Promo sadržaj

Komentari 0

Nadomak Zagreba: vanserijska vina s Plešivice i zanimljivosti muzeja u Jastrebarskom

Nadomak Zagreba: vanserijska vina s Plešivice i zanimljivosti muzeja u Jastrebarskom

Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Danas to čine muzeji i vinske kleti na dvije stotine kilometara vinskih cesta pričajući priču o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj stoljetnoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putovima vina

Područje na granici Hrvatske i Slovenije, područje je bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na ovim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima od Svetog Ivana Zeline, Plešivice i Samobora, preko granice sa Slovenijom do Šmara pri Jelšah.

Stoljeća sadnje i obrađivanje vinograda oblikovalo je ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Danas to čine muzeji i vinske kleti na dvije stotine kilometara vinskih cesta pričajući priču o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj stoljetnoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putovima vina.

Predstavljamo: Plešivička vinska cesta

Ono po čemu je Jaska i jaskansko područje najpoznatije je Plešivička vinska cesta, otvorena 2001. godine, a koja se sastoji od oko četrdeset vinara s raznolikom ponudom. Osim autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj ovdje se može uživati i u svjetski poznatim sortama vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota.

Turistička ponuda Plešivičke vinske ceste nudi degustacije vina u podrumima, autohtonu domaću hranu te smještaj u prekrasno uređenim objektima, s pogledom koji svakoga ostavlja bez daha.

Također, u prekrasnom plešivičkom krajoliku može se uživati i baveći se raznim sportskim sadržajima poput: biciklizma, letačkih sportova, lova, ribolova, trčanja ili jednostavno šetnjom plešivičkim obroncima.

Plešivičku vinsku cestu okružuje i pitoma ljepota okoliša, kao i kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ljubazni domaćini.

Predstavljamo: Gradski muzej i galerija Jastrebarsko

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko dobra je početna točka za razgled grada budući se u predvorju muzeja nalazi info centar Turističke zajednice grada Jastrebarskog, gdje posjetitelji mogu dobiti sve korisne informacije.

Gradski muzej i galerija smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja od 13. do prve polovice 20. stoljeća.

Ovdje je izložena i glasovita "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada.

Tu je i zbirka predmeta vezanih uz stare zanate kroz stoljeća gdje se čuvaju predmeti i alati jaskanskih opančara, bravara, stolara, bačvara, kolara, lončara, pletara i tkalaca.

Etnografska zbirka sadrži narodne nošnje, tradicijske predmete i namještaj iz života Jaskanki i Jaskanaca kroz povijest. U muzeju se nalazi i očuvana jaskanska nošnja s kraja 18. stoljeća koja je jedinstven primjerak takve građanske nošnje u Hrvatskoj.

Posebno mjesto u muzeju zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i kolekcija fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya, strastvenog lovca i pionira fotografije u ovom kraju.

Digitalni katalog na www.inculturaveritas.eu nudi cjelovit pregled ponude nove destinacije – informacije, fotografije i lokacije vezane uz objekte kulturne, prirodne baštine i vinarije, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti

Digitalni katalog dio je projekta In Cultura Veritas, a radi se o milijun eura vrijednom EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste.