Obavijesti

Promo sadržaj

Nove mogućnosti protiv raka debelog crijeva

Nove mogućnosti protiv raka debelog crijeva
3

Korištenje proizvoda iz ljekovitih gljiva dovelo je do zaustavljanja rasta i širenja tumora, lakšeg podnošenja kemoterapije i zračenja, te tri puta većeg preživljenja kod oboljelih od raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedna je od najčešćih vrsta raka kod oba spola, te zahvaća debelo crijevo (kolon) i/ili završno crijevo (rektum). U Hrvatskoj trend je rasta i pojavnosti (sada oko 3 tisuće novootkrivenih slučajeva godišnje), ali i smrtnosti (oko 1,500 osoba godišnje) – što je u suprotnosti sa blagim padom smrtnosti u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU. Dva važna faktora za razvoj raka debelog crijeva je prehrana industrijski prerađenom hranom i starost – zato je ova bolest mnogo učestalija u razvijenim zemljama. Također je povećan rizik kod onih koji imaju oboljele u široj obitelji (genetska sklonost), dugotrajne upale crijeva, polipe, prekomjernu težinu te manjak prehrambenih vlakana i fizičke aktivnosti.

Prvi simptomi su probavni poremećaji (zatvor, proljev), slabost i gubitak tjelesne težine. S obzirom na tako „obične“ simptome, pacijenti se obično javljaju tek u uznapredovaloj fazi, kada tegobe postaju izraženije, a izgledi uspješnog liječenja slabi. Prevencija ove bolesti, osim zdrave prehrane i adekvatne tjelovježbe, treba uključivati i preventivne preglede (test okultnog krvarenja, kolonoskopija) i testove (npr. iz krvi tumorski biljezi CEA i CA 19-9). To je osobito važno u rizičnim skupinama: starija dob (osobito 65+ godina), postojanje polipa ili bolesti u obitelji.

Kad je moguće liječenje je kirurško, jer kemoterapija tek marginalno povećava stopu preživljavanja. Najčešće metastazira u jetru (pluća ili kosti), što je inoperabilno i znači lošu prognozu.

Ljekovite gljive i rak debelog crijeva

Oboljelima treba sva moguća pomoć, a tu ima mjesta i za prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

Velika većina oboljelih od raka koristi i alternativnu terapiju dijetetskim preparatima kako bi poboljšali svoje šanse. Ljekovite gljive su sigurno među najboljim sredstvima. Beta glukani i druge ljekovite tvari iz ljekovitih gljiva dokazano zaustavljaju rast tumora i smanjuju ga. Ti se učinci obično brže i lakše postižu uz onkološko liječenje, ali su mogući i nezavisno.

Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva „Dr Myko San“ kod 52 pacijenta s kolorektalnim karcinomom. Oni su, uz standardno liječenje, koristili i velike doze ekstrakata od 40 do 270 dana (prosječno 70), nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Dvije trećine pacijenata tretman je započelo u najtežem, proširenom stadiju bolesti (s udaljenim metastazama).

Ukratko, primijećeno je neškodljivo zaustavljanje rasta i širenja tumora, lakše podnošenje kemoterapije i zračenja, te veće preživljenje kod raka debelog crijeva ako se koriste ovi proizvodi.

 

Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije, te se tako održava ili poboljšava kvaliteta života oboljelih.

Ekstrakti ljekovitih gljiva su pokazali snažniju regresiju metastaza raka debelog crijeva nego sama kemoterapija, a neškodljivi su za jetru.

U metastatskom stadiju bolesti svega 5-8% pacijenata preživi 5 godina. Korištenjem intenzivne mikoterapije ta je stopa povećana na 26,5%. Dok je srednje preživljenje u svih oboljelih od ove vrste raka u SAD iznosilo 29,2 mjeseca, srednje preživljenje uz dodatak ekstrakata gljiva iznosilo je 38 mjeseci.

Oba smo podatka, u nedostatku domaćih podataka, usporedili sa znatno boljim američkim podacima. Osim toga, vrijeme smo mjerili ne od postavljanja dijagnoze, nego tek od početka korištenja mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon prve dijagnoze), pa su realni rezultati zapravo još bolji.

Dugoročni efekti intenzivne mikoterapije također su pokazali da korisnici ovih preparata i u poodmaklim, čak i najtežim fazama bolesti, preživljavaju češće ili žive znatno dulje od onih koji imaju samo standardnu onkološku terapiju!

Dr. sc. Ivan Jakopović

KONZULTACIJE:
ivan.jakopovic@inet.hr
Tel. 01/466 00 95

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve