Obavijesti

Promo sadržaj

Otok u srcu Podravine, dugo skrivana tajna Virovitičko-podravske županije

Otok u srcu Podravine, dugo skrivana tajna Virovitičko-podravske županije
10

Pronašli smo otok za punjenje baterija daleko od gradskog asfalta, ljetno utočište s prekrasnom pješčanom plažom, neodoljivim poljem makova i modernim centrom za posjetitelje

Najsjeverniji je hrvatski naseljeni otok sa stotinjak stanovnika, mjesto neobične ljepote, ležernog otočnog životnog stila, jednostavno mami na izlet ili odmor u savršenom suživotu s prirodom. I ne, nije na moru…

Do mistične Križnice, riječne ade na prekrasnoj Dravi u Virovitičko-podravskoj županiji možete na dva načina, oba u retro stilu. S kopna na otok – ako nije noć i ako vodostaj nije prenizak ili previsok – vozi skela, a ako ne patite od akrofobije prijeći ćete 250 metara dugački viseći drveni most iz 1968. koji se izdiže 15 metara iznad rijeke. Naravno, obnovljen je i učvršćen pa nema straha…

Na drugoj obali Drave neočekivano iskustvo

Odmah do mosta pješčana plaža, teren za odbojku, dječje igralište, mjesto za roštiljanje, stolovi… Za vrijeme ljetnih vrućina ovo je omiljeno pitomačko izletište do kojeg „potegnu“ i oni iz slavonskog dijela jedinstvene Virovitičko-podravske županije, pa nemojte zaboraviti kupaći.

Ako ste rekreativac za istraživanje Križnice idealno prijevozno sredstvo je bicikl, no dobra je opcija i turistički vlakić na solarni pogon. Zelenilo, drveće, oranice, livade, polja makova, pa predivna Drava, pokoja kuća ili vikendica, mir, tišina… Ma savršeno. Uživat ćete u pogledu. Ni ne znate da vam je na nekim mjestima granica s Mađarskom na manje od pedeset metara.

Nekad karaula danas moderan centar za posjetitelje

Asfaltiranom cestom nakon nepunih pet kilometara eto vas ispred nekadašnje karaule, relikta povijesti iz vremena kada su se granice strogo čuvale, danas obnovljenog Centra za posjetitelje Križnica, prave atrakcije za velike i male, neočekivanog multimedijskog interaktivnog iskustva o bogatom biljnom i životinjskom svijetu na otoku.

Multimedijska prezentacijska dvorana i učionica, suvenirnica, bioistraživačka stanica, vidikovac, natkriveni trijem, poučna staza, amfiteatar, umjetno jezero, zelene površine s autohtonim biljnim vrstama, bicikli, kanui, pješačko-biciklistička staza koja vodi do rijeke…, više od 10.700 četvornih metara površine ovog modernog centra u kojem ćete naučiti kako su najvažnija staništa na ovom dijelu rijeke Drave njezini rukavci, kako je ovo područje dio UNESCO pentalateralnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a nenadano ćete zaviriti i u gnijezdo orla štekavca. Otkrit ćete da mu je omiljena hrana riba i da se na području Drave gnijezdi od osam do maksimalno 12 parova.

10
| Foto: Matija Turkalj

Za svaku preporuku

Nije da se na otoku jede samo riba, ali je ona za svaku preporuku. U Dravskoj iži, jedinom restoranu na Križnici ne propustite tradicionalni fiš i prženu ribu, a u potrazi za vrhunskim gurmanskim doživljajima svratite u neki od restorana ili OPG-ova na kopnenom dijelu Virovitičko-podravske županije na kojoj se susreću dvije regije Podravina i Slavonija, poznate po vrhunskim tradicionalnim okusima.

I svakako se fotkajte u polju makova, ako ne za Instagram, tada za trajnu uspomenu na ovo čarobno mjesto. Više na: https://www.slavonija-podravina.hr/hr/naslovna/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.
Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb