Obavijesti

Promo sadržaj

Pozdravite se sa svrbežom zauvijek

Pozdravite se sa svrbežom zauvijek
5

S dolaskom lijepog vremena jedva čekamo odlazak u prirodu. Stoga često veliki dio svog slobodnog vremena provodimo u parkovima, na igralištima s djecom, u dugim šetnjama...

Ljeto je najbolje vrijeme za boravak u prirodi. Tijekom ljetnog odmora svoje slobodno vrijeme često provodimo na moru, u parkovima, na igralištima s djecom i u dugim šetnjama. U prirodi nas mogu dočekati i neke neugodnosti poput sunčanih opeklina, opeklina meduza tijekom kupanja  u moru, dosadnih  komaraca, insekata, i sličnih izazova na koje trebamo paziti.

Komarac voli našu kožu i kako bi se nahranio traži najpogodnije mjesto za ugriz. Naime, komarac nas grize, a insekti koji imaju rilca nas ubadaju, ali u oba slučaja posljedice su slične, nakon ugriza ili uboda dolazi do reakcije na koži u obliku otoka, izbočenja, crvenila, osipa ili urtikarije, bolnosti i svrbeža. 

Možda ste primijetili da neke osobe komarci češće grizu, posebno djecu, osobe s višom tjelesnom temperaturom, osobe koji se više znoje jer znoj također može privući komarce. Komarce privlače i osobe koje su konzumirale neko alkoholno piće, npr. pivo što se može dovesti u vezu i s tjelesnom temperaturom kao i s mirisom kože. Neka su istraživanja pokazala da je miris kože pojedinih ljudi privlačniji komarcima od mirisa kože druge osobe što može biti povezano s genetikom, krvnom grupom, prehranom, trudnoćom, ali i nizom drugih razloga.

Mosquito bite to the neck .

Osim insekata i buba, na otvorenom smo često u kontaktu i s drugim alergenima. Ležeran piknik na travi ili igra na livadi s djetetom ili kućnim ljubimcem, psom,  može dovesti do nastanka kožne alergije ili tzv. dermatoze, a sve zbog naizgled bezazlenog dodira s različitim biljkama ili travama... Kožnu reakciju koja se uglavnom javlja na nepokrivenom i izloženom dijelu kože prepoznajemo kao osip ili koprivnjaču odnosno urtikariju. Takve kožne reakcije često su praćene svrbežom, a promjene na koži upravo zbog sličnosti s onima koje nastaju nakon kontakta s koprivom, nazivamo koprivnjača. 

Svrbež je često dominantan simptom i reakcije koja nastaje nakon različitih uboda, ali i alergijske reakcije na koži. Svrbež kao i druge navedene reakcije, nastaju kao posljedica lučenja kemijske tvari - histamina koja se oslobađa iz stanica kože. Histamin je već dugo poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija koje nastaju kao obrambena reakcija tijela na prisutnost strane tvari, a ugriz komarca ili ubod insekta te zaostalo rilce pčele ili ose tijelo prepoznaje kao stranu tvar, odnosno alergen. 

Svrbež može biti posebno jak kada je vani vruće te se pojačava u sparnim, ljetnim popodnevnima.  

Happy family enjoying together in summer day. Family lying on grass. Mother and daughter lying on father piggyback.

Kako bi se zaštitili od insekata najbolje je koristiti sredstva za zaštitu u obliku repelenata. Ukoliko dođe do ugriza ili uboda komarca, pčele, pauka, mrava ili nekog drugog insekta treba primijeniti lijekove za lokalnu primjenu koji brzo ublažavaju i smiruju svrbež i nadraženost kože. I kod svrbeža koji se javlja kao posljedica kontakta s biljkama, opeklina od sunca te nakon iritacije kože potrebno je jednako postupiti. Osobito su pogodni lijekovi u obliku gela koji, poput dimetindena, imaju dvostruko djelovanje, antihistaminsko jer sprječavaju lučenje histamina koji izaziva svrbež te anestetičko koje dovodi do gubitka osjeta boli na nadraženom ili ubodenom mjestu. Kada je reakcija na koži prejaka mogu se uzeti i antihistaminici u obliku tableta, poput loratadina. Ukoliko reakcija na nadražaj, ubod, ujed ili kontakt s biljnom vrstom poprima obilježja sistemske reakcije – potrebno se obavezno javiti liječniku. 

Belodin A Derm gel umiruje i ublažava svrbež i nadraženost  kože kod uboda insekata, osipa i urtikarije,  opeklina od sunca i površinskih opeklina (1.stupnja). 

Prodiranjem gela u kožu svrbež i nadraženost se brzo ublažavaju, već unutar nekoliko minuta, uz dvostruko djelovanje. Zbog sastojka dimetindenmaleta, Belodin A derm ima antihistaminsko ( uklanja svrbež, otok i crvenilo)  i anestetičko djelovanje (lokalno djeluje protiv boli). Pogodan je za sve dobne skupine te za dojenčad i trudnice.

Uz Belodin A derm svrbež je kao rukom odnesen.

*Belodin A derm gel za lokalnu primjenu sadrži dimetindenmalet koji ima antihistaminsko i anestetičko djelovanje.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika i ljekarnika. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“

Evo zašto liječnici preporučuju redovite specijalističke preglede i laboratorijske pretrage
PROMO

Evo zašto liječnici preporučuju redovite specijalističke preglede i laboratorijske pretrage

Laboratorijske pretrage te specijalistički i sistematski pregledi spadaju među temeljne medicinske postupke kojima se vrlo precizno može odrediti zdravstveno stanje pojedinca.
RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima
PROMO

RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima

Raiffeisen banka u sklopu svog programa preporuke Prijatelji po računu, osim nagrađivanja novih i postojećih klijenata fizičkih osoba, nagrađuje i postojeće klijente koji preporuče RBA malim poduzećima i obrtnicima