Obavijesti

Promo sadržaj

Kako djetetu sniziti povišenu tjelesnu temperaturu?

Kako djetetu sniziti povišenu tjelesnu temperaturu?
1

Ako sumnjamo da je djetetu povišena tjelesna temperatura, potrebno ju je pravilno izmjeriti te postupiti u skladu s utvrđenim vrijednostima. Ovisno o visini temperature, snižavamo je lijekovima i fizikalnim mjerama

Temperaturu nižu od 38 °C mjereno pod pazuhom, odnosno nižu od 38,5 °C mjereno rektalno u pravilu nije potrebno snižavati, osim ako dijete nije jako razdražljivo. Povišena tjelesna temperatura sama po sebi nije opasna, no ona to postaje ako se slabo podnosi, a tada je ne samo razlog za zabrinutost nego i razlog za odlazak liječniku. Važno je znati razlikovati simptome povišene temperature od popratnih tegoba i znakova bolesti koja je uzrokovala porast temperature.

Dijete treba promatrati i mjeriti temperaturu svakih pola sata kako bi se na vrijeme uočio eventualni rast temperature. U djece mlađe od tri godine potrebno je snižavati i temperaturu nižu od 38 °C izmjereno rektalno jer se zbog nezrelosti živčanog sustava i naslijeđa mogu razviti grčevi pri povišenoj temperaturi (febrilne konvulzije).

Od lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature u djece najčešće se koristi paracetamol. No, osim što je potrebno znati pravilno izmjeriti temperaturu, jednako je važno znati i pravilno primjeniti lijek. Roditelji često griješe u doziranju paracetamola jer ne primjenjuju dovoljne doze u odnosu na dob i tjelesnu masu djeteta ili ga ne daju u pravilnim vremenskim razmacima.

Lupocet iz Belupa sadržava paracetamol u više oblika i doza, stoga je prilagođen svim dobnim skupinama. Za malu djecu tu su Lupocet čepići za rektalnu primjenu u dvije različite jačine – od 120 mg i 250 mg, Lupocet junior sirup okusa maline i jagode, te Lupocet teen 300 mg kapsule za oralnu primjenu namijenjene nešto starijoj djeci (od 5. godine).

Lupocet se koristi  za snižavanje povišene tjelesne temperature koja je povezana s prehladom, gripom, dječjim zaraznim bolestima  ili reakcijom na cijepljenje, kao i za ublažavanje zubobolje, glavobolje, grlobolje, bola pri nicanju zuba, nakon operacija i ozljeda te bolova u mišićima i zglobovima.

Više o Lupocetu pročitajte na www.lupocet.hr.

Lupocet sadrži paracetamol. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.