Obavijesti

Promo sadržaj

Neki Daniels Media, HKS i HEP pokrenuli BASKETPRESS

Neki Daniels Media, HKS i HEP pokrenuli BASKETPRESS
14

BASKETPRESS sportska konferencija o košarci održana je u U zagrebačkom hotelu Antunović

Na sportskoj konferenciji BASKETPRESS se govorilo o zanimljivim i aktualnim temama u hrvatskoj košarci.

Govornici na konferenciji BASKETPRESS:

  • predsjednik HKS-a Stojko Vranković, glavni tajnik HKS-a Josip Vranković,
  • predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku Danira Bilić, prof.dr.sc. Damir Knjaz,
  • izbornica hrvatske ženske reprezentacije Anđa Jelavić, pomoćni trener hrvatske muške reprezentacije Dražen Orešković,
  • sportski novinar Dražen Brajdić te trener i bivši igrač Josip Sesar.

Glavni tajnik HKS-a gosp. Josip Vranković krenuo je s retrospektivom u kojoj se osvrnuo, odnosno usporedio 2015. godinu s onim što se napravilo do danas.
Govorilo se o akcijama koje je Hrvatski košarkaški savez proveo i koje namjerava provesti. Također je naglasio kako je napravljen niz mjera kako bi se pomoglo klubovima u njihovom daljnjem razvijanju i napretku.

Bilo je riječi o razdoblju prije osnivanja regionalne lige, kvalitetnoj nacionalnoj ligi, odnosno koncentraciji igrača, o važnosti konkurencije, ali i zanimanja javnosti te sudjelovanje hrvatskih klubova u Europskim natjecanjima.

Važno za Hrvatski košarkaški savez je potpisivanje ugovora s Hrvatskim Telekomom koji je postao generalni pokrovitelj hrvatske lige (HT Premijer liga).

Glavni tajnik Josip Vranković osvrnuo se na to što nam je ona donijela. Prije svega mladi igrači su u prvom planu, interes javnosti je u porasti, troškovi lige su smanjeni (2015. trošak po klubu 149.753.12 kn, dok su troškovi klubova 2017. 61.237.48 kn), a glavni tajnik govorio je i o samoj budućnosti Hrvatski Telekom Premijer lige.

Također je napravljena analiza Eurolige, odnosno igranja hrvatskih igrača u Euroligi. Koncentracija hrvatskih predstavnika iz godine u godinu se smanjuje, dokaz tome je da smo u sezoni 2001/02 imali 44 predstavnika, a danas ih je samo 4. Puno se pitanja postavlja zašto je tomu tako.

Prof. dr. sc. Damir Knjaz govorio je o izobrazbi kadra i suradnji Hrvatskog košarkaškog saveza, daljnjim akcijama i planovima.

U izobrazbu trenera ulaže se zaista puno i to je jedna vrlo važna stavka koju je postavio Hrvatski košarkaški savez za sve trenere u Hrvatskoj.

Bilo je riječi popularizaciji hrvatske košarke i novim projektima - Kup „Krešimir Ćosić“, odnosno novom sustavu Final Eight, Kampu HKS-a, HEP 3x3 Basketbal Tournamentu, novoj emisiji „Hrvatska košarka“ koja kreće s emitiranjem na TV Arena sportu, Mini košarka, Završnice mlađih kategorija, Dijagnostici mlađih kategorija i Jedinstvenoj kadetskoj ligi.

Predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku govorila je o ženskoj košarci, odnosno o statusu ženske košarke, trenerima, pitanjima kojima se treba baviti, kao i o ženskoj reprezentaciji i budućnosti ženske košarke.

Anđa Jelavić, izbornica hrvatske ženske reprezentaciji analizala je trenutno stanje u ženskoj reprezentaciji, o rezultatu koji su napravile, spoju mladosti i iskustva, budućnosti i potencijalu.

Na pretposljednjem dijelu konferencije osvrnulo se na EuroBasket 2017 i naglasilo se kako je izbornik Petrović preuzeo je reprezentaciju u zaista teškoj situaciji, napravio sjajan posao u Kvalifikacijama za OI i na samim OI, no na ovoj europskoj smotri nije išlo, odnosno nije polučilo efekte i rezultate koji su se očekivali kako od javnosti tako i od HKS-a.

Najavila se nova akcija koja očekuje hrvatsku reprezentaciju, a to su Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019, odnosno na prve dvije utakmice koje očekuju Hrvatsku 24.11.2017. i 26.11.2017. protiv Nizozemske i Italije.

Posljednji dio, vjerojatno i onaj najzanimljiviji bio je onaj s pitanjima novinara, a pitanja nije nedostajalo Konferencija se pokazala sjajnim potezom izasigurno ćemo i u budućnosti imati ovakve projekte.

„Dolaskom u savez situacija nije bila baš bajna. Svjesno smo ušli u to baš i kao i to što smo svjesni da ćemo se i dalje susretati s problemima. Mi imamo problem koji nas još dotiče - EuroBasket 2015 koji je održan u Zagrebu. Moramo financijski riješiti tu situaciju da bi savez mogao disati normalno. Što se tiče osvrta na EuroBasket 2017, svjesni smo da smo išli s jednom željom, a vratili se s drugom, no to je sport – idemo dalje. Problema je bilo, svjesni smo da će biti lakše funkcionirati s jednim dobrim rezultatom. To nam je cilj, želja i dat ćemo sve od sebe da to napravimo.“ - istaknuo je Stojko Vranković, predsjednik HKS-a

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin