Obavijesti

Promo sadržaj

Rezultati video ankete: pri odluci što osigurati školarcima je na prvom mjestu obitelj

Rezultati video ankete: pri odluci što osigurati školarcima je na prvom mjestu obitelj

Iznenadit ćete se kada saznate koliko djeca znaju o osiguranju, a osim nekretnina i automobila među predmetima koji ih okružuju najvažniji su im mobitel i televizor

Iako je kultura osiguranja u našoj zemlji na niskim razinama, s 3 do 7 puta nižim premijama po stanovniku u usporedbi s premijama koje izdvajaju stanovnici ostalih članica Europske unije, u kratkoj video anketi informativno-edukativnog projekta 'Sigurnije sutra' ispostavilo se da – kada je riječ o poznavanju osiguranja – mlađi hrvatski školarci imaju iznenađujuće visok stupanj pismenosti. 

Budući da se Hrvatska, prema dostupnim podacima o razini financijske pismenosti na području osiguranja, nalazi na samom dnu europske ljestvice, već od malih nogu važno je poticati djecu na usvajanje znanja, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje pametnih i zdravih financijskih odluka. Iz tog razloga djeca su upitana što je to uopće osiguranje i znaju li čemu ono služi te da li i sama smatraju da je mudro i/ili pametno imati osiguranje. 

Većina djece osiguranje ispravno poistovjećuje sa zaštitom vrijednih predmeta od kojih su, u skladu sa sve ranijim korištenjem tehnologija, njima najvažniji mobitel i televizor. Vrlo vjerojatno zbog nedavnih seizmičkih aktivnosti na područjima gdje žive, djeca su upoznata i s osiguranjem nekretnina u slučaju rizika potresa, a osim kuće i stana svakako bi osigurali i vozila – većinom po uzoru na svoje roditelje. 

Kako Hrvatska zaostaje za razvijenim zemljama u korištenju glavnih vrsta osiguranja, prema podacima centralnog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe u osiguranju imovine tek je 24. na ljestvici po visini prosječne premije po stanovniku (EU: 178 EUR / RH: 59 EUR), anketirani školarci odgovorili su i na pitanje što bi sami najradije osigurali da mogu – naravno, ukoliko bi im roditelji to dopustili. No, djeca najvrjednijim u svom životu smatraju emocije, točnije ljubav i sreću te obitelj zbog čega bi kod osiguranja prednost dali svojim roditeljima i bližnjima, a tek onda svojoj imovini kroz osiguranje najdražih im igračaka i ostalih predmeta.  

Iz provedene ankete, zaključuje se kako djeca osiguranje doživljavaju mudrom životnom odlukom što je dobar pokazatelj za budućnost s obzirom na to da je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijena svijesti o nužnosti osobnog ulaganja u osiguranje i zaštitu vlastite imovine.  

Nažalost, posljedice nedovoljne informiranosti i takvog načina razmišljanja itekako su se vidjele nakon razornih potresa iz 2020. godine, a građani tek sada polako shvaćaju da se Hrvatska – uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju nalazi na jednom od tektonski najrizičnijih područja u Europi, zbog čega je osiguranje od rizika potresa dobrodošla i pametna odluka.  

Hrvatski osiguratelji do sada su za štete prouzročene potresima isplatili gotovo 580 milijuna kuna te riješili više od petnaest tisuća odštetnih zahtjeva dok su iskustva iz zagrebačkog potresa pokazala kako je jedan od najvećih problema iznimno mali postotak višestambenih zgrada koje imaju osiguranje od rizika potresa, što svakako treba promijeniti.  

Video sadržaj nastao je kao dio ovogodišnje kampanje SIGURNIJE SUTRA, pokrenute s ciljem podizanja razine financijske pismenosti na području osiguranja u Republici Hrvatskoj. Provode ga društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, a u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Nove, zanimljive i edukativne informacije predstavljene u sklopu projekta SIGURNIJE SUTRA potražite ovdje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura