Tihi kradljivci kostiju: Nedostatak vitamina opasan po zdravlje | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Tihi kradljivci kostiju: Nedostatak vitamina opasan po zdravlje

Tihi kradljivci kostiju: Nedostatak vitamina opasan po zdravlje
2

Možda ste znali da su vitamin D3 i kalcij važni za zdravlje kostiju. Vitamin D je potreban da bi naše tijelo preuzelo dovoljno kalcija neophodnog za zdrav koštano-mišićni sustav i ta veza je poznata već nekoliko desetljeća

Međutim, da bi tijelo zatim bilo u stanju pravilno iskorištavati ovaj kalcij, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcij se taloži u mekim tkivima i dovodi do dugoročno opasne kalcifikacije zglobova. 

Zašto se javlja nedostatak ovih vitamina?

Najveći dio vitamina D dobivamo zahvaljujući sunčevim zrakama (80-90%). Zbog radnih dana koji traju duže od osam sati, provodimo malo vremena na otvorenom, pa smo prekratko izloženi sunčevoj svjetlosti. To znači premalo vitamina D.

Također, mogućnost kože da sintetizira vitamin D značajno se smanjuje kod starijih ljudi, koji se i inače manje izlažu suncu. Važno je napomenuti i to da je opravdani strah od karcinoma kože uvjetovao masovno korištenje krema sa zaštitnim faktorom, koje gotovo u potpunosti blokiraju proizvodnju vitamina D. Slobodno se može reći da nedostatak vitamina D dostigao razinu epidemije u našem društvu.

Nedostatak vitamina K2 je također prilično čest. Ne unosimo ga dovoljno prehranom. Jedan od glavnih razloga je što fermentirani mliječni proizvodi dobiveni od krava hranjenih industrijskom hranom , a ne ispašom, ne sadrže vitamin K2. Dodatno, kod starijih osoba sposobnost tankog crijeva da apsorbira vitamin K2 znatno je niža, pa je i nedostatak zbog toga češći.

Šta je važno znati?

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za zdravlje kostiju. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Kada uzmete vitamin D3, vaše tijelo stvara više određenih proteina, koji nose kalcij. Oni imaju mnogo potencijalnih zdravstvenih benefita, ali dok ne unesemo vitamin K2 da aktivira te proteine te koristi se neće ostvariti. 

Naime, da bi se kalcij čiju apsorpciju iz hrane pomaže vitamin D3 usmjerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcij se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima, kao što je hrskavica zglobova. Posljedice su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Dakle, vitamini K2 i D3 su poput dijelova slagalice: imaju sinergijski učinak i postižu maksimalanu djelotvornost na zdravlje kostiju samo kad se uzimaju zajedno.

Herbiko® K2D3® je proizvod broj 1 u Hrvatskoj.*

Oblik vitamina K2 koji se nalazi u proizvodu Herbiko® K2D3 ima najveću bioraspoloživost i dovodi do optimalne upotrebe kalcija, te zahvaljujući tome podržava zdravlje kostiju i zglobova. Herbiko® K2D3 ugrađuje kalcij dikretno u kost, doprinosi optimalnoj gustoći i jačini kostiju.

Reagirajte na vrijeme - Potražite u ljekarnama Herbiko® K2D3 za zdrave kosti i vitalne zglobove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Maštate o savršenom ljetnom odmoru? Onda su ovo neke od destinacija koje morate posjetiti
PROMO

Maštate o savršenom ljetnom odmoru? Onda su ovo neke od destinacija koje morate posjetiti

Za sve one koji su napokon dočekali vrijeme godišnjih odmora, ali nemaju plan kamo otputovati, pronašli smo neke od najpopularnijih destinacija za ljetovanje u 2024. godini - od nezaobilaznog Mediterana do ljetnog osvježenja u planinama

Uštedite s AutoZubakom: Gratis jamstvo do 2 godine uz svaki rabljeni automobil!
PROMO

Uštedite s AutoZubakom: Gratis jamstvo do 2 godine uz svaki rabljeni automobil!

Ljeto je savršeno vrijeme za nove avanture i duga putovanja, a AutoZubak vam omogućuje da uživate u svakom kilometru bezbrižno i sigurno! Istražite ekskluzivnu ponudu rabljenih s GRATIS jamstvom do 2 godine!
Gastronomsko putovanje po Hrvatskoj povoljnije uz Mealpass aplikaciju
PROMO

Gastronomsko putovanje po Hrvatskoj povoljnije uz Mealpass aplikaciju

Krenete li na put u narednim danima, pozivamo vas da isprobate MEALPASS ponudu na putu prema moru