Obavijesti

Promo sadržaj

Zašto klasični treninzi nakon poroda nisu dobri?

Zašto klasični treninzi nakon poroda nisu dobri?
5

Žene trebaju biti oprezne s povratkom na treninge poslije poroda. Vanja Knežević, certificirana instruktorica fitnessa s više od 15 godina iskustva, educirana u području ženskog zdravlja objašnjava zašto

Žene trebaju biti oprezne s povratkom na treninge poslije poroda. Vanja Knežević, certificirana instruktorica fitnessa s više od 15 godina iskustva, educirana u području ženskog zdravlja objašnjava zašto.

''Normalni'' problemi nakon poroda

Često se događa da žene nisu dovoljno informirane o važnosti postpartum rehabilitacije prije nego što se upuste u klasične treninge ili neki oblik rekreacije. Dijastaza, prolaps organa, inkontinencija, bolovi u donjem dijelu leđa i bolni spolni odnosi samo su neki od problema s kojima se žene suočavaju. Unatoč tome što često možemo čuti da su to ''normalni'' simptomi nakon poroda, istina je da se takva stanja trebaju rehabilitirati kako bi se simptomi smanjili ili čak u potpunosti riješili.

Vanja priča iz vlastitog iskustva

''Iako sam i ja bila nestrpljiva s vraćanjem u formu nakon carskog reza, dala sam svom tijelu dovoljno vremena da se oporavi. Krenula sam s laganim treninzima, ali već nakon par mjeseci sam dobila pupčani bruh zbog neriješene dijastaze. Rekli su mi da bi to trebala operirati te da pazim da ne dižem ništa teško i da se ne izlažem većim naporima.

Na svu sreću otkrila sam DNS metodu (Dinamička Neuromuskularna Stabilizacija) od Praške škole rehabilitacije s kojom sam riješila svoju dijastazu i već 9 godina imam neoperirani bruh. U međuvremenu sam istrčala 4 maratona od 42.2 km, prehodala 104 km na Velebitu i redovno radim treninge s opterećenjem.

Kada sam vidjela kakve rezultate sam ostvarila, odlučila sam se i sama educirati u tom smjeru. Moj cilj je osvijestiti žene o važnosti postpartum rehabilitacije i ponuditi im stručnu pomoć na putu do zdravlja i vraćanju forme nakon poroda.''

Razbijanje mitova o postpartum treninzima

Unatoč obilju informacija dostupnih na internetu, mnoge žene i dalje griješe u vezi s rješavanjem dijastaze i disfunkcija mišića zdjeličnog dna.

Za razliku od općeg uvjerenja, vježbe poput plankova i trbušnjaka nisu prikladne kod dijastaze jer mogu pogoršati stanje i trebaju se izbjegavati.

Kada je riječ o disfunkcijama mišića zdjeličnog dna, uključujući inkontinenciju, prolaps organa u zdjelici i bolove u zdjeličnoj regiji, mnoge žene su upućene na Kegelove vježbe.

Iako Kegelove vježbe nisu loše, važno je razumjeti da nisu rješenje za sve. Na primjer, žene s hipertonusom mišića zdjeličnog dna, što znači da su njihovi mišići "stisnuti", ne bi trebale raditi Kegelove vježbe. Također, mišići zdjeličnog dna nemaju samo funkciju da se stisnu i opuste već oni sudjeluju u respiraciji i stabilizaciji trupa. Stoga, pravilna rehabilitacija treba obnoviti sve aspekte njihove funkcionalnosti, prilagođavajući se individualnim potrebama svake žene.

Vanja radi postpartum rehabilitaciju u svom studiju u Osijeku, a vodi postpartum programe i online. Možete ju pronaći na Facebooku i na Instagramu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer
PROMO

The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer

Kaskader, novi film Davida Leitcha, spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer – Ryana Goslinga i Emily Blunt.