Obavijesti

Promo sadržaj

Prije odlaska na putovanje ugovorite putno zdravstveno osiguranje

Prije odlaska na putovanje ugovorite putno zdravstveno osiguranje

Za sigurnu i adekvatnu zaštitu u slučaju nezgoda, ozljeda ili iznenadne bolesti – Hrvatski ured za osiguranje preporuča ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja

Pred nama je sezona zimskih godišnjih odmora kada se mnogi ljudi planiraju povući iz svojih svakodnevnih obveza kako bi proveli vrijeme s obitelji i prijateljima ali i kako bi otputovali izvan mjesta boravka. Putovanja predstavljaju odmak od užurbane svakodnevnice, a planirajući putovanje trebamo razmišljati i o rizicima koji nas mogu zadesiti zbog čega je nužno poduzeti određene preventivne korake kako se nepredvidive situacije koje nas mogu zadesiti ne bi negativno odrazile na kvalitetu našeg odmora. Iz tog razloga, preporučljivo je, prije svakog putovanja, izdvojiti malo vremena kako bismo pažljivo istražili, proučili te pronašli odgovarajuću policu putnog osiguranja koja predstavlja sigurnu i odgovarajuću zaštitu u slučaju nezgoda i ozljeda pružajući pritom osjećaj sigurnosti u novom i nepoznatom okruženju.

U želji da bezbrižno uživamo u blagodatima zimskih godišnjih odmora, važno je osvijestiti potencijalne rizike koji prate putovanja, bilo da su unutar zemlje ili u inozemstvo, dok se među najčešćim rizicima izdvajaju upravo oni vezani uz zdravlje. Neočekivane situacije mogu ozbiljno ugroziti planirani odmor, stoga je nužno ali i mudro razmotriti ugovaranje police putnog zdravstvenog osiguranja kako bismo izbjegli neugodna iznenađenja. Neka društva za osiguranje nude sveobuhvatno putno osiguranje koje uključuje i putno zdravstveno osiguranje dok druga imaju standardne police koje pokrivaju gubitak prtljage, otkaz ili odgodu putovanja, gubitak ili krađu dokumenata i sl. Prilikom odabira police preporučljivo je uložiti malo dodatnog napora te prikupiti više različitih ponuda od različitih društava za osiguranje te usporediti pokrića i izuzeća kako bismo donijeli informiranu odluku ali i kako bismo policu prilagodili vlastitim potrebama te bili sigurni koje su sve situacije, događaji i rizici obuhvaćeni našom policom.

Punto zdravstveno osiguranje igra ključnu ulogu u zaštiti pojedinca od neplaniranih medicinskih troškova te pruža sveobuhvatnu medicinsku zaštitu – uključujući bolničko ili kliničko liječenje, mogućnost liječenja u javnim i privatnim ustanovama, hitne medicinske intervencije, kao i osiguran prijevoz do zdravstvene ustanove u slučaju nesreće, bolesti ili smrti. Osim toga, dodatne pogodnosti uključuju pokriće troškova prijevoza od strane službi za spašavanje dok se s druge strane putno zdravstveno osiguranje posebno ističe pružanjem potpune naknade za medicinske tretmane, lijekove i medicinska pomagala, bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se usluga pruža. Moguće ga je ugovoriti i na kraći period, a njegova prednost svakako je i cjenovna pristupačnost ali i činjenica da obuhvaća veći opseg pokrića u gotovo svim zemljama svijeta.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja imaju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) koju besplatno izdaje HZZO i koja omogućuje građanima pravo na zdravstvenu skrb tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije te na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Ipak, važno je naglasiti da Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putno zdravstveno osiguranje, jer pokriva samo hitne zdravstvene troškove i to isključivo u javnim zdravstvenim ustanovama. Također, nije jamstvo za besplatne usluge, budući da se zdravstveni sustavi država Europske unije razlikuju, što znači da postoji mogućnost da će osiguranici HZZO-a određene medicinske usluge koje su u Hrvatskoj inače besplatne možda morati platiti.

U situacijama nezgoda ili ozljeda tijekom putovanja ili za vrijeme trajanja odmora važno je imati pohranjene kontakt podatke svog osiguratelja koji će vam dati jasne smjernice za daljnje postupanje, pomoći u procesu podnošenja odštetnog zahtjeva ali i rješavanju ostalih formalnosti u skladu s pretrpljenom štetom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno