Obavijesti

Promo sadržaj

Utjecaj stresa na imunitet

Utjecaj stresa na imunitet
3

Mag. Anita Frauwallner, osnivačica austrijskog Instituta AllergoSan, centra za kompetenciju i istraživanje mikrobioma, govori o utjecaju stresa na imunosni sustav

Crijeva nisu samo probavni organ

Iako tijekom života moraju preraditi oko 40 tona hrane i oko 60.000 litara tekućine, crijeva nisu samo probavni organ. S površinom od 300-400 m², predstavljaju najveći obrambeni sustav tijela. Naseljena su milijardama različitih mikroorganizama koje zovemo crijevna mikrobiota.

Ukoliko se poremeti odnos dobrih bakterija u crijevima, sluznica crijeva postaje rupičasta. Otpadne tvari tada se ne eliminiraju iz tijela, već kroz sitna oštećenja prolaze u krvotok. Posljedice ne uključuju samo tegobe poput proljeva ili zatvora, već i oslabljeni imunosni sustav te povećanu sklonost infekcijama, a dugoročno i veći rizik od razvoja ozbiljnijih bolesti, naglašava mag. Frauwallner.

Stres troši dobre bakterije

Gotovo 80 % imuniteta nalazi se u crijevima, stoga ih zovemo centrom imunosnog sustava. Kada crijeva imaju dovoljno dobrih bakterija, tijelo se može obraniti od bolesti. U protivnom, ako se smanji njihov broj, bolestima su otvorena vrata.

Trajni stres troši dobre crijevne bakterije i dovodi do upale. Istodobno remeti proizvodnju „hormona sreće“ serotonina i „hormona sna“ melatonina. To može dovesti do promjena u raspoloženju, nesanice, iscrpljenosti, stanja nazvanog „brain fog“, te smanjiti rad imunosnog sustava. Pod stresom se prejedate ili slabije pamtite? Dugotrajni stres putem osi crijeva-mozak utječe na emocije, raspoloženje, apetit i na procese u mozgu povezane s učenjem i pamćenjem, navodi mag. Frauwallner.

Allergosan

Kako unijeti najbolje dobre bakterije?

Prvenstveno, raznovrsnom prehranom koja uključuje fermentirane namirnice. Međutim, dobre bakterije se mogu unijeti i dodacima prehrani. Važno je pripaziti da uzimate kvalitetne probiotičke pripravke, slijedeći smjernice koja je propisala Svjetska zdravstvena organizacija, pojašnjava mag. Frauwallner, te naglašava da se prije kupnje posavjetujete sa svojim ljekarnikom:

  1. Pitajte za znanstveno dokazane pripravke.

  2. Inzistirajte na sinbiotiku, a ne samo probiotiku – sinbiotik sadrži dobre bakterije i njihovu hranu.

  3. Birajte ljudske bakterijske sojeve naspram životinjskih.

  4. Potražite sinbiotik u prahu – tako ste sigurni da bakterije uistinu dolaze do crijeva gdje će obaviti svoje zadatke.

  5. Odaberite sinbiotike s više različitih bakterijskih sojeva, na čijoj ambalaži je naznačen broj bakterija na kraju roka trajanja proizvoda, a ne u vrijeme punjenja.

S dolaskom hladnijeg vremena, ali i inače – prevencija je najbolji lijek. Ojačajte imunosni sustav tjelovježbom, prehranom i dobrim bakterijama u sinbiotiku OMNi-BiOTiC® STRESS! Međutim, ne zaboravite na dovoljno sna, savjetuje mag. Frauwallner. Težnja za perfekcionizmom i stalni mentalni napori mnoge drže budnima noću, zbog čega dolazi do iscrpljenosti i razdražljivosti. META-CARE® Miran san sadrži ekstrakte biljnih tvari tradicionalno poznate kao pomoć pri opuštanju. Melatonin u ovom dodatku prehrani doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite, a cink dodatno doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava.

Detaljnije o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-stress/

https://omni-biotic.hr/proizvod/meta-care-miran-san/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan pronađite na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti