Obavijesti

Promo sadržaj

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata

Ovotjedna rubrika Miljokaz donosi zanimljivu priču koju skriva talijanska metropola Rim. Novinar Matej Sunara pobliže je istražio povijest hrvatske crkve svetog Jeronima u Rimu koju je izgradio Papa Siksto V. On je do danas ostao poznat pod nadimkom "Božji urbanist" koji je zaslužan za mnoga arhitektonska postignuća tijekom svojeg petogodišnjeg pontifikata (1585.-1590.).

Hrvatska crkva svetog Jeronima jedina je crkva koja je izgrađena za vrijeme Sikstovog pontifikata, a njezina je izgradnja trajala samo godinu dana. U to vrijeme, koje je bilo obilježeno reformama unutar Crkve, izgradnja crkve jednom narodu i to Hrvatima, koji su Rimljanima u to vrijeme bila nepoznanica, bio je i više nego hrabar potez.

Razloge treba tražiti u Sikstovom hrvatskom podrijetlu. O povezanosti ovog Pape i ove crkve govore i njegovi grbovi u obliku lava koji drži kruškinu granu kojim je osobno brendirao zidove crkve.

U sklopu ove crkve djeluje Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima koji je osnovan 1901. godine. U zavod su svećenici primaju po tzv. Sikstovom ključu što znači da se primaju samo oni koji po rodu i govoru pripadaju hrvatskom narodu. Njegovim su hodnicima prošli mnogobrojni današnji biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ova je crkva tijekom godina postala nezaobilazno odredište za sve Hrvate koji hodočaste u Rim, ali i za mnogobrojne ljubitelje povijesti i arhitekture iz cijelog svijeta.

VIDEO

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

LG pokreće kampanju „Life's good uz LG – uvijek i svuda s vama!“
PROMO

LG pokreće kampanju „Life's good uz LG – uvijek i svuda s vama!“

Građani Osijeka, Karlovca i Varaždina imat će priliku vidjeti i isprobati najnovije tehnologije i inovativne uređaje tvrtke. Pored toga, mogu besplatno popraviti svoje LG televizore, monitore i kućanske aparate čak i ako je jamstvo isteklo, ukoliko su proizvodi kupljeni nakon 1. siječnja 2019. godine

120 godina uz Borotalco!  Slavlje u baršunastom zagrljaju svježine
PROMO

120 godina uz Borotalco! Slavlje u baršunastom zagrljaju svježine

Ove godine popularni talijanski brand Borotalco slavi 120. rođendan!
Osvojite ljetovanje na Jadranu u iznosu od 2.000 eura  u Rovinju, Dubrovniku ili Vrsaru
PROMO

Osvojite ljetovanje na Jadranu u iznosu od 2.000 eura u Rovinju, Dubrovniku ili Vrsaru

Ljeto je doba kada se svi veselimo opuštanju na plažama, istraživanju novih destinacija i stvaranju dragocjenih trenutaka s obitelji i prijateljima.