaju B vitamini, aminokiseline (posebno glutamin), masne kiseline, cink i dr., da bi bila zdrava podloga za rast dobrih mikroorganizama (probiotika). A onda ti probiotici, ako dobiju dovoljno vlakana iz prehrane, ako dobiju pojačanje iz fermentirane hrane i neoguljenog opranog mladog povrća; proizvode butirate, određene vitamine i druge visoko vrijedne tvari.  

Na taj način sinergijski ostvarujemo bolju apsorpciju nutrijenata, kontrolu upalnih stanja i imunosnu funkciju, ali i doprinosimo dobrom raspoloženju jer se većina serotonina proizvodi u zdravim crijevima. Drugim riječima, onako kako hranimo naše dobre bakterije, tako će nam one i uzvratiti - svojim mnogobrojnim učincima za zdravlje. 

Hormoni i mikrobiota 

No, nisu samo crijeva ključno mjesto ženskog zdravlja. I naša rodnica, vaginalni mikrobiom – ovisan je o hranjivim tvarima koje unosimo, ali i o kretanjima hormona. Ukoliko žena ima poremećaj kortizola i inzulinsku rezistenciju, taj hormonalni problem utjecat će na ravnotežu testosterona i estrogena. Dogodi li se ta neravnoteža, to će utjecati na progesteron. Ukratko rečeno, prehrana ima velike veze sa statusom naših hormona i cjelokupnim ženskim zdravljem. Manjak estrogena povezan je sa suhoćom rodnice, a to je pak podloga za lakše širenje urogenitalnih infekcija kod žena. Slično je i u slučaju estrogenske dominacije. Logično je da je disbalans kretanja spolnih hormona kroz menstrualni ciklus u podlozi niza reproduktivnih bolesti, o čemu svjedoči i iscrpna meta analiza iz 2020. godine. Nizak estrogen i testosteron utjecat će na kožu i na druge sluznice pa će i oči biti suhe, usta suha, a istraživanja pokazuju da će odnosi spolnih hormona utjecati i na motilitet crijeva.  

Spolni hormoni ciklički mijenjaju deponiranje glikogena u vaginalnu stijenku što hrani Lactobacillus sojeve pa se ciklički mijenja i milje za naše bakterije i odnosi između bakterijskih sojeva. Ipak, stalna dominacija nekih sojeva poput Lactobacillus crispatus, ostvaruje niz benefita po zdravlje žene tijekom cijelog njenog života i marker je vaginalnog zdravlja. To je ono što želimo hraniti! 

Gdje je naše krzno? 

Sve me ovo podsjetilo na priču iz knjige „Žene koje trče s vukovima“, koja se zove „Mala tuljanica“ u kojem usamljen muškarac ukrade krzno tuljanici dok se noću kupala gola. Obeća joj vratiti krzno za 7 godina, ako pođe s njim. Nakon što muškarac ne ispuni svoje obećanje, sakrivši joj krzno, ženi se počne sušiti i blijediti koža, opadati kosa, slabiti vid, počne šepati i gubiti kilažu. Cijelo njeno biće žudilo je za povratkom svojoj dubokoj prirodi, svom krznu. Prepoznajemo li se u ovom opisu? Tko je nama sakrio krzno, gdje smo ga izgubile?  

Liježemo sa brigama i plavim svjetlima, ne grickamo neoguljenu mrkvu i blago oprano perje mladog luka, ne uzgajamo svoje prokulice, kupus i krastavce da bi ih fermentirali, ne hodamo bose po travi, ne zalijevamo svoju blitvu i rukolu i ne odmaramo kad nam je previše. I zanemarile smo da našoj mikrobioti, uz hranjive tvari, trebaju dani visokih, kao i dani niskih spolnih hormona.  

Podrška ženskom zdravlju u obliku vaginalnih dobrih bakterija 

Svoje vaginalno zdravlje možemo podržati jedino mi same kao dio cjelovite skrbi o svom ženskom zdravlju, a uz uravnoteženu prehranu i odmor kad nam treba, možemo se opskrbiti i dodatnim unosom dobrih bakterija pri čemu je ključno birati one čije je djelovanje istraženo i dokazano. 

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani koji se uzima oralno i podržava žensku vaginalnu floru sa svoja 4 bakterijska soja čije je djelovanje dokazano kliničkim studijama na Sveučilišnoj bolnici u Beču.  Specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području, gdje nadoknađuju nedostatak laktobacila, što za posljedicu ima brojne pozitivne učinke za žensko (vaginalno) zdravlje.

Više o proizvodu ovdje.

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Eurospin nastavlja ekspanziju diljem Hrvatske
PROMO

Eurospin nastavlja ekspanziju diljem Hrvatske

U idućih 12 mjeseci najavljena su otvorenja 12 novih trgovina

Dobitnici milijunskih jackpota otkrivaju što su prvo kupili s novcima od dobitka
PROMO

Dobitnici milijunskih jackpota otkrivaju što su prvo kupili s novcima od dobitka

U SuperCasinu jackpot iznosi preko 1.6 milijuna eura!
Varaždinski KVART festival ove godine u Varteksu, headlineri Grše, Ida Prester & Lollobrigida
PROMO

Varaždinski KVART festival ove godine u Varteksu, headlineri Grše, Ida Prester & Lollobrigida

Za nešto više od tjedan dana počinje KVART, glazbeni festival u Varaždinu koji u svojem šestom izdanju od 6. do 8. lipnja dovodi 20-ak izvođača iz Hrvatske i regije s headlinerima Grše, Ida Prester & Lollobrigida, Jonathan i Buntai