Promo sadržaj

Komentari 0

Povrat investicija kod marketinških kampanja

Povrat investicija kod marketinških kampanja

Zahvaljujući digitalizaciji, oglašivači danas mogu na dnevnoj bazi analizirati pojedine medijske kanale i učinke istih, ali je vrlo bitna analiza međusobnog utjecaja jednog medijskog kanala na drugi

ROI je važna metrika za svaki segment poslovanja pa tako i za marketing, no očekivani povrat sredstava uloženih u medijsku kampanju ovisi o proizvodu, strukturi troškova proizvoda te industriji, komentira Ivan Nikolašević iz agencije Advans Zagreb.

Kada govorimo o kampanjama koje uključuju različite medijske kanale bitno je uzeti u obzir da različiti tipovi medija imaju različite KPI-eve, te da je sinergijsko djelovanje media mix –a vrlo bitan faktor pri sagledavanju učinaka kampanje dodaje Ivan Nikolašević.

Zahvaljujući digitalizaciji, oglašivači danas mogu na dnevnoj bazi analizirati pojedine medijske kanale i učinke istih, ali je vrlo bitna analiza međusobnog utjecaja jednog medijskog kanala na drugi.

Ivan Nikolašević je u ovom slučaju naveo sljedeći primjer. Ako zamislimo potrošača koji vidjevši oglas na televiziji potraži informacije na internetu te, na primjer, ne klikne na search oglas, već na neki organski sadržaj ispod, zatim koji dan kasnije uoči billboard za isti taj proizvod, također slučajno uoči i PR objavu u nekom magazinu, a nakon svega toga u dućanu vidi istaknuti proizvod i odluči se na kupnju. S obzirom na izloženost različitim medijskim platformama, teško je reći koja je donijela najveći povrat uloženih sredstava.

Pogrešno bi bilo izolirano promatrati učinke pojedinog kanala kao da je on izolirani dio kampanje (naravno, ako imamo 100% budgeta planirano na jedan medij tada ovo pravilo ne vrijedi) jer danas potrošači konzumiraju i izloženi su nizu različitih vrsta medija u istom vremenskom razdoblju. I sve to, ne u jednom dijelu dana već u period od svega nekoliko sekundi, kao dodatni komentar iznosi Nikolašević.

Pametnom alokacijom budgeta baziranom na iscrpnim analizama target skupine i tržišta možemo doista maksimalizirati povrat investicija u marketinšku kampanju. Koja je dobitna formula doista ovisi o specifičnostima pojedinih proizvoda i target skupini, zaključuje Ivan Nikolašević.

Specifičnost našeg tržišta je tradicionalniji media mix u odnosu na svjetske trendove alokacije budgeta što je posljedica kašnjenja za trendovima od strane samih potrošača. Samim time, načini razumijevanja, ali i metrike mjerenja ROI–a marketinških kampanja su drugačiji nego na razvijenijim tržištima, dodatno kaže Ivan Nikolašević.