Novi gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet odabrao je za vas najfinija jesenska jela koja možete pronaći na jednom mjestu u samo nekoliko poteza mišem
Sezonska jela od gljiva u najboljim restoranima Hrvatske
Na samom kraju listopada, kada smo već debelo zašli u jesensko raspoloženje, 29. i 30. listopada u Brtonigli će se održati Dani gljiva, jedan od najvećih gastronomskih događaja toga kraja. Upravo je ova manifestacija savršen povod svim ljubiteljima gljiva da posjete Istru i uživaju u šarolikom programu koji uključuje šire upoznavanje sa svijetom gljiva i ono najslađe, degustaciju jela i pripremu kotlića na bazi ovog svestranog jesenskog ploda.
Nekada su ih smatrali lijekom za besmrtnost, a ponegdje ih i danas koriste za liječenje. Svaka vrsta gljive bogata je bjelančevinama i vlaknima, sadrži vitamine i minerale, a odlična je i kao čuvar imuniteta.
Odlučite li kraj listopada okruniti posjetom Danima gljiva u Brtonigli, svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan.
Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni, dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.
Kastavski Kukuriku nudi istančan spoj kozica i vrganja s istarskim kljukancima za predjelo te teletine i lisičarki za glavno jelo. Samoborska krčma "Gabreku 1929" također nudi velik izbor predjela s gljivama: od juhe i salate od miješanih šumskih gljiva, njoka s četiri vrste sira i šumskim gljivama pa do sočnog telećeg pečenja s umakom od gljiva. Tu je još i složenac od šumskih gljiva i domaćih mlinaca, a za desert se možete zasladiti Šmidhenovim palačinkama sa sirom i gljivama.
Sjajna kombinacija je ona u kojoj se spajaju okusi svježih gljiva, heljde i slanine. U međimurskom restoranu Terbotz možete otkriti što su to vanjkušeki punjeni skutom i suhim vrganjima u umaku od buče ili pak uživati u fileu vepra u umaku od vrganja, a u varaždinskom Verglecu probati pravu zagorsku juhu s vrganjima i slaninom. Aktualna ponuda restorana Josić u Zmajevcu, srcu Slavonije, sastoji se od spoja divljači i gljiva. Nude divljač na šumarski što uključuje divlju svinju ili jelena pirjane na povrću s umakom od gljiva i brusnica te pačja prsa sa žara u umaku od šumskih gljiva s povrćem i zapečenim krumpirom.
Divan izlet na Papuk možete zaokružiti posjetom Planinarskom domu Jankovac gdje vas očekuju sezonski specijaliteti poput juhe od šumskih gljiva, fileta divlje svinje i kesten kocki.
Najekskluzivnija ponuda svakako je ona kuće tartufa u mjestu Livade. Restoran Zigante pripremio je dojmljiv meni u kojem glavnu ulogu igraju, naravno, tartufi. Tako za predjelo možete uživati u miksu ribljeg carpaccia ili tatarskom bifteku s crnim tartufom, za glavno jelo u janjećem trisu koji čine janjeći kotlet u sous vide-u, janjeća kobasica s crnim tartufom i tagliata od janjećeg filea, dok vas kao kruna na kraju čeka sladoled ili crème brûlée s crnim tartufom. Uz to, sljedeće subote, 22. listopada u Motovunu se održava 7. festival terana i tartufa "TeTa" - jednodnevna izložba s degustacijama vina terana i tartufa u neodoljivim kombinacijama.
Genijalan razlog da ovog vikenda posjetite Varaždin
Klapa Intrade oduševila Zagreb u tri nezaboravne večeri u Lisinskom!
Andrija Premec odmjerio snage s najboljima na finalu Heineken® Star Quality programa