Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Ima čak 50.000 posjetitelja godišnje, a nije zbog turizma: Saznajte o čemu je riječ

Ima čak 50.000 posjetitelja godišnje, a nije zbog turizma: Saznajte o čemu je riječ

Iako smo zemlja čija se ekonomija temelji na turizmu, u Hrvatskoj postoje događanja koja ozbiljno pozicioniraju našu zemlju na gospodarskoj karti Europe. Jesenski sajam u Gudovcu jedno je od njih

VIDEO

Kako vam zvuči posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Bjelovaru pred kraj sezone? Iako se možda u Bjelovaru ne čuje šum valova i ne resi ga kristalno bistro more, u ovom gradu i njegovoj okolici naći ćete mnogo zabavnih sadržaja i aktivnosti koje možete prakticirati i konzumirati. Ovaj grad, osim što je poznat po sportskom duhu i tome što je među prvima u Hrvatskoj ukinuo prirez, nudi dobru gastronomsku ponudu, tako da sigurno nećete ostati gladni, a možete se i okupati na nekom od poznatih bjelovarskih kupališta. 

Bjelovarski "Roko" među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj po izboru vodiča Gault Millau
Bjelovarski "Roko" među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj po izboru vodiča Gault Millau

Početkom rujna, kad cijeli grad užurbano diše za Jesenski međunarodni bjelovarski sajam - sajam u Gudovcu, doživjet ćete pravi gospodarski spektakl koji će vam biti zanimljiv čak i ako niste gospodarstvenik. Krasi ga tradicija sajmovanja duga više od 500 godina, godišnje sajmišni prostor posjeti više od 50.000 ljudi, što je broj posjetitelja kojim se malo koji drugi sajam može pohvaliti. Teško je prepričati koja sve čula budi sajam u Gudovcu, najbolje ga je doživjeti u njegovoj cjelini - odlaskom na lice mjesta, a to imate priliku od 9. do 11. rujna ove godine. Naselje blizu Bjelovara tad postaje mjesto susreta najvažnijih poslovnih subjekata u poljoprivredi, obrtništvu, gospodarstvu, ekologiji i ruralnom turizmu.

Pokretanje videa...

Pripreme za otvorenje 28. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma 00:24

Pitali smo direktora sajma, Zlatka Salaja, što je novo ove godine. 

- Ove godine, osim tradicionalne Državne stočarske izložbe, 6. Petog elementa - sajma grijanja i obnovljivih izvora energije te 5. Drvnog svijeta, prvi ćemo put održati i Sajam opreme za stočarstvo te Sajam OPG-ova i ekoproizvođača, na što sam iznimno ponosan jer smatram da su mala obiteljska gospodarstva bogatstvo naše poljoprivrede - rekao je direktor sajma, koji je kormilo nad tvrtkom preuzeo nakon šestogodišnje pauze. Iako to u početku nije bilo u njegovim planovima, razvoj situacije tako je zahtijevao. 

-  Vlasnik je želio da se ne zapošljavaju novi ljudi nego da stave nekoga s iskustvom tko vrlo dobro poznaje sajam. Bilo je teško preuzeti sajam zbog katastrofalnih uvjeta u koje je sajam bio upao, a i ponajviše zbog korone, koja nam je otežala organizaciju protekla dva izdanja. Pripremali smo Jesenski sajam u dva mjeseca, za što su inače potrebne pripreme tijekom cijele godinu, u uvjetima u kojima još nismo znali hoćemo li ga uopće moći održati. Ali, hvala Bogu, hrabre prati sreća, pa smo uspjeli odraditi oba sajma i izvukli se iz loše situacije, pa je, evo, ovo prvi sajam od mojeg povratka koji napokon radimo u normalnim uvjetima bez nekog većeg stresa - iskreno je rekao direktor Salaj. 

Najveća i jedina Državna izložba stoke

Najatraktivniji dio Jesenskog sajma je Državna izložba stoke, koju organiziraju u suradnju s HAPIH-om, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. To je najveća izložba stoke, a na njoj se, osim konvencionalnih pasmina, predstavljaju hrvatske izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja. Svi koji dođu u Gudovac imaju priliku razgledati, upoznati se i fotografirati s najkvalitetnijim grlima hrvatskih uzgajivača svih vrsta stoke, ali i drugih životinja. Kroz povijest su tako ovdje prošetale i dvogrba deva Đurđica iz Đurđevca, banijska šara svinja, nezaobilazna kokoš Hrvatica, lička pramenka, šampioni lipicaneri i brojne druge pasmine. 

