Promo sadržaj

Komentari 0

Mastercard i bunq zajedničkim snagama u borbi protiv bifobije, transfobije, homofobije...

Mastercard i bunq zajedničkim snagama u borbi protiv bifobije, transfobije, homofobije...

Usluga True Name™ bit će dostupna u 30 europskih zemalja, a korisnicima kartica omogućit će da na kreditnim i debitnim karticama koje izdaje bunq prikažu željeno ime

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT), a s ciljem uklanjanja društvene stigmatizacije, Mastercard je najavio širenje usluge True Name™ diljem Europe. Ova usluga, ranije dostupna samo u SAD-u, omogućava prikaz odabranog imena na platnim karticama, a bit će na raspolaganju korisnicima kartica koje izdaje bunq1 u 30 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.

Transrodnim i nebinarnim osobama ime koje se nalazi na karticama može biti izvor neugode jer ono ne održava ono što uistinu jesu, a zakonska promjena imena može biti dug i naporan pravni postupak. Mastercardova usluga True Name™ osmišljena je kako bi to promijenila te omogućila korisnicima da na svojim karticama prikažu željeno ime, a bunq postaje prvi izdavatelj u Europi koji će implementirati uslugu.

Pristupačnost je danas vitalna za LGBTQIA+ zajednicu. Gotovo jedna trećina (32%) osoba koje su pokazale osobne iskaznice s imenom ili spolom koji se nije podudarao s njihovim izgledom izvijestile su o negativnim iskustvima, poput uznemiravanja, uskraćivanja usluga ili napada.2

U Mastercardu se zalažemo za uključivost, zbog čega smo omogućili korisnicima kartica da prikažu željeno ime, tj. ono koje održava njihov pravi identitet“, izjavio je Mark Barnett, predsjednik kompanije Mastercard u Europi. „Ovo usluga omogućit će transrodnim te nebiranim osobama da koriste svoje 'pravo' ime i to sigurno, jednostavno i s ponosom. Ovim putem pozivamo cijeli financijski sektor da primijeni isti standard.

Ali Niknam, izvršni direktor bunqa, je istaknuo: „Jako smo uzbuđeni što smo postali dio povijesti! Mi u bunqu vjerujemo u snagu raznolikosti i pozdravljamo sve dugine boje. Uz uslugu True Name™ pokazujemo kako male promjene mogu imati velik utjecaj na cjelokupnu zajednicu te pomoći osnažiti ljude da budu slobodni i žive svoj život onako kako žele.

1. Mobilna banka bunq je trenutno dostupna na 30 europskih tržišta: Nizozemska, Njemačka, Austrija, Italija, Španjolska, Francuska, Belgija, Irska, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Island.