Obavijesti

Promo sadržaj

Kako i kada jesti za mršavljenje bez dijete?

Kako i kada jesti za mršavljenje bez dijete?
5

Što trebate jesti kako biste izgubili kilograme ili održali težinu? To nije „20 čudotvornih namirnica" ni „5 najboljih dijeta slavnih osoba". Ustvari, ne morate čak ni izbaciti ugljikohidrate, gluten ili laktozu ni baciti sav svoj uobičajeni izbor hrane kroz prozor

Dakle, koja je tajna ljudi koji uspiju smršavjeti? Naučili su jesti pravu hranu, koja odgovara njihovim stvarnim potrebama. Nakon što pročitate ovaj članak, i vi ćete moći to učiniti.

Što određuje hoćete li se udebljati, smršavjeti ili održati svoju težinu?

Kako biste uspjeli, morate razumjeti nekoliko osnovnih načela pridržavanja energetske ravnoteže.

  • Negativna energetska ravnoteža: trošite više energije nego što unesete, što uzrokuje gubitak kilograma.
  • Energetska ravnoteža: količina energije koju unosite i trošite u ravnoteži je te održava vašu težinu.
  • Pozitivna energetska ravnoteža: unosite više energije nego što trošite, što uzrokuje debljanje.

Ako ne znate koji je vaš idealan energetski unos, možete saznati pomoću praktičnog kalkulatora za energetsku ravnotežu i makronutrijente.   

Što je zajedničko svim dijetama?

Bilo da se radi o dijeti s malo ugljikohidrata, keto ili limunskoj dijeti, sav njihov uspjeh jednostavno ovisi o prisutnosti negativne energetske ravnoteže (kalorijskog deficita). U većini tih dijeta, međutim, uspijevate samo privremeno smršavjeti. Dugoročni rezultati, s druge strane, proizlaze iz strpljivijeg pristupa.

Kako netko može jesti što god želi, a drugi se udebljaju samo mirišući hranu?

Jana jede što god želi i nikad se ne udeblja, dok ja nabacim tonu samo gledajući peciva. Genetika i usporen metabolizam jednostavno nisu pošteni." kaže Eva. Pa, pogledajmo zašto bi Janin energetski unos mogao biti puno veći.

Jana je maserka i provodi cijeli dan u pokretu. Nakon svoje osmosatne smjene, odlazi u teretanu, šeta psa, obavlja kupnju i brine se o svom domaćinstvu. Eva ima sjedilački posao. Vozi se svugdje, ne bavi se sportom, provodi slobodno vrijeme gledajući televiziju i pokušavajući smršavjeti uz razne dijete. Koja je razlika? Janina energetska potrošnja može biti i do 2000 kalorija veća od Evine. Zbog toga može jesti puno više, a da se ne udeblja. Sve to zahvaljujući njezinom vrlo aktivnom načinu života.

Kako jesti da biste smršavjeli

Sve što zapravo morate učiniti jest jesti svježu, manje obrađenu hranu i paziti na sastojke koji sačinjavaju vaše obroke, kao i na njihovu veličinu. Tako je jednostavno – potrebno je samo strpljenje i dosljedan pristup.

Kako poboljšati obroke, smanjiti unos energije i početi gubiti kilograme

  1. Jedite više voća i povrća

Trebali biste jesti otprilike 200 g voća i 400 g povrća dnevno. Povrće sadrži veliku količinu vode, neprocjenjive mikronutrijente i dijetalna vlakna, što vam pomaže da se osjećate sitima i bolje probavljate.

  1. Pobrinite se da svaki obrok sadrži porciju proteina

Vaše tijelo ne može samostalno proizvoditi proteine, tako da ih mora dobivati iz hrane ili dodataka prehrani. Proteini su najviše zasitni od svih hranjivih sastojaka, a odgovarajući udio proteina u obrocima može vam pomoći u kontroli želje za slatkom hranom.

  1. Nemojte jesti više nego što je potrebno

Dobro je prigristi malo voća ili povrća tu i tamo, ali jedenje gomile slatkiša tijekom dana brzo postaje problem.

  1. Birajte pekarske proizvode i žitarice od cjelovitog zrna

Tako konzumirate veću količinu vlakana i mikronutrijenata. Dijetalna vlakna pomažu vam da se osjećate sitima, što znači da imate veće šanse izbjeći dodatnu žudnju nakon redovitih obroka.

  1. Pijte dovoljno vode

Trebali biste piti najmanje 30 – 45 ml vode po kilogramu tjelesne težine dnevno. Izbacivanjem ili barem smanjenjem slatkih gaziranih pića, sokova i alkohola, možete značajno smanjiti unos kalorija. Jedna litra Coca-Cole sadrži otprilike 450 kcal, što je ekvivalent prosječnom tanjuru za ručak.

Koliko puta dnevno treba jesti za zdravo mršavljenje

Kako biste izgubili kilograme, ne morate jesti dva, šest ili bilo koji drugi broj puta dnevno, što je trenutno trend. Samo imajte sustav koji vam odgovara. Istraživanja koja uspoređuju navike jedenja velike i male učestalosti pokazuju malu razliku u rezultatima. Upotrijebite tradicionalni model s 3 obroka i međuobrocima kao osnovu i krenite odatle prema svojim potrebama.

Što jesti navečer?

Večera je obrok koji bi trebao u potpunosti odražavati vaše specifične potrebe. Obavezno jedite 2 – 3 sata prije spavanja, izbjegavajući hranu koja je ljuta, premasna ili sadrži puno šećera.

Debljate li se jedući ugljikohidrate za večeru?

Debljate li se ako jedete ugljikohidrate noću? Ne. Broj kalorija u makronutrijentima koje unosite, uključujući ugljikohidrate, jednak je u 9:00, 14:00 i minutu prije 18:00, kao i minutu nakon. Jednostavno je važno koliko ukupno pojedete tijekom dana.

Kako jesti više i istovremeno mršavjeti

Ako izbacite sve teške kalorijske bombe i zamijenite ih hranom koja sadrži manje energije po volumenu, možete jesti više i istovremeno mršavjeti. Usredotočite se na jedenje povrća (uključujući krumpir), voća, nemasnog mesa, niskokaloričnih priloga i manje šećera, koji možete zamijeniti prirodnim zaslađivačem eritritolom s nula kalorija.

Kako ubrzati mršavljenje

  • Obavezno se prirodno krećite koliko god možete tijekom dana.
  • Redovito se bavite sportom.
  • Razmislite kako možete provesti vikende aktivno.
  • Pokušajte konzumirati visokokvalitetno sredstvo za sagorijevanje masti.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.