U tri dana sajmovanja, proizvođači i distributeri strojeva i opreme za šumarstvo te obradu drva, prezentiraju svoje proizvode i usluge posjetiteljima na otvorenim izložbenim prostorima Bjelovarskog sajma, odnosno demo poligonima. Koliko su prezentacije strojeva u radu popularne među posjetiteljima, pokazuje i to kako svake godine mnogo posjetitelja s velikim oduševljenjem sudjeluje u njima.

Poljoprivreda na dlanu

Prvi put ove godine posjetitelji će dobiti priliku upoznati se s bogatstvom hrvatske poljoprivrede. Mali obiteljski poljoprivredni proizvođači predstavit će svoje tradicionalne, ali i inovativne proizvode, delicije, okuse, mirise, s kojima se sve više probijaju i na međunarodna tržišta. I na prošlom sajmu ponuda je bila raznovrsna, a da se ovdje može naći sve, od igle do lokomotive, potvrdila nam je posjetiteljica sajma:  

- Osim što smo obavili posao, kupili smo odlične proizvode: med hrvatskih proizvođača i ručno rađene mirisne svijeće. Sinu sam kupila lovačku kapu, a moj kolega Nikola kupio je ekološko sredstvo protiv krtica za svoj kupinjak. Pronašli smo čak i magnete s motivima Gudovca, obrtničke izrade, što nas je oduševilo - rekla nam je Matea, istaknuvši da nikako ne propustite obići štandove.

Pokušajte voziti traktor

Program sajma upotpunjuju i mnogobrojna stručna predavanja o aktualnim poljoprivrednim temama, atraktivne prezentacije rada raznih strojeva i alata.

- Naravno da smo se popeli na traktor, mazili pjegave slavonske praščiće i fotografirali lipicance, u Gudovcu je moguće stvarno svašta raditi, čak i da samo uživate u bojama, okusima i mirisima sajma te u pogledu na živopisne izlagače i posjetitelje. Tu se često nađu i osobe iz društveno-političkog života, kako su nam rekli neki izlagači. Lani su izlagali i supružnici Pevec. Višnja je bila prava zvijezda sajma, vozila se u kočiji, na traktoru, razgovarala s posjetiteljima i gospodarstvenicima. Sve u svemu, vrlo veselo - zaključila je Matea. 

A da su sajmovi vrlo živopisni, slaže se i direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj, koji kaže da je bilo mnogo veselih anegdota u povijesti ovog sajma. No planovi za razvoj i napredak sajma vrlo su ozbiljni: 

- Planovi su veliki, nismo ni blizu kraja. Zapravo je potrebno poboljšanje cjelokupne infrastrukture sajamskog prostora. Kad sam prvi put preuzeo Sajam kao direktor, 2001. godine, na cijelom prostoru bilo je blato do koljena. U 12 godina uložili smo oko 25 milijuna kuna. Napravljeni su paviljoni, Aukcijska dvorana, uređene su sajamske prostorije za upravu i zaposlenike sajma. U zadnjih deset godina, nažalost, nije napravljen nijedan novi prostor, odnosno novi objekt. U planu je da u idućih nekoliko godina napravimo novi iskorak, odnosno novu izložbenu halu, da promijenimo tisuće kvadrata krovova koji nisu više adekvatni, a to su milijunske investicije koje si sajam bez pomoći, odnosno u dobroj suradnji s vlasnicima, ministarstvima, sredstvima iz europskih fondova, ne može priuštiti - objašnjava nam direktor Salaj. 

Salaj je za kraj rekao kako želi da Gudovac ostane u samom vrhu sajmovanja u Republici Hrvatskoj te da postane regionalni centar vezan za svu poljoprivrednu proizvodnju, centar za stručne skupove i predavanja, odnosno regionalni centar za razvoj poljoprivrede u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Nadamo se da će tako i biti te da će ovaj sajam i dalje rušiti sve rekorde posjećenosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu

Iskorištenim Podravkinim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe... Deset najkreativnijih natjecatelja Podravka nagrađuje poklon paketima.
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti