Obavijesti

Promo sadržaj

U Hrvatskoj više od 65 posto osobnih automobila starije od 10 godina

U Hrvatskoj više od 65 posto osobnih automobila starije od 10 godina
3

Značajan rast registriranih elektrificiranih vozila

Na konferenciji „Sigurnost cestovnog prometa“ koja se i ove godine održala u organizaciji Hanza Medije, prezentirane su i statistike iz Centra za vozila Hrvatske koje govore o tome kakvo je stanje voznog parka u Hrvatskoj.

Od ukupno registriranih 2.621.536 vozila na cestama imamo gotovo dva milijuna osobnih automobila (1.915.521), a 66,61 posto automobila staro je više od deset godina. Broj registriranih osobnih automobila veći je iz godine u godinu i trendovi pokazuju kako će nastaviti s rastom. Nažalost, kontinuirano raste i starost vozila, pa je tako u posljednjih 15 godina do danas, prosječna starost osobnih automobila porasla s 9,9 na 13,38 godina.

Od ukupno pregledanih 2.406.952 vozila, na redovnom je tehničkom pregledu njih 428.385 proglašeno neispravnima. Na pregledanim je vozilima utvrđena ukupno 2.430.791 greška, od čega najviše na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju (576.570, odnosno, 23,72 posto), a slijede greške na uređajima za kočenje (535.498, odnosno, 22,03 posto). Prosječan broj grešaka po neispravnom vozilu tako iznosi 5,67. Zabrinjavajući je podatak i taj da je na 295.000 pregledanih vozila utvrđena grešku na motoru vozila.

Ohrabrujući je podatak da imamo sve veći broj registriranih elektrificiranih vozila (električnih, plug-in hibridnih i hibridnih vozila). U 2023. godini ukupan broj registriranih hibridnih vozila narastao je na 39.777 vozila, a ukupan broj potpuno električnih vozila je narastao na 7.032 vozila.

„Iako nam podatci govore da prosječna starost vozila u RH raste iz godine u godinu, zadovoljni smo činjenicom da isto tako raste i kupnja elektrificiranih vozila koji imaju manje štetan utjecaj na okoliš. S obzirom na to kako prednjače registracije rabljenih vozila, važan naglasak stavljamo na redovito održavanje i pregled kako bi svi sudionici u prometu bili sigurniji. Značajan rast registriranih elektrificiranih vozila pokazuje nam kako se vozači sve više okreću ekološki prihvatljivim vozilima i mijenjaju svoje navike.“, izjavio je Goran Košir, rukovoditelj tehničkog odjela CVH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve