Obavijesti

Promo sadržaj

Imate li neugodan osjećaj nadutosti nakon što popijete mlijeko?

Imate li neugodan osjećaj nadutosti nakon što popijete mlijeko?
1

Osjećaj nadutosti ili pak grčevi i bolovi u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu

Kako biste unatoč netoleranciji na laktozu organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite za mlijekom bez laktoze.
Procjenjuje se da pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze, kod kojih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere. Kod tih osoba laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena, što može dovesti do nadutosti, grčeva, pa ponekad i bolova u trbuhu.
 

Kako utvrditi netoleranciju na laktozu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik će za postavljanje dijagnoze preporučiti privremeno izbjegavanje konzumacije mlijeka i određenih mliječnih proizvoda kroz kraće vremensko razdoblje. Ukoliko se u tom periodu simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno raditi daljnje pretrage, već je potrebno prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu, u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi bez laktoze.
 

Savjeti za prehranu

Naime, mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, i to dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionista. Kako bi se kod tih osoba osigurao dovoljan i stalan unos kalcija, preporučuje im se konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze u odnosu na nutritivno siromašnije napitke od žitarica ili orašastih plodova.
 

Kalcij iz mlijeka doprinosi održavanju zdravlja kostiju

Redovnom konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, bilo konvencionalnih ili onih bez laktoze, organizmu osiguravamo visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebice kalcij, čime se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene. Nadalje, važno je naglasiti kako se osteoporoza stvara u mlađoj, a ispoljava u kasnijoj životnoj dobi, stoga je za ranu prevenciju osteoporoze važan dostatan unos kalcija iz mlijeka.
Ustanovili ste da vam teško pada mlijeko, ali vam još teže pada odricanje od omiljenog napitka? I dalje možete uživati u mlijeku Lagano jutro, jer je u potpunosti bez laktoze, a može se pronaći u tetrapak pakiranju od 1 litre te u praktičnoj bočici od pola litre.
Mlijeko Lagano jutro ima 1,5% mliječne masti, a i dalje sadrži jednaku količinu visokovrijednih hranjivih tvari poput kalcija, bjelančevina i vitamina kao i standardno Dukat mlijeko.
 
Više o problemu netolerancije na laktozu i savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže probavljaju mlijeko saznajte na www.netolerancijanalaktozu.hr

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.