Obavijesti

Promo sadržaj

Ne propustite 26.08. besplatnu panoramsku vožnju brodom crikveničkim akvatorijem

Ne propustite 26.08. besplatnu panoramsku vožnju brodom crikveničkim akvatorijem
12

U Crikvenici se od 26. kolovoza do 2. rujna održava "Ribarski tjedan", a male i velike posjetitelje očekuje bogata gastro i eno ponuda prilagođena svačijem nepcu te kulturno-zabavna događanja za sve uzraste

Ribarstvo je stoljećima bilo jedno od glavnih zanimanja Crikveničana. Generacije ribara su kroz svakodnevnu tešku borbu za preživljavanje usavršavali svoja znanja i vještine pa ne čudi stoga da je Crikvenica početkom 20. stoljeća bila jedno od vodećih ribarskih središta Jadrana. U takvom poticajnom okruženju odrasla su braća Ivan Skomerža (1864. – 1953.) i Josip Skomerža (1883. – 1969.), inovatori i stručnjaci na području ribarstva (mreža plivarica na jezik, sustav ribarenja na dvije barke, motorni brod – hladnjača, prva ribarska svjetiljka na komprimirani plin petrolej…). 

Danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. Među ostalim, o njoj već 57. godinu priča i jedna posebna manifestacija u Crikvenici. Spaja ljubav prema moru, tradiciju i suvremenost, a ime joj je – „Ribarski tjedan“. Još od 1966. brojnim generacijama ukazuje na važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine. U počecima se zvala "Crikveničke ribarske noći", a osnovni joj je cilj bio pružiti čim više zabave gostima u razdoblju posezone. Kroz dugi niz godina su se u programu izmjenjivala i nadopunjavala događanja, a većini im je zajedničko obilježje povezanost s morem. Mnoge generacije posjetitelja planiraju svoj odmor upravo u vrijeme njegova održavanja.

Ove godine obilježavamo 57. „Ribarski tjedan“ u razdoblju od 26. kolovoza do 2. rujna 2023. 

Očekuje vas bogata gastro i eno ponuda prilagođena svačijem nepcu te tradicijska i kulturno-zabavna događanja za sve uzraste. 

Prvi dan „Ribarskoga tjedna“, 26. kolovoza, počinje edukativnom radionicom o ribolovu za djecu. Večer je rezervirana za „Noć vaterpola“, a potom i svečano otvorenje 57. „Ribarskog tjedna“ uz nastup Luke Nižetića i glazbenog sastava „Baruffa“. Predivna atrakcija zasigurno će biti i karavana brodova, odnosno gratis panoramska vožnja crikveničkim akvatorijem. 

Crikveničani i njihovi gosti će i ove godine tjedan dana uživati u sjajnim glazbenim nastupima, raznim radionicama, a na bogatu tradiciju će nas podsjetiti prodajne izložbe, izložbe u muzeju i Kućici od ribari, Festival čakavske besede „ČAfest“… Atrakcija će zasigurno biti plovidba ribarskim brodovima za goste Crikvenice, koja vas očekuje 28. kolovoza i omogućuje vam da budete aktivni sudionik ove predivne tradicijske priče. Nipošto ne propustite gastro ponudu u kućicama na tri lokacije u centru grada („Fish street food zona“, „Primorska riblja kuhinja by 'Jadran'“, „More na tanjuru“) te vinski kutak „Vina Kvarnera“, budući da se konzumacija ribe savršeno nadopunjuje s kapljicom vina.  A ukoliko želite naučiti nešto više o vinima i dobro se zabaviti, dobrodošli ste na vinske radionice na koje se možete prijaviti osobno u Turističko – informativnom centru u Crikvenici ili mailom na adresu prijava@tzg-crikvenice.hr. Svaki dan tijekom „Ribarskoga tjedna“ centrom grada zaplivat će sirene. Vaš je zadatak da pronađete sirenu (jedna dnevno), donesete ju u Info centar Crikvenica i osvojite nagradu.  

Ljubav prema moru, ribarstvu i tradiciji ovoga područja utkana je u brojna događanja ove manifestacije – sportska, glazbena, zabavna, kulturna…  

Zato ističemo jedno od takvih događanja - „Smotra tradicijskih drvenih barak“ koja će se održati u subotu, 2. rujna. Smotra je to, čiju je vrijednost prepoznao brend TZ Primorsko-goranske županije i partnera – „Kvarner Maritime Heritage“ - a čiji je cilj očuvanje, zaštita, promocija i turistička valorizacija bogate maritimne baštine regije. 

Program počinje u 17:00 sati, kada će se održati regata drvenih barki, a u 18:30 veslanje na drvenim barkama.  Na ovom događaju sudjeluju tradicijske barke svih tipova kao što su guc, pasara, batana, gajeta, leut i dr. Guc, nekada čest i vjeran suputnik moreplovaca diljem hrvatskoga Jadrana brojnim je obiteljima bio jedini izvor egzistencije, pa tako i stanovnicima ovoga područja. Danas se guc neće često sresti na moru, stoga svaki sačuvani, obnovljeni ili novoizgrađeni primjerak ima neprocjenjivu vrijednost. Posebnost crikveničkoga guca jesu identična krma i prova, što mu je omogućavalo bolju pokretljivost u odnosu na druge barke. 

Jedrenje i veslanje na starim tradicijskim barkama na kojima su nekada svakodnevno plovili naši preci uvest će nas nakratko u jedan drugačiji svijet s daškom nostalgije.  

Tradicija će se pokazati u kreativnom ruhu starijim generacijama kako bi ih podsjetila na neka prošla vremena, a mlađima kako bi im pokazala na vrijednost istoga i nečemu ih naučila.  

Program završava 2. rujna nastupom Zorice Kondže i glazbenog sastava „Trend“ te već tradicionalnim vatrometom u ponoć. 

Više o detaljima programa 57. „Ribarskoga tjedna“ na web stranici www.rivieracrikvenica.com te na Facebook stranici Crikvenica - Croatia i Instagram profilu crikvenica_croatia

Krenimo zajedno na putovanje na kojem će vam more ispričati svoju priču i pozvati vas da uživate u prekrasnim običajima koji se njeguju još i danas. 

 

 

Organizator: TZG Crikvenice

Suorganizatori: „ Jadran” d.d. Crikvenica, Cocktail bar „Balustrada”, Kavana „Toš”, Catering „Derossi“, „Jarun ideja” d.o.o., JD „Val”, PŠRD „Arbun”, Udruženje vinara „Vina Kvarnera“, Obrt „Glamour”, VK „Crikvenica”, Muzej Grada Crikvenice, KČS „Kotor”, M/B „Plima”, M/B „Primorka”, M/B „Sfera”, M/B „MS Lord”, podmornica „Peppy”

Pokrovitelji: Grad Crikvenica, TZ Kvarnera, „Kvarner Maritime Heritage”, „Jadran“ d.d. Crikvenica, ŽLU Crikvenica, „Eko-Murvica” d.o.o., VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik
PROMO

Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik

Otkrijte prednosti betonskih opločnika u razgovoru s Dorianom Žunićem