Obavijesti

Promo sadržaj

Veliko natjecanje za ugostitelje dobilo prve finaliste

Veliko natjecanje za ugostitelje dobilo prve finaliste
10

Nakon uspješno odrađenog prvog kruga natjecanja Badel Masterclass Cup-a, 26 barmena u subotu, 6. ožujka, pristupilo je regionalnom natjecanju u splitskom Fabriqueu

Naime, Badel 1862 prošle je godine održao besplatne online edukacije s ciljem pomoći djelatnicima ugostiteljskog sektora. Ove godine to uz edukaciju čini i   organizacijom velikog natjecanja Badel Masterclass Cup-a za čije je sudjelovanje pristiglo gotovo 500 prijava. Nakon kvalifikacijskog ispita na kojem su natjecatelji morali pokazati svoje znanje o vinima, jakim alkoholnim pićima, koktelima te općoj kulturi, 183 prijavljena ugostitelja, odnosno ugostiteljica prošlo je u drugi krug natjecanja.

Izuzetna kvaliteta organizacije događaja

Prije regionalnog natjecanja održanog u subotu natjecatelji su morali prijaviti koktel kojim se predstavljaju stručnom žiriju, a koji ima ukupno šest sastojaka te je na bazi pelina. Pritom se ocjenjivala stručnost pri spravljanju koktela i njegov okus, ali i sam izgled pića, odnosno njegova boja, dekoracija te čaša koju je natjecatelj odabrao za koktel. Kao najbolji u tome na splitskom su se natjecanju pokazali Tomislav Stančić, Nikola Rojnica, Marko Tordinac, Ivan Mistrić i Filip Torbarina, koji će se u travnju natjecati u velikom finalu Badel Masterclass Cup-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na natjecanje sam se prijavio zbog izuzetno zanimljive Masterclass edukacije održane prošle godine te novih iskustava. Jako se veselim finalu za koje se planiram puno pripremati“, rekao je Filip Torbarina čiji je koktel Antique Spring nastao iz „želje da zima prođe sto prije“, a u njega je, uz pelin, stavio i svježi sok od grejpa, sirup od bazge te Jamnicu Botanica s okusom naranče.

Ljubitelj sam klasičnih koktela pa sam zato i odlučio napraviti klasik – sour koktel koji sam nazvao Pokorny Sour po Franji Pokornyu koji je utemeljitelj tvrtke Badel 1862. Kako sam osobno ljubitelj pelina, nije mi bio problem kreirati koktel i spojiti sastojke koji se ljube s njime, a osim pelina, u koktel sam stavio svježe cijeđene limun i naranču, javorov sirup i bjelanjak od jaja“, ispričao je finalist Marko Tordinac koji u ugostiteljstvu radi već 10 godina, a na sudjelovanje u natjecanju, kako kaže, potaknula ga je kvaliteta događaja.

Koncept natjecanja svidio se i prvoplasiranom Tomislavu Stančiću koji je inspiraciju za koktel vrlo brzo pronašao. „Pelin mi je najdraži hrvatski liker i smatram da ga ne treba skrivati u koktelu, već pojačati, a to sam učinio sa whisky-em  i dodao Orange Bitter budući da oboje imaju ugodne note naranče u sebi. Za dekoraciju mi je inspiraciju bila kolegica s fakulteta koja se bori s multiplom sklerozom, a ta se borba obilježava narančastom trakom“, objasnio je Stančić.

Natjecatelji pohvalili zadatke

Osim vlastitog koktela, na regionalnom natjecanju ugostitelji moraju pokazati znanje iz još dvije discipline. Jedna od njih je tzv. „nosing test“, odnosno test njuha na kojem se od natjecatelja traži da osjetom njuha prepoznaju vrste jakih alkoholnih bezbojnih pića koja su mu ponuđena. Usto, kandidati su morali položiti i tzv. „pouring test“, odnosno test točenja kojim pokazuju razvijenost osjećaja za točenje pića. Zadatak natjecatelja bio je da najprije jednom pa zatim drugom rukom pojedinačno, a nakon toga i s obje ruke istovremeno, u shaker natoče pića prema točno dobivenim podacima o zapreminama svake od tekućina. Pritom se ocjenjuje točnost i preciznost ulijevanja tekućina prema zadanim mjerama.

Zadaci su bili prilično teški i interesantni. Prvi put sam se na natjecanjima susreo s nosing i pouring testom i osobno bih pohvalio takav način ocjenjivanja jer je to jako bitno u ovom poslu“, smatra Tordinac, a zadatke je pohvalio i drugoplasirani Nikola Rojnica koji je žiri osvojio svojim koktelom Artemisia di Spalato za čije je sastojke inspiraciju pronašao u samoj biljci gorkog pelina te je pelinu dodao gin, sirup od lavande, svježi sok od limete, Angosturu bitter i Red Bull.

Uzbuđenje zbog ulaska u finale

Nakon regionalnog natjecanja održanog u Splitu, u subotu, 13. ožujka, slijedi natjecanje u Rijeci, dok će natjecatelji iz Zagreba i njegove okolice svoje znanje pokazati 20. ožujka. Tjedan dana kasnije, 27. ožujka, u Osijeku će biti održano posljednje regionalno natjecanje Badel Masterclass Cup-a. Nakon toga 25 finalista sukobit će se u posljednjem krugu natjecanja u Zagrebu, a pobjednik će odnijeti glavnu nagradu od čak 25.000 kuna. 

Stvarno mi je čast prisustvovati u finalu ovakvog natjecanja, i uzbuđen sam, a do finala i spreman“, kaže jedan od 25 finalista Ivan Mistrić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj