Obavijesti

Promo sadržaj

Što će naftne kompanije prodavati nakon 2030. godine?

Što će naftne kompanije prodavati nakon 2030. godine?
2

Pozicija i način rada cijele energetske industrije se mijenja. Tehnologija električnih vozila, koja je do prije petnaestak godina pripadala entuzijastima i malom broju lokalnih zajednica, sada je sveprisutna

Električni su automobili dvostruko pojeftinili u zadnjih pet godina, a cijena sve efikasnijih solarnih ćelija od 2000. godine se smanjila deset puta.

Promijenila se, također, i regulativa vezana uz ekološku problematiku. Države i zakonodavci sad doista žele smanjiti količinu ugljičnog dioksida koji se ispušta u atmosferu, i to što prije. Razvidno je da će vozila sa tradicionalnim motorima s vremenom biti zabranjena: Njemački Bundestag zatražio je takvu zabranu koja stupa na snagu 2030. godine, a Nizozemska i Norveška 2025. godine. Ali nije riječ samo o bogatim zemljama zapada i sjevera. Želja za održivim i uravnoteženim razvojem, s minimumom zagađenja, sada je zajednička na svih pet kontinenata.

Čini se da je budućnost tradicionalnih energetskih kompanija puna izazova, jer se one moraju u potpunosti prilagoditi novom vremenu. MOL Grupa cijelu situaciju, međutim, ne percipira kao prijetnju, već kao priliku, te je započela proces adaptacije svojih poslovnih aktivnosti.

Strategija razvoja kompanije „MOL Group 2030 – Enter Tomorrow“, odobrena prošlog četvrtka, jasno identificira stupove razvoja i transformacije za budućnost.

Prvi, klasično upstream i downstream poslovanje, i dalje je osnova poslovanja u idućih 10-15 godina. Upstream, odnosno 'vađenje' nafte i plina iz dubina zemlje, stvarat će vrijednost čak i u uvjetima niske cijene sirove nafte. Kad je riječ o downstreamu - preradi i prodaji energenata i naftnih derivata, cilj MOL Grupe je upravljati visoko efikasnim sustavima te proširiti porfolio proizvodnje na taj način da 30% do 50% produkcije ne budu samo goriva za različite motore, već i drugi proizvodi većinom namijenjeni kemijskim i petrokemijskim tvornicama. Na taj način će se diversificirati i proizvodnja i izvori profitabilnosti, kao odgovor na promjenu globalnih poslovnih okolnosti.

Drugo, MOL Grupa namjerava postati vodeći igrač u regionalnoj kemijskoj industriji. Kako bi proširili dijapazon proizvoda, svakih pet godina od 2016. do 2030. ulagat će se 1,5 milijardi dolara u nove poslovne linije.

Treće, kompanija  je odlučila cjelovito transformirati svoj retail i donijeti korisnicima najpoželjnije usluge, dok su „u pokretu“. Mogućnosti su neograničene: alternativna goriva, online kupovine, dijeljena automobila, električne mobilnosti, upravljanja flotama vozila, rješenjima za javni transport, i mnogo toga drugog.

Finalno, sa čak 25% međunarodnog osoblja, MOL Grupa je prava  multinacionalna kompanija. Svake godine, stotine diplomaca započinju praksu ili posao u kompaniji kroz inovativne Freshhh!  i Growww! programe, koji su dobili i međunarodne nagrade. Kroz implementaciju strategije za 2030. godinu, MOL namjerava postati prvi izbor za najbolje uposlenike.

Svijet se mijenja, neizbježno i sve brže. Istina je da će nafta i plin ostati dominantni na tržištu u idućih 15 godina, ali procesi promjene su nezaustavljivi, i klasične naftne kompanije se moraju na vrijeme – a to je danas – pripremiti za doba koje sasvim sigurno dolazi.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh
PROMO

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh

U Pan-peku vas čekaju sourdough klasik, sourdough korica ili sourdough tamni kruh – novi kruhovi od kiselog tijesta u čijem ćete okusu, kvaliteti, karakterističnoj rupičastoj strukturi i svježini uživati sa svakim zalogajem - probajte već danas!

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.
Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!