Obavijesti

Promo sadržaj

Zadnja prilika za prijavu u ožujku?

Zadnja prilika za prijavu u ožujku?

Ovo je sve što trebate znati o prijavi za subvencionirani kredit

 Nestabilno tržište nekretninama i ekonomska neizvjesnost postali su glavna prepreka za mlade obitelji i samce prilikom odluke o kupnji prve nekretnine. Dobri uvjeti i pogodnosti ključni su za poticanje mladih na taj korak. Što će se događati na tržištu nekretnina u 2023. godini još uvijek ne možemo sa sigurnošću prognozirati. S obzirom na to da je potražnja prisutna, naznaka za pad cijena još nema. Kupnju nekretnina razmatraju jednako i domaći i strani kupci, bilo za potrebe trajnog ili povremenog boravka, ali i kao vid ulaganja.

Ono po čemu su mladi (do 45 godina starosti) u procesu kupnje svoje prve nekretnine u prednosti je subvencionirani stambeni kredit, koji kreće na proljeće, prema najavama, u svoj posljednji krug prijava. Od 2017. do danas, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je odobrila oko 22 000 subvencioniranih kredita, odnosno za subvencije je izdvojeno oko 435 milijuna kuna proračunskih sredstava. 

Tko se može prijaviti i o čemu ovisi visina subvencije?

Pravo na subvencioniranje stambenog kredita imaju građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj do 45 godina starosti, bez vlasništva nad kućom ili stanom, odnosno s jednom nekretninom u vlasništvu koju prodaje radi kupnje. APN subvencionira kredit u prvih pet godina otplate, no rok se produžuje za dvije dodatne godine za svako dijete rođeno za vrijeme trajanja subvencije, odnosno za jednu godinu za svako dijete koje podnositelj zahtjeva ima u trenutku donošenja odluke APN-a. Također, u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog kućanstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi i kreće se od 30 do 51 posto otplatnog obroka.

Iako su prosječne cijene kvadratnog metra stana u zadnjih godinu dana narasle i do 30 % te njihova prosječna cijena u Osijeku iznosi 1 500 eura pa sve do 3 800 eura u Splitu, maksimalni iznos kredita koji se subvencionira iznosi 100 000 eura. Naravno, vaša prva nekretnina može biti i skuplja, ali taj dio neće biti subvencioniran.

Koju dokumentaciju je potrebno priložiti uz zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita?

Nakon odabira željene nekretnine, potrebno je prikupiti traženu dokumentaciju za dokazivanje kreditne sposobnosti (mogućnost zaduživanja uzimajući u obzir primanja), dokumentaciju o nekretnini (utvrđivanje legaliteta i vrijednosti) i dokumentaciju za subvencionirani kredit. Ovisno o tome želite li kupiti kuću ili stan ili izgraditi kuću, razlikuje se i potrebna dokumentacija. Nepotpuna ili neispravna dokumentacija produljuje vrijeme odobrenje kredita, stoga je bitno da u odabranoj banci imate kvalitetnog partnera koji će vas voditi i savjetovati kroz cijeli proces.

Kada kreću prijave za subvencionirani kredit?

Točan datum još nije javno objavljen, ali to ne znači da već ne možete krenuti s pripremama. Početak subvencioniranih kredita se očekuje u ožujku, a do tada možete obaviti sve potrebne predradnje za odobrenje takve vrste kredita – provjera kreditne sposobnosti u banci, provjera prihvatljivosti nekretnine te se predbilježiti za novi krug subvencioniranja kredita.

U proteklih sedam krugova prijava za subvencionirane kredite bilo je i dosta specifičnih slučajeva pa vam donosimo neke primjere koji vam mogu pomoći u rješavanju nedoumice možete li se i vi prijaviti za subvencionirane kredite

· Nekretninu je moguće kupiti od članova svoje obitelji

· Subvencionirani krediti se odobravaju i za izgradnju montažnih kućica

· Subvencionira se kupnja gotovih nekretnina s uporabnom dozvolom, ne može se kupiti nekretnina koja je u fazi gradnje. Isto tako ne odobravaju se krediti za gradnju kuća koje nemaju građevinsku dozvolu.

· Ako ste suvlasnik nekretnine, možete realizirati svoj subvencionirani kredit bez prodaje suvlasničkog dijela. Isto tako, možete subvencioniranim kreditom otkupiti druge dijelove vlasništva nad nekretninom.

· Vlasništvo nad zemljištem nije prepreka za kupnju nekretnine subvencioniranim kreditom.

· Može se dobiti subvencija za rekonstrukciju kuće, ali za manje zahtjevne radove koji ne iziskuju ishođenje građevinske dozvole ne može se dobiti subvencija.

· Subvencionirani stambeni kredit nije namijenjen za kupnju poslovnog prostora.

Uz pomoć stručnjaka, ključ do svoje prve nekretnine možete imati u svojim rukama već za tjedan dana od dana objave natječaja, stoga pratite stranice APN-a i svoje zahtjeve predajte na vrijeme.

Na tom putu su najbitnije dvije stvari – odabir nekretnine i banke. U OTP banci d.d. su se pobrinuli da vam pruže sve informacije na vrijeme i daju podršku pri prikupljanju potrebne dokumentacije, a stručnjaci u banci mogu vam konkretnije pomoći u procjeni kreditne sposobnosti. OTP banka d.d. nudi obradu kredita bez naknade, procjenu nekretnine bez troška, mogućnost uključenja povrata predujma klijenta i mogućnost otplate kredita u jednakim mjesečnim anuitetima ili ratama. Sve što vama preostaje jest odabrati nekretninu i obratiti se OTP banci d.d. s punim povjerenjem.

Upravo to možete učiniti već sada putem kontakt forme.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin