Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Raj za zaljubljenike u vožnju: Vodimo vas kroz najljepše panoramske ceste u Hrvatskoj!

Raj za zaljubljenike u vožnju: Vodimo vas kroz najljepše panoramske ceste u Hrvatskoj!

Nakon duge i sive zime, koja nas je držala okovanima u našim domovima, konačno dolazi vrijeme u kojem se opet možemo predati zovu avanturističkog duha. A to znači samo jedno – vrijeme je za uživanje u dugim vožnjama

VIDEO

Iako je svako godišnje doba puno čari i šarma, proljeće je možda najposebnije. Priroda se budi, a time i naša želja da krenemo u razgledavanje nekih novih destinacija. Ako želite otkriti neka mjesta Lijepe Naše koja će vas počastiti nezaboravnim panoramskim užicima ili vas čak nenadano dovesti do nekih neobičnih znamenitosti, odaberite vožnju „starim cestama“. Vjerujte nam, dovoljno je samo malo skrenuti s rute da biste doživjeli nevjerojatne priče i spektakularne poglede.  

Jadranska magistrala 

Vozeći se Jadranskom magistralom, mogućnosti za upoznavanje Hrvatske su neograničene. Ako vaš plan putovanja uključuje više usputnih postaja za odmor, onda je upravo ova, jedna od najglasovitijih prometnica u cijeloj zemlji, savršen izbor za vas.  

Najveća prednost Magistrale, kako se ova prometnica popularno zove, u tome je što će vas tijekom cijelog putovanja pratiti prekrasan pogled na Jadransko more. Odlučite li se za ovu rutu, put će vas odvesti i do mnogih nacionalnih parkova i parkova prirode, a malo je poznato i da je veći dio Magistrale sagrađen još u vrijeme Rimskog Carstva. Premda najvećim dijelom prolazi kroz Hrvatsku, Jadranska magistrala vijuga kroz još dvije države – Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.  

Highway,A1,Vicinity,Of,Zadar,,Croatia,,July,1,2018:,A1 A,Winding,Single,Lane,Coastal,Road,Weaves,Along,The,Side The,Adriatic,Highway,(croatian:,Jadranska,Magistrala),In,South,Dalmatia,,Croatia.
4
| Foto: PR

Kad je riječ o Magistrali, vozače posebno privlači to što je riječ o nevjerojatno dramatičnoj ruti koja spaja nevjerojatne ljepote. Dok se na nekim mjestima spušta tik do mora, već nekoliko kilometara dalje penje se visoko u brda, a za koji tren iznenadi vas pogled na otvoreno prostranstvo plavetnila. Dakle, neovisno o tome kojim putem krenuli, sigurno je da ćete na Magistrali naići na panorame koje će vam oduzeti dah. No svakako budite na oprezu prilikom vožnje magistralom jer dolazak toplijih dana za većinu vlasnika automobila znači i da je stiglo vrijeme za zamjenu zimskih i stavljanje ljetnih guma! Najveći izbor pronaći ćete u web trgovini eKupi.  

Majstorska cesta  

Ova je cesta nekad bila ključna za trgovački i poštanski promet, a danas se ubraja među najljepše panoramske ceste Hrvatske, pa nimalo ne čudi vijest što se Majstorska cesta munjevitom brzinom nameće kao sve poželjnija turistička atrakcija.  

Ime je dobila prema procesu vrlo naprednog načina gradnje za tadašnje vrijeme, a potječe od njemačke riječi "Meisterstück", što znači remek-djelo. Probijali su je, naime, kroz žive stijene, zbog nepristupačnog planinskog terena gradnja je predstavljala velik izazov, a često je opisuju i kao najkraći put do Dalmacije jer je sagrađena kao prečac kojim bi se Zadar povezivao sa sjevernim dijelom Hrvatske. 

Majstorska se cesta danas nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture kao povijesna cesta i kulturno dobro, zahvaljujući čemu je spriječen i pokušaj njezina asfaltiranja. Zahvaljujući svojoj ukroćenoj divljoj naravi, Majstorska je cesta osobito privlačna avanturistima, među kojima sigurno prednjače motociklisti, koji uživaju u predivnim pogledima na zadarsko zaleđe i more s jedne strane te na velebitske šume s druge. S obzirom na to da je riječ o makadamu, prije nego što odlučite posjetiti ovu turističku atrakciju, provjerite jesu li vaše gume istrošene i trebate li ih zamijeniti.  

Za cestu poput ove preporučili bismo vam, primjerice, Hankook Ventus Prime 3 gume. Cjelokupnu ponudu Hankook guma pogledajte ovdje. Imaju asimetričan dizajn gazećeg sloja, koji se dijeli na dva dijela – vanjski i unutarnji. Prvi osigurava stabilnost tijekom dinamičnog manevriranja, kao što je, recimo, vožnja po makadamu, a drugi osigurava ispuštanje vode tijekom vožnje po mokrim površinama. Osim toga, asimetrične gume nude visoku otpornost na različite vremenske uvjete te dobro suzbijaju buku. Ponudu ostalih vrsta guma pogledajte ovdje

Karolina i Lujzijana 

Karolina je bila prva cesta koja je vodila iz kontinentalnog dijela Hrvatske za Rijeku. Kako bi uštedjeli, cestu su probili po uskoj trasi - najkraćim mogućim pravcem kroz težak i nenastanjen teren po oštrim zavojima i strmim usponima, pa se zbog toga vrlo brzo pokazala neadekvatnom, zbog čega je brzo zamijenjena novom cestom. Pogađate, Lujzijanom.  

Dolaskom autoceste koja povezuje Zagreb s Rijekom ova dionica postupno je pala u zaborav, a ponovno je dobila na važnosti zahvaljujući turizmu. Ako putujete s obitelji, nikako ne smijete propustiti posjetiti jedan od mnogih vidikovaca ili odmarališta idealnih za piknik. 

I Karolina i Lujzijana danas su atraktivne i neobične upravo zbog građevinskih karakteristika, odnosno strmina i uspona, ali i divlje, netaknute prirode. Savjetujemo da poslije svake vožnje, osobito na ovako grubim podlogama, prije povratka na asfalt, prekontrolirate stanje guma. Recimo, nova linija guma Goodyear EfficientGrip Performance 2 pridonosi uštedi goriva i, zahvaljujući novoj tehnologiji FuelSaving, jamči veću sigurnost vašoj obitelji. Zahvaljujući iznimno lakoj strukturi gume, smanjuje se količina energije koja je potrebna za kotrljanje. Zato – bez brige. Gume Goodyear premostit će sve prepreke – od makadamskih pa sve do šljunčanih cesta. 

Rudolfina  

Ako ste ljubitelj netaknute prirode, obavezno prođite Rudolfinom – cestom koja spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku. Rudolfina je sagrađena krajem 19. stoljeća, spajala je nekad vojnički grad Ogulin i Novi Vinodolski na moru, a danas je poznata i kao zaboravljena cesta. Tu titulu sigurno nije zaslužila, s obzirom na to da 67 kilometara ove ceste prolazi kroz očaravajuće šume i nakon 67 kilometara završava u moru! Tijekom vožnje Rudolfinom vidjet ćete i mnoštvo konja koji borave na ovom području, pa svakako pripazite na to da vozite s pravilnim gumama - polako i sigurno.  

The,Canyon,Of,The,River,Gornja,Dobra,In,Ogulin,And

Vrijeme je za ljetne gume! 

S obzirom na to da nam dolaze topliji dani, idealno je vrijeme da promijenite zimske gume u ljetne. To je izrazito važno jer su zimske gume mekše od ljetnih, a njihovo korištenje tijekom viših temperatura dovodi do ubrzanog trošenja. Kako biste odabrali idealnu vrstu guma za predstojeću sezonu, posjetite web trgovinu eKupi, koja nudi najveći izbor guma za automobile i motocikle, uz brzu i besplatnu dostavu za narudžbe veće od 500 kuna

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Osvojite ljetovanje u Istri u iznosu od 2.000 eura
PROMO

Osvojite ljetovanje u Istri u iznosu od 2.000 eura

Ljeto je doba kada se svi veselimo opuštanju na plažama, istraživanju novih destinacija i stvaranju dragocjenih trenutaka s obitelji i prijateljima.

120 godina uz Borotalco!  Slavlje u baršunastom zagrljaju svježine
PROMO

120 godina uz Borotalco! Slavlje u baršunastom zagrljaju svježine

Ove godine popularni talijanski brand Borotalco slavi 120. rođendan!
Unique - namještaj po mjeri
PROMO

Unique - namještaj po mjeri

Unique - namještaj po mjeri koji vam omogućuje da iskoristite svaki centimetar svoje kupaonice.